"Doğu Akdeniz’de Güvenlik, Enerji Stratejileri ve Küresel Güç İlişkileri" konferansı

"Doğu Akdeniz’de Güvenlik, Enerji Stratejileri ve Küresel Güç İlişkileri" konferansı

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay:- "Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye ile dış politika anlamında belirleyici aktör ve unsur olma kararlılığındadır. Önümüzdeki dönem böyle bir dönem olacaktır. Bizim dış politika anlayışımız budur"- "Akdeniz'd

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile dış politikada belirleyici aktör ve unsur olma kararlılığında olduğunu söyleyerek “Önümüzdeki dönem böyle bir dönem olacaktır." dedi.

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ), “Doğu Akdeniz’de Güvenlik, Enerji Stratejileri ve Küresel Güç İlişkileri" konferansı düzenledi.

Lefkoşa Golden Tulip Otel’de gerçekleşen konferansa Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel, Mütevelli Heyeti Başkanı Selman Arslanbaş, bazı milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Elektrik ve su konusunda Kuzey Kıbrıs’ın bölgedeki öneminin arttığına işaret eden Özersay, Kıbrıs Türkü ve Türkiye’nin izlemesi gereken tutumlarda bunların belirleyici olacağını belirtti.

Özersay, Akdeniz'deki doğalgaz ve petrol arama faaliyetleriyle ilgili eski paradigmalarla yeni durumu okumanın mümkün olmadığını belirterek taraflardan biri eski paradigmalarla ilgili adım attığında bunun bölgede gerginliğe yol açacağına işaret etti.

- "Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye ile dış politikada belirleyici aktör ve unsur olma kararlılığındadır"

Kıbrıs Türk tarafının Türkiye Cumhuriyeti ile haklarını saklı tutarak aktif bir şekilde adım atma yoluna gitmediğini, Kıbrıs konusu çözülmeden enerji konularında bir şey yapılmaması gerektiğinin vurgulandığını söyleyen Özersay, bu yaklaşımın 2011'den itibaren bir paradigma değişikliğine uğradığını ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile dış politika anlamında belirleyici aktör ve unsur olma kararlılığında olduğunu belirten Özersay, “Önümüzdeki dönem böyle bir dönem olacaktır. Bizim dış politika anlayışımız budur." şeklinde konuştu.

- Güney Kıbrıs Rum kesimi bölgede gerginliğe yol açıyor

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de tek yanlı sondaj yapmasının bölgede gerginliğe yol açtığını, bu gerginliğin endişe verici olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türklerin enerji kaynaklarının hem aranması sürecinde hem de satışında eşit haklara sahip olduğunu dile getiren Ataoğlu, Rumların enerji paylaşımı konusunda Kıbrıs Türklerine hakkını vermeme çabası içinde olduğunu söyledi.

Ataoğlu, bu konuların Kıbrıs adasında hem turizm hem de ekonomik alanda negatif etki yarattığını, bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini belirterek bu olumsuz etkileri azaltma anlamında bakanlık olarak ekip kurarak çalışma yapacaklarını kaydetti.

Bakan Fikri Ataoğlu, Rum tarafını Akdeniz'deki tek yanlı girişimlerden vazgeçip Kıbrıs Türkleri ile çalışmaya davet etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :