"Doğrudan satış ile saadet zincirini karıştırmayın"

"Doğrudan satış ile saadet zincirini karıştırmayın"

Doğrudan Satış Derneği Başkanı Turan:- "Saadet zinciri olarak bilinen piramit yapılarla doğrudan satış sektörü karıştırılıyor. Piramit yapılar, getirilen her üye başına prim kazanma üzerine kuruludur, giriş ücreti talep edilir"- "Eğer size birileri kısa z

ANKARA (AA) - DENİZ ÇİÇEK - Doğrudan Satış Derneği (DSD) Başkanı Barış Turan, saadet zinciri olarak bilinen piramit yapılarla doğrudan satış sektörünün karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Piramit yapılar, getirilen her üye başına prim kazanma üzerine kuruludur, giriş ücreti talep edilir. Eğer size birileri kısa zamanda çalışmadan büyük karlar vadediyorsa muhtemelen piramit bir yapıyla karşı karşıyasınızdır." dedi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğrudan satış sektörünün dünyada 182 milyar dolarlık hacme ulaştığını söyledi.

Dernek olarak doğrudan satış sektörünün Türkiye kamuoyunda doğru anlaşılması ve standartlarına kavuşması için çalışmalar yaptıklarına işaret eden Turan, sektörün, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği ile yasal çerçeveye kavuştuğunu bildirdi.

Turan, bu mevzuatla saadet zinciri gibi piramit yapıların da yasaklandığına dikkati çekerek, doğrudan satış sektörünün piramit yapılarla karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu konuda çeşitli platformlar aracılığıyla çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Turan, "Gerek web sitemiz, gerek sosyal medya hesaplarımızla kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalışıyoruz, kamu spotları hazırlıyoruz. Aslında tamamen doğrudan satışın dışında ve illegal bir uygulama olan piramit yapılarla ilgili kamuoyunun farkındalık düzeyini artırmaya çalışıyoruz. Kamu otoritelerinin bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz." diye konuştu.

- Piramit yapılar kolayca ayırt edilebilir"

Turan, doğrudan satış sektörü ile piramit yapıların aslında kolayca ayırt edilebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Saadet zinciri olarak bilinen piramit yapılarla doğrudan satış sektörü karıştırılıyor. Piramit yapılar, getirilen her üye başına prim kazanma üzerine kuruludur, giriş ücreti talep edilir. Yasalarca yasaklanmasına rağmen bunu yaparlar ve piyasada benzerlerine göre çok pahalı ürünlerin satışını yapıyor gibi görünürler. Doğrudan satış firmaları ise kaliteli, nitelikli ürünleri rekabetçi fiyatlarla tüketiciye sunar, ürün satıldıkça satıcılar prim kazanabilir. Biz saadet zinciri değiliz, giriş ücreti almıyoruz."

Vatandaşları, piramit yapılar konusunda uyaran Turan, "Eğer size birileri üründen çok az bahsediyor, sürekli yeni kişileri motive ederek sisteme aidat adı altında üye kazandırmaya çalışıyor, kısa zamanda çalışmadan büyük karlar vadediyorsa muhtemelen piramit bir yapıyla karşı karşıyasınızdır. Doğrudan satış ile saadet zincirini karıştırmayın. Doğrudan satış ise yasal bir satış modelidir, kişileri ek gelir kazanmaya, özellikle kadınları iş hayatına katılmaya teşvik eder." değerlendirmesinde bulundu.

- 2. Doğrudan Satış Konferansı toplanacak

DSD Başkan Yardımcısı Samet Serttaş da dernek bünyesinde 1,5 milyondan fazla bağımsız satıcıya istihdam imkanı sağlayan 8 şirket bulunduğunu bildirdi. Doğrudan satış sektörünü yarın İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenecek 2. Doğrudan Satış Konferansı'nda tüm yönleriyle ele alacaklarını ifade eden Serttaş, sektörün geldiği nokta, geleceği, ekonomiye katkısı, sektördeki yeni mevzuatlar ve kadın girişimciliği gibi konuları değerlendireceklerini söyledi. Serttaş, konferansa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle akademisyenlerin de katılacağını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :