Doğan Satmış THY'yi övdü, Cumhuriyet kovdu!

Doğan Satmış THY'yi övdü, Cumhuriyet kovdu!

Cumhuriyet Mart 2015’te Yayın Danışmanlığı görevine getirdiği Doğan Satmış’ın 1 yıl sonra görevine son verdi. Satmış Twitter'dan yaptığı açıklamada, 1 yıl önce THY'yi öven bir yazısı yüzünden kovulduğunu iddia etti.

Can Dündar’ın Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna oturmasıyla yönetim kadrosuna yeni isimleri dahil eden gazete, Mart 2015’te Yayın Danışmanlığı görevine getirdiği Doğan Satmış’ın 1 yıl sonra görevine son verdi.

Habertürk gazetesinde Yayın Yönetmeni Yardımcılığı görevine son verildikten sonra Cumhuriyet’le anlaşan ve gazetedeki Yayın Danışmanlığı görevi yalnızca 1 yıl süren Satmış, Türk Hava Yolları'nı öven yazısından ötürü işine son verildiğini açıkladı.

Satmış "Cumhuriyet gazetesi Akın Atalay şu an itibariyle Cumhuriyet gazetesiyle ilişkimin kesildiğini teblig etti. Bir dönemin sonu. Teşekkür ederim dostlar. Akın Atalay 1 yıl önce yazdığım THY ile ilgili yazıyı gerekçe gösterdi.Meğer o yazıda THY'yi övmüşüm" diye yazdı.

İŞTE DOĞAN SATMIŞ'IN KOVULMASINA NEDEN OLAN O YAZI:

THY’de Ciroyu 10 Kat Artıran Topçu

New York’u, “Hangi köşeden, spor ayakkabıları, delik kotu ve tişörtü ile dünyaca ünlü bir keman virtözünün çıkabileceğini tahmin edemezsin” diye anlatırlar.

Ama bazı makamlar vardır ki, başındaki insanların jilet gibi şık giyinmeleri, dış görüntülerinin çok iyi olmaları beklenir.

Milyar dolarlık şirketlerin başındakiler genelde böyledir. Kendileri de, kıyafetleri de kusursuz görüntü yansıtır.

Bizim Hamdi Topçu ise bıyıkları, göbeği, olmayan saçları ve koyu Karadeniz aksanı ile bu klişenin tam tersi bir görüntü yaratsa da Türk Hava Yolları’nı son 13 yılda adeta uçurdu.

Kendi anlattığı rakamları dinleseniz şaşarsınız. Sadece bir sayı vereyim: Hamdi Topçu döneminde Türk Hava Yolları’nın uçak sayısı 56’dan 265’e çıktı, siparişlerle kısa bir sürede de 300’ü bulacak.

Bu yüzden THY, son yıllarda en önemli “Türk markası” haline geldi. Yolcu sayısı milyonlarla, geliri de milyarlarca dolarla ifade edilmeye başlandı.

Dünya yıldızlarının oynadığı reklamlarıyla, sponsor olduğu futbol takımları ile adından söz ettirdi.

Hamdi Topçu, tam milletvekili adaylarının kesinleştiği son gün, bir anda THY Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa etti. Ancak istifasının nedenini ne kendisi doğru dürüst anlattı ne de bir anlam veren çıktı.

Topçu, istifasının ardından önce CNNTürk’e çıktı, Uğur Cebeci ve Akif Beki’nin sorularını yanıtladı, burada ayrılığın asıl gerekçesini anlatmadı.

Dün de Habertürk’ten Kübra Par’a konuşmuş ve “Muktedir olamazsanız, karar veremezsiniz. Karar veremiyorsanız da patinaj yapmaya gerek yok. Aramızdaki konuşmalardan kısmen değişiklik istendiğini hissettim” dedi.

Kelime aralarına bakınca, derin bir kırgınlık içinde olduğu belli.

Ama asıl neden yok.

Aday başvurularının son günü istifa etmesi de zaten adaylığının bir işaretiydi.

Kısaca AKP aday yapmadığı için istifa ettiğini söylemek mümkün. Biraz araştırınca, “Adaylık listelerinde kendisine alt sıralar verildiği için ayrıldı” söylentisine de ulaştım.

“Ama Topçu niye ayrıldı” sorusunun yanıtını hâlâ bilmiyoruz.