• BIST 90.383
  • Altın 144,263
  • Dolar 3,6117
  • Euro 3,9021
  • Konya 7 °C
  • Hakan Şükür ve Arif Erdem FETÖ'den değil aidattan ihraç edildi!
  • Tanju Çolak: Galatasaraylılığımı askıya aldım
  • FETÖ'cüleri ihraç etmeyen Galatasaray'a tepkiler
  • Hakan Şükür ve Arif Erdem FETÖ'den değil aidattan ihraç edildi!
  • Tanju Çolak: Galatasaraylılığımı askıya aldım
  • FETÖ'cüleri ihraç etmeyen Galatasaray'a tepkiler

Doğal Limonata ile Tatlı İhtiyacınızı Giderin…

Ayşe Duran

Limon,  Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleridir ve Türkiye'de çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur. Meyve öncelikle suyu için kullanılır, eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Limon suyu yaklaşık % 5 asittir. pH değeri 2 ile 3 arasındadır. Kolaylıkla elde edilebilen asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır.

 

Limonun flavoroid bileşimleri sayesinde antioksidan ve anti-kanser donanımlarına sahiptir. Bunlar kanser hücrelerinin büyümelerini önler.

 

Özellikle okul çağı çocuklarının daha çok kalabalık ortamlarda bulunma durumları göz önüne alındığında enfeksiyonlara yakalanma riskinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden yeterli oranda C vitamini içeren besinleri tüketmeleri gerekir. Bu C vitamini gereksinimini çocuklar limonatadan sağlayabilir. Annelerin özellikle yaz aylarında çocukları için ilk olarak tercih etmeleri gereken içecek limonata olmalıdır. Limonatanın, diğer narenciye ürünlerine göre, çocukların daha fazla ilgisini çekebileceği, zayıf vücut dirençleri nedeniyle hastalığa yakalanma riski fazla olan çocukların limonata sayesinde rahat bir kış geçirebileceği bilinmelidir. Hazırlanan yemeklerin yanında içilecek, evde hazırlanmış, 2 bardak limonata çocukların günlük almaları gereken C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya yardımı olacaktır

 

Daha çok yazın tercih edilen limonata, sıcaktan bunaldığımız durumlarda imdadımıza yetişen, tüketim tercihi olarak ilk sırada yer alması gereken bir içecektir. İçerdiği C vitamini sayesinde diğer gazlı ve asitli içeceklere göre besin değeri yüksektir. Bu yüzden limonatayı taze sıkılmış limonun suyuyla hazırlamamız gerekir. Vitamini kaybını önlemek için de hazırlanan limonatalar çok fazla bekletilmeden kısa sürede tüketilmelidir.

 

Diyabet hastalarının limonata yapımında şeker kullanmamalarını ya da tatlandırıcı ile yapmalarını tavsiye ederim. 1 orta boy su bardağı şekersiz limonata sadece 35 kaloridir. Kilo kontrolü sağlamak isteyen kişiler içinde harika bir tercih olacaktır.

 

Tüyo: Et yemeklerinizin yanına limonata tüketmenizi tavsiye ederim. Özellikle barbekü yaptığınız zamanlarda, etin yanına kesinlikle asitli içecek eklemeyin. Limonatanın içerisinde bulunan C vitamini , kırmızı etin içerisinde bulunan demir minerali ile birlikte tüketildiğinde vücudunuza demir daha çok alınır ve demir depolarınız dolar.  O yüzden demirden zengin besinler tüketirken yanına 1 su bardağı limonatanızı eklemenizi tavsiye ederim.

 

Evde Pratik Limonata Tarifi:

Malzemeler

4 adet dipfrizde dondurulmuş kabuklu limon

4 yemek kaşığı esans bal

4 bardak su

Birkaç yaprak taze nane, taze fesleğen

İsteğe bağlı: 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil

 

Yapılışı: Diprizde kabuklu olarak dondurduğunuz limonların üzerine balı döküp blenderdan geçirin. Üzerine su ekleyin. Arzu ederseniz buz da koyabilirsiniz. Diğer malzemeleri de ekledikten sonra, iyice karıştırın. İster ara öğünde ister yemeklerin yanında tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Diyetisyen Ayşe DURAN

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim