DOB, 2018 yazının ilk uluslararası festivalini Gaziantep'te yapacak

DOB, 2018 yazının ilk uluslararası festivalini Gaziantep'te yapacak

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğünün Gaziantep Valiliği, GAÜN ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlediği "1. Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali", 4-12 Mayıs tarihlerinde yapılacak- Festivalde IV. Murat operası, Düğün bales

GAZİANTEP (AA) - Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğünün Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlediği 1. Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali, 4-12 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

DOB'tan yapılan açıklamaya göre, 2018 yazının ilk uluslararası festivali olan 1. Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali’nin tüm temsilleri GAÜN Mavera ve GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde, saat 20.00’da ücretsiz sahnelenecek.

Festival 4 Mayıs Cuma akşamı TÜRKSOY açılış konseriyle başlayacak. TÜRKSOY üyesi ülkelerden katılacak opera solistlerine, Kazak orkestra şefi Petr Gribanov yönetiminde Kazakistan’ın Karaganda Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

Konserde Kırgızistan'dan Elnura Samarbekova, Ankara DOB'tan Mehlika Karadeniz Bilgin, Azerbaycan'dan Eleonora Mustafayeva, Ankara DOB'tan Ünüşan Kuloğlu ve Kazakistan'dan Talgat Mussabayev solist olarak yer alacak.

Program 7 Mayıs Pazartesi, Ankara DOB tarafından sahnelenecek IV. Murat operasıyla devam edecek.

Görkemli müzikleriyle Okan Demiriş’in bestesi, Ulusal Türk Operası repertuvarının seçkin bir örneği olan IV. Murat Operası, Osmanlı tarihinin önemli bir dönemini, sarayın gizemli dünyasını ve yaşanan çekişmelerini anlatıyor. Üç perde sahnelenecek eser, ayaklanan yeniçeri ve sipahileri, asilerin başı Topal Recep Paşa’yı, Sultan Murat’ın annesi Kösem Sultan'ı, Şehzade Bayezid’i, Sultan Murat’ın sadık hizmetkarı Dilfigar’ı ve birçok tarihi şahsiyeti sahneye taşıyor.

Festival, 10 Mayıs Perşembe akşamı "Düğün" balesiyle devam edecek. Bir ailenin yaşayabileceği en mutlu günlerden biri olan düğünün, hiç beklenmedik biçimde bir trajediye dönüşmesinin kısa hikayesinin anlatıldığı eser, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından Mehmet Balkan’ın koreografisiyle sahnelenecek.

12 Mayıs Cumartesi akşamı Ankara DOB tarafından sahnelenecek Güldestan balesi eseriyle 1. Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali sona erecek.

Libretto ve koreografisi Beyhan Murphy’e, müzikleri Mercan Dede’ye ait olan bu dans ve müzik şöleni, Devlet Opera ve Balesi sahneleri ile Hollanda, Çin, Almanya, Makedonya ve Fransa’da sahnelenmiş, bir göç yolundan şehirdeki kafeye, çağdaş yazar Orhan Pamuk’un eserlerinden 18. yüzyılda Evliya Çelebi’ye, modern insanın içsel yolculuklarından semaya, Osmanlı zamanlarından modern İstanbul’a varan bir yolculuğu anlatıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :