• BIST 106.390
  • Altın 141,861
  • Dolar 3,5353
  • Euro 4,1152
  • Konya 25 °C
  • Cumhurbaşkanı avukatı Gülen'in suçlarını sayarken kulaklarını kapattılar
  • FETÖ'nün Kodları: Hakan Çiçek
  • Çalışan anneye müjde!
  • Cumhurbaşkanı avukatı Gülen'in suçlarını sayarken kulaklarını kapattılar
  • FETÖ'nün Kodları: Hakan Çiçek
  • Çalışan anneye müjde!

Diyette Dondurma Tüketilir mi?

Ayşe Duran

Her yaştan kişinin, severek tükettiği ve tüketmek istediği, yazın vazgeçilmez yiyeceklerden biridir dondurma. Yaz aylarının sıcakları, dondurmaya olan ilgiyi daha fazla artırmaktadır. Araştırmalara göre dondurma tüketimi bizim ülkemizde kişi başına yılda 1.5 litre düşmektedir. Amerika da ise kişi başına düşen oran 24 litredir.

Dondurmanın Besin Değerleri

Protein ve karbonhidrat ve A, B, C, D, E vitaminleri ile içeriğinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, çinko gibi mineraller bulunur. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici ve hafif bir tatlı seçimidir. Dondurmanın kalori değerini, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 130 kalori içerir. Normal bir külah ise yaklaşık 20 kaloridir. 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0.1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini ve 0.1 mg niacin vardır. Günümüzde dondurmanın çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Bisküvili, fındıklı, fıstıklı gibi bitkisel ve hayvansal yağlar kullanılarak dondurma tüketiciye sunulmaktadır. Dondurmanızı sade tüketmenizi tavsiye ederim. İçerisine eklenen ekstra fıstık, sos, krema günlük kalorinize ortalama 100 kalori daha eklemek demektir Kilo kontrolüne dikkat edenler ve diyabet hastaları için light dondurmaları tavsiye ederim. Bu sayede yağı ve şekeri azaltılmış, çok daha düşük kalorili bir seçim yapmış olursunuz.

Dondurmayı alırken paketlemiş ve etiketlenmiş olmasına, soğutucuların, yeterli soğuklukta ve çalışıyor olması da göz ardı edilmemelidir. Üretim sırasında Gıda Kodeksine uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, paketleme ve etiketlemelerin titizlikle yapılmış olması, üretim sonrası dağıtımda da soğuk zincire uyulması büyük önem taşımaktadır.

Hafta da 2 gün ara öğünlerinizden bir tanesinde tüketebilirsiniz. 2 top light sade dondurma 1 değişim meyveye eşdeğerdir. 3 porsiyon sade dondurma 1 dilim ekmek + 1 su bardağı tam yağlı süt + 1 değişim meyveye eşdeğerdir.

Dondurma almadan önce etiket bilgilerini okumayı ihmal etmeyin.

Evde Diyet Dondurma Tarifi:

http://www.bakimlibayan.com/wp-content/uploads/2015/04/ice-cream7.jpg

Malzemeler:

4 dolu yemek kaşığı suyu alınmış light yoğurt

½ çay bardağı çilek

½  çay bardağı böğürtlen

½ çay bardağı yaban mersini

10 gram Medine hurması veya 1 tatlı kaşığı bal

2 yemek kaşığı file badem 

1 paket vanilya

Tarif: Yoğurtla birlikte meyveleri blenderdan geçirin, diğer malzemeleri de ekleyip kaşıkla karıştırın iyice. Arzu ederseniz dondurma kalıplarına koyup, dondurma çubuğu yerleştirebilirsiniz veya dondurma kaşığı ile servis edebilir, taze nane yaprakları ve meyveler ile süsleyebilirsiniz. Ortalama 4 saat derin dondurucuda beklettikten sonra, tüketebilirsiniz. Çocuklarınızın severek tüketeceği protein ve vitamin deposu bir ara öğün. Afiyet olsun…

 

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim