Diyarbakırlı kadınlar peygamber makamları için örtü işliyor

Diyarbakırlı kadınlar peygamber makamları için örtü işliyor

Yenişehir Kaymakamlığının desteğiyle Olgunlaşma Enstitüsünde usta öğretici 10 kadın, Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin makamları için türbe örtüsü hazırlıyor- Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şirine Eronat: ""İstanbul

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da usta öğretici 10 kadın, Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin makamları için türbe örtüsü (puşide) hazırlıyor.

Tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra, isimleri Kur'an-ı Kerim'de geçen 25 peygamberden Zülkifl ile Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunduğu, İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif'i olarak nitelendirilen tarihi Ulu Cami gibi değerleriyle tek olma özelliğine sahip Diyarbakır, İslam hazinesi ile de hayranlık uyandırıyor.

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü bu manevi değerlerin korunması ve yaşatılması amacıyla Yenişehir Kaymakamlığının desteğiyle harekete geçti. Yapılan fizibilite çalışmasının ardından kentteki türbe örtülerinin işlenmesi için Diyarbakırlı 10 kadın İstanbul'da geleneksel el sanatı "sim sırma" işlemeciliği eğitimi aldı.

Kahramanmaraş'ta yaptırılan özel gergeflerle kurulan atölyede çalışmalarına başlayan Diyarbakırlı kadınlar, ilk olarak Sur ilçesine bağlı İçkale'deki Hazreti Süleyman Türbesi'nin örtüsünü işleyerek, yeniledi.

2,5 ayda işledikleri örtüyü Diyarbakır'ın sahabelerce fethedilişinin yıl dönümü olan 27 Mayıs'ta Hz. Süleyman Türbesi'ne sermenin gururunu yaşayan kadınlar, Eğil ilçesindeki Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin örtülerini yenilemek için yoğun çalışma yürütüyor.

Ölçü ve taslak belirleme çalışmalarını tamamlayan kadınlar, kabirlerin üzerindeki yazı ve motifleri, özel seçilmiş kumaş üzerine sim sırma ipliklerle ilmek ilmek işliyor.

Çalışmalarında hedef büyüten kadınların hayali Kabe örtüsünü işlemek.

- "Osmanlı Hanedanına ait türbelerdeki örtülerin değiştirilmesi ilham oldu"

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şirine Eronat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, türbe örtülerinin yapımında kullanılan kumaş ve ipliklerin özel malzemeler olduğunu söyledi.

"İstanbul'da Osmanlı Hanedanı'na ait türbelerdeki kabirlerin puşidelerinin Cumhurbaşkanlığı himayesinde değiştirilmesi bize ilham oldu." diyen Eronat, yaptıkları araştırma sonucu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu çalışmanın hiç gerçekleştirilmediğini öğrendiklerini belirtti.

Eronat, hazırladıkları projenin Yenişehir Kaymakamlığınca onaylanması üzerine ilk olarak 5 kişilik ekibi İstanbul'a eğitim için gönderdiklerini bu arada da atölyeyi kurduklarını aktardı.

İlk projelerinin Hazreti Süleyman türbesinin örtüsünün değişimi olduğunu, "10 ayda bitiririz" dedikleri çalışmayı gece gündüz çalışarak, 2,5 ayda tamamladıklarını dile getiren Eronat, Kaymakam Kartal'ın talimatıyla ikinci projeleri olan Eğil'deki peygamber kabirlerinin örtülerinin değişimi çalışmasına başladıklarını kaydetti.

- "Hayalimiz işlediğimiz kumaşın Kabe'de serilmesi"

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünde 4 yıldır usta öğretici olarak görev yapan Özgür Uylar, puşideleri "Maraş işi" denilen çok eski bir teknikle hazırladıklarını belirtti.

Uylar, ilk olarak gergeflere belirlenen ölçülerde kumaşların gerildiğini, desenlerin çizildiğini ve sonrasında özel iplerle alttan ve üstten işleme tekniği ile nakışlama yapıldığını ifade ederek, "Bundan sonraki hayalimiz bir parçada olsa işlediğimiz kumaşın Kabe'de serilmesi." dedi.

Yaptıkları işin manevi hazzını yaşadıklarını, örtülerin kabirlere serilmesi sırasında büyük mutluluk yaşadıklarını anlatan Uylar, yüzlerce yıl sonrasına bir miras bırakacak olmanın apayrı bir duygu olduğunu aktardı.

- "Manevi hazzı yüksek bir iş"

Ekipte yer alan usta öğreticilerden Eda Üşenir de bu gibi çalışmaları manevi duygularla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Üşenir, "Eğil'deki peygamber kabirlerinin örtülerini de manevi bir gün olan Mevlit Kandili'ne yetiştirmeye çalışıyoruz. Gönüllü olarak fazla çalışıyoruz, işi yetiştirmek için. Çünkü manevi hazzı yüksek bir iş." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :