Diyarbakır'daki 1. Kadın Kongresi

Diyarbakır'daki 1. Kadın Kongresi

Sonuç bildirisinden:

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nce (DÖKH) düzenlenen 1. Kadın Kongresi sonuç bildirisinin okunmasıyla sona erdi.

 Kayapınar Spor Salonu'nda 501 delegenin katılımıyla iki gün süren kongrenin sonuç bildirgesini okuyan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "Yaklaşan genel seçim sürecini de değerlendiren kongremiz, kadın ve toplum karşıtı sistem partilerine karşı, demokratik siyasetin geliştirilmesi için eşit temsiliyet ilkesi çerçevesinde katılım sağlama kararlılığına ulaşmıştır" dedi.

Kongrenin, Ortadoğu, Güney Afrika ve Avrupa'dan çok sayıda konuk kadının katılımıyla tamamlandığını ifade eden Ata, zorunlu din dersleri ve muhafazakarlaştırma politikalarının en çok kadını vurduğunu savundu.

Kobani'de yaşananlara da işaret eden Ata, "Öz savunması olmayan hiçbir değer ve mücadelenin kalıcı olmayacağı tespitinin yapıldığını" söyledi.

Özgürlüğün, kadının özgürleşmesinden geçtiğini belirten Ata, şöyle konuştu:

"Kadının öncülük yapmadığı hiçbir devrim kalıcı olmamıştır. Devrimin, demokrasinin, özgürlüğün teminatının kadın öncülüğünden geçtiği, Rojova devriminde bir kez daha kanıtlanmıştır. Şengal'den başlayarak Rojova'da devam eden saldırılar bir daha göstermiştir ki öz savunma, halkların olmazsa olmaz hakkıdır. Nasıl ki halkların öz savunması devletlere teslim edilemezse, kadının savunması da erkeğe teslim edilemez. Yine gördük ki Şengal'de binlerce kadın katliama uğrayarak IŞİD çetelerince pazarlarda satılmıştır. İster kapitalist moderniteden gelen saldırılar, ister IŞİD gibi gerici çetelerden gelen saldırılara karşı kadınların yaşam ve toplumsal haklarını savunmak için kadın öz savunmasını geliştirmek, en temel ihtiyaçlardan biri görülmüştür.

'Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü olmazsa olmazımız' diyen kongremiz, bunun için mücadele yürütme kararlılığını ortaya koymuştur. Yaklaşan genel seçim sürecini de değerlendiren kongremiz, kadın ve toplum karşıtı sistem partilerine karşı demokratik siyasetin geliştirilmesi için eşit temsiliyet ilkesi çerçevesinde katılım sağlama kararlılığına ulaşmıştır."

Kongreye katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve davetliler kadınlarla halay çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı