Diyarbakır'da toplu açılış töreni

Diyarbakır'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Amerika'nın PYD'ye, YPG'ye verdiği desteği, Diyarbakır'dan sesleniyorum, kınıyorum. Bize verilen söz bu değil. Ben siyasetin dürüst yapılacağına inanan birisiyim. Dolayısıyla bize dost olanlar, bizimle NATO'da beraber olanlar

DİYARBAKIR (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Amerika'nın PYD'ye, YPG'ye verdiği desteği, Diyarbakır'dan sesleniyorum, kınıyorum. Bize verilen söz bu değil. Ben siyasetin dürüst yapılacağına inanan birisiyim. Dolayısıyla bize dost olanlar, bizimle NATO'da beraber olanlar kalkıp da kendi askerini YPG'nin işaretleriyle Suriye'ye göndermemeli, gönderemez." dedi.

Erdoğan, Anıt Park'ta, Diyarbakır Havalimanı, yeni terminal binası ve yapımı tamamlanan tesislerin hizmete açılış töreninde yaptığı konuşmada, nerede olursa olsun elinde silahla ortaya çıkan herkesin karşısında sadece güvenlik güçlerini bulacağını söyledi.

En başından beri meseleleri demokrasi, insan hakları, özgürlükler, adalet, çoğulculuk ve refah gibi herkesin arzusu olan ilkeler çerçevesinde konuşmanın ve çözmenin gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, bölge insanının yaşadığı sıkıntıları çok yakından bilen biri olarak, hem geri kalmışlık meselesini hem de demokratik sorunları çözmek için her türlü çabayı gösterdiklerini vurguladı.

Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne 13 yılda yaklaşık 280 milyar liralık yatırım yaptıklarına işaret ederek, "Batı'da ne varsa, Doğu'da da, Güneydoğu'da da o olacak" diye söz verdiklerini anımsattı.

Yolu, elektriği, suyu, okulu, sağlık tesisi olmayan yerleşim yerleri bırakmadıklarını dile getiren Erdoğan, "Yollarımız, havalimanlarımız, üniversitelerimiz, biz açtık. Artık benim Güneydoğulu, Doğulu kardeşim Batı'da, Orta Anadolu'da değil kendi üniversitesinde de okuyabiliyor. Sosyal yardımlarla bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan hiç kimsenin aç ve açıkta kalmamasını temin ettik. İstihdamı artırmaya yönelik her girişimi çok ciddi desteklerle destekledik." ifadelerini kullandı.

Hak ve özgülüklerin geliştirilmesi konusuna da değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"Demokratik açılım dedik, biraz daha ilerlettik Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi dedik, daha ileri gittik son olarak Çözüm Süreci dedik. Ama onlar bundan da anlamadılar. Eş Başkanlarından bir tanesi Diyarbakır'da benim Kürt kardeşlerimi sokağa döktü. 53 kardeşimiz öldü mü? Yasin Börü evladımız burada öldü mü? Kaç yaşındaydı Yasin? 15 yaşında. Ne dağıtıyordu? Kurban eti dağıtıyordu. Üzerinden de geçtiler mi? Bunlarda vicdan diye bir şey yok. Bunlar insanlıktan nasibini almamış ama er veya geç azizün züntikam olan Allah'tır. Bunlardan o intikam alınacaktır."

- "Teröre karşıyız demekle teröre karşı durulmaz"

Suriye'deki birtakım gelişmelerden cesaret alan bu örgütün aynı oyunu Türkiye'de de ortaya koymaya kalktığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"PKK, PYD, DAİŞ bunların hiçbirinin birbirinden farkı yok, hepsi de terör örgütü. Şu anda Amerika'nın PYD'ye, YPG'ye verdiği desteği, Diyarbakır'dan sesleniyorum, kınıyorum. Bize verilen söz, bu değil. Ben, siyasetin dürüst yapılacağına inanan birisiyim. Dolayısıyla bize dost olanlar, bizimle NATO'da beraber olanlar, kalkıp da kendi askerini YPG'nin işaretleriyle Suriye'ye göndermemeli, gönderemez. Hala 'YPG'ye biz destek vermeye devam edeceğiz, o PKK değildir' diyenler, lütfen gel de bunun bizden dersini al. Yanlış yerde duruyorsunuz. 'Teröre karşıyız' demekle teröre karşı durulmaz. Bizzat terör örgütüyle ilgili bütün belgeleri veriyoruz. Söylüyoruz ama attıkları adım, attıkları adımlar yanlış."

Güvenlik güçlerinin askeriyle, polisiyle, korucusuyla tarihe geçecek bir mücadele vererek, örgütü ve arkasındaki güçleri bir kez daha hüsrana uğrattıklarını anlatan Erdoğan, terörle mücadele operasyonlarda hayatını kaydeden şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Erdoğan, güvenlik güçlerinin Nusaybin ve Şırnak hariç diğer yerlerdeki operasyonlarını tamamladığını vurgulayarak, Nusaybin'de örgüt mensuplarının gruplar halinde teslim olduğunu hatırlattı.

- "Terör örgütünün kucağından sıyrılın"

Operasyonların tamamlandığı ilçelerin yeniden ayağa kaldırılması için kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, "Terör örgütünün içerisinde olan tüm vatandaşlara sesleniyorum, annenizin, babanızın sesine kulak verin. Terör örgütünün kucağından sıyrılın. Bu devlet adildir. Adil olan bu devletin anlayışı bilesiniz ki o katil terör örgütüyle asla mukayese edilmez." çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonların yapıldığı yerlerde, çarpık yapılaşmanın yaşandığı binaların yıkılıp yeniden yapılacağını, diğer yerlerde de hasarın derecesine göre çalışmaları gerçekleştirerek, yaraları saracaklarını vurguladı.

Kimsenin açıkta kalmayacağını, herkesin bu yeni yerlerde evini, mekanını bulacağını belirten Erdoğan, "Hiç merak etmeyin bu devlet adildir, endişeniz olmasın." dedi.

Van depreminde yıkılan evlerin yenilerinin yapıldığını belirten Erdoğan, Erciş'te, Edremit'te, Van Merkez'de yapılanların aynısının şimdi de operasyon bölgelerinin tamamında yapılacağını söyledi.

- "Bu sürecin bir milat olduğunu düşünüyorum"

Terör örgütünün, kan dökmenin ve yıkmanın peşinde olduğunu, devletin ise yaşatmanın ve inşa etmenin yollarını aradığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sürecin bölge halkı bakımından bir milat olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızın devletinin yanında daha güçlü şekilde yer alarak, 2023 Türkiyesi'nin bir parçası olması iradesini ortaya koyacaklarına inanıyorum. Bunun için el ele, omuz omuza vereceğiz." dedi.

- PKK neyse Paralel Devlet Yapılanması da odur"

Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulunda Paralel Devlet Yapılanmasına ilişkin bir karar alındığını anımsatarak, "Legal görünüm altında illegal faaliyet gösteren ve 'Fetullahçı Terör Örgütü' olarak anılan dedik ve Milli Güvenlik Kurulunun bu tavsiye kararını Hükümetimize gönderdik. Şimdi Hükümetimiz de kararı aldıktan sonra aynen terör örgütleri gibi burada yargılanacaktır. PKK neyse Paralel Devlet Yapılanması da odur" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasının ardından Başbakan Yıldırım ve beraberindeki bakanlarla yapımı tamamlanan eserlerin açılışını kurdele keserek yaptı.

- Törenden notlar

Tören alanına aynı araçla gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, toplu açılış töreni öncesi eşleriyle platforma çıkarak vatandaşları selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması öncesinde kendisini görmek üzere alana gelen ve Sur'da yaşayan, 74 yaşındaki Saliha Gündüz isimli vatandaşın yanına giderek bir süre sohbet etti.

Hatice Barkın isimli annenin, Siirt'in Şirvan ilçesinde şehit olan oğlu Mehmet Halil Barkın’ın fotoğrafını göstermesi üzerine yanına giderek Erdoğan, törene katılan çocuklara da yanlarına çağırarak oyuncak hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın konuşması sırasında vatandaşlar sık sık, "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları attı.

Toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Çiğdem Karaaslan, Cevdet Yılmaz, Mehdi Eker, Mustafa Ataş, Yasin Aktay ve Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile çok sayıda milletvekili de katıldı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :