Diyarbakır'da "madde kullanımı riski alan araştırması" konferansı

Diyarbakır'da "madde kullanımı riski alan araştırması" konferansı

Diyarbakır'da yapılan "madde kullanımı riski alan araştırması" konferansta değerlendirildi

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da valilik, belediye, emniyet müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları tarafından "madde kullanımı riski alan araştırması" konferansı düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonundaki konferansın açılışında konuşan Vali Yardımcısı ve Uyuşturucuyla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Taner Bircan, kentte bağımlılıkla mücadelede farkındalık yaratmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Sosyal projeler üreterek vatandaşları bağımlılıktan uzak tutmaya çalıştıklarını belirten Bircan, bağımlılığın güvenlik problemi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Son 5 yıldaki operasyonlarda 77 milyon 987 bin kök kenevir, 290 ton 248 kilogram esrar, 53 kilogram eroin, bin 105 gram kokain ve 80 bin uyuşturucu hap ele geçirildi.

ÇAMATEM'e Şanlıurfa, Siirt, Batman ve Mardin'de bin 772 başvuru yapıldı. Merkezde 2 bin 936 kişiyi ayakta, 330 kişiyi ise yatarak tedavi etmiş durumdayız. Değişik hastanelerde 745 kişi tedavi edildi. Bunlardan 125'i yataklı tedavi gördü. Mücadele komisyonunda aldığımız karar gereği 50 yataklı AMATEM ve ayrı bir 20 yataklı ÇAMATEM kurmak için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunduk. Bunlar 2015 yılı yatırım programına alındı."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, mahalle gözlem raporları, kurum ve uzmanlarla yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere Türkiye ve dünyadaki iyi örnekler doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, "Toplumsal bir sorun yine toplumsal dinamiklerin gerçekçi bir biçimde ortaklaşması ile çözüme kavuşturulabilir" dedi.

Konuşmaların ardından "Diyarbakır ili madde kullanımı riski alan araştırması" sonuçları ile ilgili sunumlar yapıldı.

- Araştırmadan

Diyarbakır'da "madde kullanımı riski alan araştırması" için 5 bin 222'si erkek, 5 bin 140'ı kadın, toplam 10 bin 362 kişi ile görüşüldü. Araştırmaya göre, Diyarbakır'da halen esrara bağımlı olanların oranı yüzde 97,5, bonzai kullananların oranı ise yüzde 7,4 çıktı. Eğitime göre, Diyarbakır'da alkol kullanma oranı ise yüzde 13,4 ile en çok üniversite mezunları arasında yaygınken, en az kullanım yüzde 0,7 ile okur yazar olmayanlardan oluşuyor. Ankete katılanların yüzde 29,7'si uyuşturucu maddeyi arkadaş etkisi ile denediğini söyledi.

Araştırmanın kitaplaştırıldıktan sonra Kalkınma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderileceği belirtildi.

Konferansa, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdür Yardımcısı Yasin Durmuş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı