Diyarbakır Valisi Aksoy:

Diyarbakır Valisi Aksoy:

"Herkesin arzusu, kan ve gözyaşı olmadan terörün bir an önce sonuçlandırılmasıdır. Çözüm süreci farklı bir konu, kamu düzeni farklı bir konudur"

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Herkesin arzusu, kan ve göz yaşı olmadan terörün bir an önce sonuçlandırılmasıdır. Çözüm süreci farklı bir konu, kamu düzeni farklı bir konudur" dedi.

Diyarbakır'da görev yapan geçici ve gönüllü köy korucularıyla bir düğün salonunda düzenlenen yemekte bir araya gelen Vali Aksoy, konuşmasına, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın köy korucularına selamını ileterek başladı.

İlde 27'si kadın 5 bin 150 geçici ve gönüllü köy korucusunun görev yaptığını ifade eden Aksoy, korucuların 17 ilçe ve 903 mahallede hizmet sunduğunu anlattı.

En fazla köy korucusunun 682 kişi ile Kulp ilçesinde olduğuna işaret eden Aksoy, 1985 yılından bu yana Diyarbakır'da 132'si geçici, 10'u gönüllü 142 korucunun şehit olduğunu, 118 geçici, 7 de gönüllü 125 köy korucusunun yaralandığını kaydetti.

- "Çözüm süreci farklı bir konu, kamu düzeni farklı bir konudur"

Aksoy, Türkiye'de terörün sonlandırılması adına, çözüm süreciyle başlatılan bir takım çalışmalar olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Herkesin arzusu, kan ve gözyaşı olmadan terörün bir an önce sonuçlandırılmasıdır. Bu yapılırken kamu düzeninin bozulması gibi bir durumun asla söz konusu olmayacağının bilinmesi gerekir. Bu konuyu Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve İçişleri Bakanımız da her defasında ifade etmiştir. Çözüm süreci farklı bir konu, kamu düzeni farklı bir konudur. Diyarbakır'da kamu düzenini bozacak, halkın huzur ve güven ortamını sarsacak hiçbir olaya fırsat vermemek adına güvenlik güçleriyle birlikte bu çalışmanın ve gayretin içerisinde olacağız."

"Halkın huzur ve güvenliği bizler için olmazsa olmazdır" diyen Aksoy, bunun için alınması gereken tedbirlerin ve yapılması gereken çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü, bu çalışmalarda korucuların katkısının oldukça büyük ve önemli olduğunu dile getirdi.

Aksoy, korucuların ülkenin birliği, bölünmez bütünlüğü için polis, asker ve jandarmayla omuz omuza görev yaptığını aktararak, korucuların sorunlarını çözmek için her türlü gayreti göstereceklerini sözlerine ekledi. 

- "Bu birliğimiz, bütünlüğümüz sonuna kadar devam edecektir"

Köy Korucuları Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen de, 1985 yılından bu yana 22 ilde geçici ve gönüllü korucuların görev yaptığını söyledi.

Şu ana kadar, terörle mücadelede bin 660 korucunun şehit olduğunu dile getiren Sözen, "Kürt halkının hakkını savunduğunu iddia eden, Kürt bebeği, çocuğu, yaşlıyı gözü kapalı öldürür mü? Bizim bu yalanlara karnımız tok. Bunlar içi boş vaatlerdir" dedi.

Sözen, korucuların şartlarının eskiye nazaran düzeldiğini, emekli korucu maaşlarına yüzde 70 oranında zam yapıldığını ifade ederek, en düşük emekli maaşının 780 lira, en yüksek emekli maaşının ise bin 50 lira olduğunu belirtti.

"Koruculuğun kaldırılacağına dair söylemler gerçeği yansıtmıyor" ifadesini kullanan Sözen, şunları kaydetti:

"Devletle problemleri olanlar bellidir. Onlar, buradaki halkı kandırarak, sindirerek milletvekili rozeti takarak, bölge halkının temsilcisi olarak Mecliste konuşuyor. Kürt halkını temsil ediyor gibi görünseler de onlar asla bizim temsilcimiz değiller, bundan sonra da olmayacaklardır."

 Sözen, çözüm sürecinin ülkeye büyük katkılar sunacağını, korucular olarak bu sürece hassasiyetle yaklaştıklarını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Sağlanan haklar ve demokratikleşme açısından Türkiye büyüyecek ve gelişecek. Bölge halkının refah seviyesi yükseldikçe sorunlar inşallah tarihin tozlu sayfalarında yerini alacak. Aramızda Kürtler, Çerkezler, Araplar olabilir ama üst kimlik olarak hepimiz Türkiye Cumhuriyetinin birer vatandaşı olmaktan ve aynı kutlu bayrak altında yaşamaktan gururluyuz. Kemik ve ilik gibiyiz. Biz birbirimizden ayrıldığımız zaman can veririz. Bu birliğimiz, bütünlüğümüz sonuna kadar devam edecektir."

- "Korucu camiası olarak gövdemizi taşın altına koyduk"

Sözen, koruculara seslenerek, çözüm sürecinin sabote edilmemesi adına her zamankinden daha dikkatli davranılmasını istedi.

"Çözüm süreci başladığında koruculuğu kötüleyen kesimler, korucuların çözüm sürecini istemediğini, çözüm sürecine zarar vereceklerini, kandan, gözyaşından beslendiklerini iddia etmişlerdi" diyen Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süreç başladığından bu yana 11 arkadaşımızı çarşıda, sokak ortasında şehit vermemize ve halen terör örgütü PKK'nın elinde 3 arkadaşımızın bulunmasına rağmen hükümet çözüm süreci adı altında elini bu iş için taşın altına koyduysa biz de korucu camiası olarak gövdemizi taşın altına koyduk. Hiçbir olumsuzluğa da ismimiz karışmadı."

Korucuların maaş, sosyal güvence ve silah ruhsatları konusunda sıkıntıları olduğunu savunan Sözen, sorunlarını Vali Aksoy'a yazılı olarak ilettiklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Sözen, Vali Aksoy'a  plaket verdi.

Yemeğe, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ, askerler ve korucular katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı