Diyanet İşleri Başkanı Görmez Karadağ'da

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Karadağ'da

Görmez, Karadağ İslam Meşihatı Başkanlığına seçilen Feyziç'in menşure törenine katıldı- Diyanet İşleri Başkanı Görmez:- "Bugün, Karadağ Cumhuriyeti'ndeki bütün Müslümanların sevinç günü olmalıdır"

PODGORİTSA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da Karadağ İslam Meşihatı Başkanlığına seçilen Rıfat Feyziç'in menşure törenine katıldı.

Görmez, tarihi Osmanagic Camisi'nde yapılan törende yaptığı konuşmada, törenin Karadağ'da yaşayan bütün Müslüman kardeşlere hayırlı olmasını ve Balkanlar'daki bütün Müslümanlar hatta buradaki tüm gayrimüslimler için de rahmete, muhabbete ve barışa vesile olmasını Allah'tan dilediğini söyledi.

Feyziç'i tanıdığı günden bu yana, "kendi ülkesine ve milletine aşık olan, hizmet aşkıyla yanıp tutuşan ve Balkanlar'da yaşayan bütün Müslümanlara hizmet etmeyi hayatının gayesi edinen bir kardeş olarak gördüğünü" anımsatan Görmez, "Bugün, Karadağ Cumhuriyeti'ndeki bütün Müslümanların sevinç günü olmalıdır ama Karadağ'da yaşayan Müslüman olmayanların da sevinç günüdür çünkü biz bu görevlerle barışı, adaleti, merhameti ayakta tutmaya çalışıyoruz" dedi. 

Tam yüz sene önce bu topraklarda bütün medreselerin kapısına kilit vurulduğunu hatırlatan Görmez, "Ancak yüz yıl sonra Podgortisa'da imam hatipte böyle gençlerin yetişiyor olduğunu görmekten mutluluk duydum" diye konuştu. 

İslam coğrafyasının bugün tarihin en zor sürecinden geçtiğini ifade eden Görmez, şunları söyledi: 

"Yeryüzüne rahmet getiren İslam adına cinayetler işleniyor. İslam coğrafyası küresel güçlerin savaş alanı olmaktan bir türlü kurtulamadı. Yaralı bilinçli nesiller yetişti ve bu yaralı bilinçli nesiller ilim, irfan, hikmet nedir öğrenemediler, cehaletle büyüdüler. Bugün Şam'da, Bağdat'ta, Kahire'de Sana'da, Trablus'ta ateşler yükseliyor, kan ve gözyaşı akıyor. Bunun pek çok sebebi var. Ancak başlarında ahmediye bulunduranlar vazifelerini yerine getirmediği için biz bugün bu konumdayız. Onun için bize çok görevler düşüyor. Sizden en büyük istirhamım Balkanların tamamında birlikte kurduğumuz, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu ayakta tutunuz. İslam coğrafyasında ortaya çıkan hastalıkların Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Bosna, Makedaonya'ya gelmesine izin vermeyiniz".

- "Türkiye dostumuz"

Feyziç de "Türkiye bizim dostumuz ve öyle kalacak. Görmez'den bu yetkiyi almak büyük onurdur. Bu bağlamda bölgedeki İslam birlikleriyle işbirliğimizi güçlendireceğiz" ifadesini kullandı.

Batı Trakya Müftüsü İbrahim Şerif, Feyziç'in bir kez daha Karadağ'daki Müslümanların dini lideri olarak seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Törene ayrıca, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Karadağ Meclis Başkanı Yardımcısı Sulyo Mustafiç, Bosna Hersek İslam Birliği adına Gorajde Müftüsü Remziya Pitiç ile Bosna Hersek Reis ul Uleması Husein Kavazoviç'in temsilcisi Nusret Abdibegoviç, Kosova Müftüsü Naim Ternava, Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip, Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı, Podgoritsa Din Hizmetleri Müşaviri Mehmet Tevfik Yücesoy, Slovenya ve Hırvatistan İslam Birlikleri temsilcileri ve diğer yetkililer katıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonu yapılan tarihi Osmanagic Camisi'ndeki programda, Mehmed Fatih Medresesi korosu Boşnakça ve Türkçe ilahiler seslendirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı