Diyanet İşleri Başkanı Erbaş:

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş:

"Özellikle toplumumuzu, insanımızı ve kadınımızı rahatsız edecek konuları ulu orta ekranlardan tartışmak, bazen reyting kaygısıyla, düşüncesiyle bunları ekranlara taşımak doğru değildir, bunlara fırsat vermemek lazım diye düşünüyorum. Toplumumuzun, insanı

HAKKARİ (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Özellikle toplumumuzu, insanımızı ve kadınımızı rahatsız edecek konuları ulu orta ekranlardan tartışmak, bazen reyting kaygısıyla, düşüncesiyle bunları ekranlara taşımak doğru değildir, bunlara fırsat vermemek lazım diye düşünüyorum. Toplumumuzun, insanımızın huzuru için bunlara dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hakkari Hacı Sait Camisi'nde cuma hutbesi irat etti.

Hutbede, "İslam'da kadın, adalet, merhamet ve hakkaniyet" konularına değinen Erbaş, İslam'ın değişim, devrim yaptığı en önemli hususlardan birisinin de kadınlar konusu olduğunu belirtti.

"Hatırlayınız, cahiliye döneminde diri diri toprağa gömülen kız çocukları konusundan ve pazarlarda köle olarak kadınların satıldığı bir ortamdan, cenneti annelerin ayakları altına seren bir dinimiz var" diyen Erbaş, şunları söyledi:

"Cenneti annelerin ayağı altına seren dinimizin, kadın konusundaki tavsiyelerini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadan yerine getirmemiz gerekiyor. Efendimizin (asm), 'sizin en hayırlınız, hanımlarına karşı en iyi davrananızdır' ifadesini de kulaklarımıza küpe yapmamız gerekiyor. Değil kadına şiddet, değil kadını üzmek, değil kadını dövmek, Allah resulü efendimizin ne kızlarına, ne eşine bir fiske dahi vurmadığı gerçeği ortada duruyorken, kadınlarımıza şiddetle davranmak, onları üzmek, onları perişan etmek hiç bize yakışır mı, hiç Müslümana yakışır mı?"

Dinimizin ilk emrinin "oku, yaratan rabbinin adıyla oku" olduğunu hatırlatan Erbaş, "Bakınız, ilk inen ayetlere dikkat ettiğiniz zaman, kitaptan, okumaktan, kalemden bahsediyor. Bunu sadece erkekler için söylemiyor. Rabbimiz, kadın erkek herkese, öğrenmek, ilim, bilgi farzdır buyurarak, Efendimiz (asm), bu ayeti keriminin güzel şekilde tefsirini yapıyor" dedi.


- "Çocuklarımızın eğitimlerini tamamlamalarına fırsat verelim"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, eğitimin önemine de değinerek, şöyle devam etti:

"Kız erkek ayrımı yapmadan çocuklarımızın eğitimlerini tamamlamalarına fırsat vermemiz lazım. Özellikle kız çocuklarımızı küçük yaşlarda evlendirerek onların eğitimine ne olur engel olmayalım. Düşünsenize, Kur'an-ı Kerim'i güzel bir şekilde öğrenmiş, matematikten haberi var, fizikten, kimyadan haberi var, sosyolojiden, psikolojiden haberi var, bu şekilde eğitimini tamamlayarak anne olmuş bir kadınımızı, hiç okumamış, Kur'an-ı Kerim'i dahi bilmiyor, diğer bilgilerden, ilimlerden hiç haberi yok, o şekilde anne olmuş. Hangisi çocuklarına daha faydalı olabilir? Elbette ki eğitimini tamamlayan, terbiyesini alan ve belli bir yaşa, olgunluk yaşına gelip, çocuklarına annelik yapabilecek yaşa gelip ve rüşte erdikten sonra, evini geçindirecek bir olgunluğa eriştikten sonra evlenen ve çocuk sahibi olan bir kadınımızın, daha faydalı olacağını her birimiz rahatlıkla biliyoruz. Ne olur bunu en güzel bir şekilde yerine getirelim."

Bütün Kur'an kurslarında, hiçbir yaş sınırlaması yapmadan kadınlara eğitim verildiğini dile getiren Erbaş, "Bütün okullarımız kız çocuklarımız için, erkek çocuklarımız için, kapıları ardına kadar açık. Okullarımızda seçmeli Kur'an-ı Kerim dersi var, diğer sosyal bilim derslerine ilaveten Hazreti Peygamberimizin hayatı dersleri var, imam hatip okullarımız var." diye konuştu.

Bazı bölgelerde, önceden okullarda başörtüsü yasağı olduğu için, bu hassasiyetten dolayı kız çocuklarını okula göndermeyen insanların olduğunu hatırlatan Erbaş, şunları kaydetti:

"Şimdi böyle bir yasak da yok elhamdülillah. Bütün kızlarımızı, eğitimlerini alabilmeleri için okullara gönderelim, ortaokullara, liselere, üniversitelere ve onlara sahip çıkalım. Tahsillerine, eğitimlerine devam ederken de yalnız bırakmayalım. Neye ihtiyacı var, bursa mı ihtiyacı var, parası yok yurda giremiyor, buna mı ihtiyacı var, ev tutamıyor buna mı ihtiyacı var, varlıklı insanlarımız, hayır hasenat sahibi insanlarımız da onlara sahip çıksınlar."


- "Bilgi edinmek isteyen kardeşlerimize telefonlarımız her zaman açık"

Erbaş, "Özellikle toplumumuzu, insanımızı ve kadınımızı rahatsız edecek konuları, ulu orta ekranlardan tartışmak, bazen reyting kaygısıyla, düşüncesiyle bunları ekranlara taşımak doğru değildir, bunlara fırsat vermemek lazım diye düşünüyorum. Toplumumuzun, insanımızın huzuru için bunlara dikkat etmemiz gerekiyor." dedi.

Zaman zaman bazı konuların ekranlarda spekülasyona uğratıldığını vurgulayan Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zaman zaman kadınlarla ilgili bazı konularda sorular soruluyor, cevaplar veriliyor, bazı ihtilaflı konular gündeme getiriliyor ve onlar sosyal medyada, ekranlarda çeşitli şekillerde speküle ediliyor, üzerinde spekülasyonlar yapılıyor. Bunlara fırsat vermeyelim, medya yöneticilerimiz bunlara fırsat vermesinler. Sosyal medyada bunları çok fazla paylaşmayalım, zira bu konular, ilmi ortamlarda, ehil alimlerin birlikte müzakere ederek sonuca ulaştırıp, ondan sonra toplumla paylaşılacak şeylerdir. "

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, istismara zemin hazırlanmaması gerektiğini kaydederek, "İstismara açık olan bazı konuları, bundan fayda uman, reyting çıkarmak isteyen ya da çok fazla paylaşımlar yaparak kendisini ortaya koymak isteyen insanlara da bu şekilde zemin hazırlamamamız gerekiyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulumuz var. Konular orada müzakere ediliyor. Ehil ilim adamlarımız tarafından müzakere ediliyor ve bu konularla ilgili bilgi edinmek isteyen kardeşlerimize telefonlarımız her zaman açık. Onlar bizden sorularının cevaplarını istesinler. Biz kardeşlerimizin bu sorularına en doğru bir şekilde, en sağlıklı şekilde cevap veriyoruz ve bundan sonra da en güzel, en doğru şekilde cevaplarını vermeye çalışacağız" diye konuştu.


- "Aile Rehberlik Büroları açtık"

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her ilde ve pek çok ilçede Aile Rehberlik Bürosu açtıklarını sözlerine ekleyen Erbaş, "Aile o kadar önemli ki kadın o kadar önemli ki ailedeki huzur o kadar önemli ki her ilimizde ve pek çok ilçemizde kadınımızın sorununu, ailemizin sorununu gidermek, problemlere çözüm bulabilmek için Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Aile Rehberlik Büroları açtık. O bürolara müracaat ediniz." ifadelerini kullandı.

Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Orada ehil kardeşlerimiz, ilahiyat fakültesini bitirmiş, sonra aile rehberlik konusunda sertifika programlarına katılmış, eğitimlere katılmış ehil hoca hanımlar, hizmet veriyorlar. Bilginiz olsun, Türkiye genelinde aile rehberlik bürolarımıza lütfen müracaat ediniz. Ailevi problemleri çözmeye çalışıyoruz. Mutlu ailede yetişen çocuklar, mutlu insan olarak toplumun birer ferdi olacaktır ve mutlu insanlardan oluşan toplumlar da bizim için gerçekten çok önemlidir. Gönlümüz istiyor ki problemsiz, sorunsuz, kadınımızın, erkeğimizin, çocuklarımızın istismardan uzak bir şekilde yetiştiği ortamlardan oluşan ve böyle ortamlardan meydana gelen toplumları, Cenab-ı Hakk bizlere nasip eylesin. Bütün milletimiz için bunu gönülden arzu ediyoruz ve sorumlu, yetkili herkesin bu konuda çalışmasını canı gönülden istiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :