"Diyaloğun kopması ve karşılıklı sertleşmenin kinseye yararı yok''

"Diyaloğun kopması ve karşılıklı sertleşmenin kinseye yararı yok''

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) eski Genel Başkanı Burkay: "(Çözüm süreci) Diyaloğun kopması ve karşılıklı sertleşmenin kimseye yararı yok. Hele yeni bir çatışma ortamına sürüklenmek bu ülkenin tüm insanları için bir felaket olur''

ANKARA (AA) - TÜRKAN TOSUN- Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) eski Genel Başkanı Kemal Burkay, çözüm sürecine ilişkin,  "Diyaloğun kopması ve karşılıklı sertleşmenin kimseye bir yararı yok. Hele yeni bir çatışma ortamına sürüklenmek bu ülkenin tüm insanları için bir felaket olur'' dedi.

Kemal Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreci kapsamında yeniden görüşmelerin devam etmesini olumlu bulduğunu söyledi.

Çözüm sürecinde silah bırakmanın çok önemli bir adım olduğunu ancak sadece silahların bırakılmasıyla Kürt sorunun çözülemeyeciğini ifade eden Burkay: "Silahların devreden çıkması önemlidir ama salt bununla Kürt sorunu çözülmüş olmaz. Kürt sorununun çözümü Kürt halkının temel haklarını tanımakla olur. Buna ilişkin olarak hükümetin projesi ne? Ortada bir proje görünmüyor. Kaldı ki PKK’nın silah bırakması için bile oluşturulması gereken yasal zemin için de iki yıldır pek bir adım atılmadı. Öyle olunca güven sarsılıyor ve zaman zaman gerilim oluşuyor" dedi.

Görüşmelerin devam etmesini olumlu bulduğunu dile getiren Burkay , ''Diyalogun kopması ve karşılıklı sertleşmenin kimseye yararı yok. Hele yeni bir çatışma ortamına sürüklenmek bu ülkenin tüm insanları için bir felaket olur. Ama elbet ne görüşüldüğü,  görüşmelerden ne amaçlandığı da önemli". 

Hükümetin, MİT vasıtasıyla Öcalan’a yön verip çatışmasızlık durumunu sürdürmeye çalıştığını ancak Kandil'in de zaman zaman buna karşı çıktığını belirten Burkay: "Kandil ara ara 'Oyunu bozarım haa!' diyor. Ama vakti zamanında iradesini Öcalan’a teslim ettikleri için sonunda boyun eğiyor. Peki bu böyle sürüp gider mi? Öcalan sihirli değnek mi? İşte bu mümkün değil."

-"PKK’nin içinde birçok el var"

Kandil'in 2011’de Öcalan’ı by-pass ettiğini ve çatışmaların yeniden başladığını hatırlatan Burkay şöyle konuştu:

"PKK’nin içinde birçok el var. Ergenekon’un eli var, İran’ın, Suriye’nin var. Bu nedenle hükümet bu sihirli değneğe fazla güvenmemeli. Hükümete düşen, kendisinden öncekilerin yaptığı gibi kurnazlık, oyalama değil, sorun çözmek olmalı. Bu da Kürt halkının temel haklarını tanımakla olur. O zaman ne bu oyunlara, ne Öcalan’a ihtiyacı olur.

" HDP'nin bundan sonraki tavrının ne olacağına dair soruyu da Burkay şöyle cevaplandırdı: "Bunu bilemem, kendileri bilir. İmralı’da ve hizmetteki hükümlünün mü, yoksa tırmandıkları dağdan nasıl ineceklerini bilmeyenlerin mi? HDP’de yılların solcuları ve Kürt siyasi hareketinin gedikli temsilcileri var. Kimin ardından gideceklerine kendileri karar versinler. Bana kalsa aklın ve halkın çıkarları neyi gerektiriyorsa o yoldan gitmeliler. Ama bunu yapmaları zor"

-"Kürt siyasi hareketi PKK'dan ibaret deği"

Kürt siyasi hareketinin sadece PKK'dan ibaret olmadığını ve bu nedenle hükümetin diğer parti ve gruplarla da görüşmesinin olumlu olacağının altını çizen Burkay şöyle konuştu:

"HAK-PAR var, başka partiler, gruplar, Kürt halkının gerçek sesi olan aydınlar var. Kürt halkının temel haklarını, federasyonu, anadilde eğitimi, Kürtçenin resmi dil olmasını onlar savunuyor. Ama görünen o ki bugünkü hükümet de, kendisinden öncekiler ve askeri rejim gibi, onlardan ve taleplerinden hoşnut değil ve işini Öcalan ve ekibiyle yürütmeyi tercih ediyor."

-"Sorun çözülmezse sonuçları ağır olur" 

Kürt sorunu çözülmezse sonuçlarının ağır olacağını belirten Burkay, "Sadece zaman yitirilir. Zaman yitirmek ise tehlikelidir. Sorun daha da büyür ve tedavi edilmeyen yara gibi tüm ülke ve tüm toplum için, hem Türkler hem Kürtler için öldürücü komplikasyonlara yol açar. Irak ve Suriye bunun somut örneği" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı