Diyalize Güncel Bakış Toplantısı

Diyalize Güncel Bakış Toplantısı

Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Oymak: "Evde diyaliz hizmeti hastalar için önemli bir konfor ve rahatlık sağlıyor"

Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Oymak, evde diyaliz hizmetinin hastalar için önemli bir konfor ve rahatlık sağladığını belirtti. 

Oymak, dernekleri tarafında bir otelin konferans salonunda düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 50 binin üzerinde diyaliz hastası olduğunu ifade ederek, kronik böbrek yetmezliğinin, özellikle şeker hastalığının yaygınlığı nedeniyle büyük bir toplumsal sağlık problemi olduğunu söyledi.

Türkiye'de, karın (periton) diyalizinin çok yaygın kullanılmadığını vurgulayan Oymak, şöyle devam etti:

"Bunun yanında hastaların evde hemodiyaliz tedavisi yapma şansı artık olabiliyor. Bunun için ilgili firmalar hastaların evine makine, su sistemi gibi kurulumlar yapıyor. Bunlar için hiçbir ücret ödemiyorlar. Normal ücretler gibi devlet tarafından, SGK tarafından masrafları karşılanıyor. Bunun avantajı hasta evde istediği zaman diyaliz yapabiliyor. Zamandan da kazanabiliyor. Hasta bunun dışında merkezlere belli saatlerde gidip gelmek zorunda kalıyordu. Artık bunu yapmasına gerek kalmayacak. Evde diyaliz hastalar için önemli bir konfor ve rahatlık sağlıyor."

Oymak, böbrek hastalarının kemiklerinde çok kolay kırılmalar olabildiğine dikkati çekerek, "Bu da hastaların hayatını zindan ediyor. Bunları nasıl önleyebiliriz. Yeni güncel yöntemleri konuşacağız" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı