Diyaliz merkezinde hastalara virüs bulaşması

Diyaliz merkezinde hastalara virüs bulaşması

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: - "Haziran ayında 'Hepatit C virüsü taşıyan hastalar artıyor' diyerek Sağlık Bakanlığına başvurduk, komisyon kuruldu"

TEKİRDAĞ (AA) - Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Kapaklı ilçesinde vakfa bağlı hizmet veren bir diyaliz merkezinde bazı hastalara Hepatit C virüsü bulaşmasıyla ilgili, haziran ayında durumu farkedip Sağlık Bakanlığına başvuru yaptıklarını ve komisyon kurulduğunu kaydetti.

Erk, diyaliz merkezinde düzenlediği basın toplantısında, haziran ayında 2 hastayla başlayan süreçte kuluçka döneminde sayının 4'e çıktığını anlattı.

Hasta sayısının 4'e çıkmasıyla Sağlık Bakanlığına başvuru yaptıklarını ve bir komisyon kurulduğunu dile getiren Erk, "Komisyon inceleme yaptı ve yeni hasta alınmama kararı aldı, 6 aylık bir süre verilmesi ve kök nedenin bulunması kararı verildi. Şu anda durma aşamasına geldi. 4 hastada geri dönüş var, 1 hasta ilave var. Mevcut komisyondaki uzmanlara ilaveten yurtdışında ve yurtiçinde enfeksiyon uzmanları gelip bu kök nedenin bulunmasında hem kurulan komisyona hem Türk Böbrek Vakfına yardımcı olurlarsa çok memnun oluruz." diye konuştu.

30 senedir vakfın başkanlığını yaptığını ve ilk kez böyle bir vaka yaşandığını belirten Erk, "Üzüntüm hat safhada ama bu işin üstesinden gelecek yetenek ve yetkimiz var.'' dedi.

Vakfın doktorlarından Nefroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin ise test yapılmadan hiçbir hastanın merkeze giremeyeceğini, merkezdeki hastaların ise her ay karaciğer enzimlerine bakıldığını, 3 ayda bir negatif olsalar bile Hepatit B, C ve HIV testlerinin uygulandığını söyledi.

Görçin, şunları kaydetti:

"Bu hastaların hiçbiri Hepatit C'den dolayı hastalanmadı, ayakta veya yatarak tedaviye gerek duymadı. Sadece karaciğer enzimleri yükseldi. İlerleme yok, 4 hastamız normale dönmeye başladı. Konuyla ilgili 3 aydır devlet yetkilileriyle beraber çalışıyoruz. Devlet inceleme yaptı ve 'Bundan sonra yeni hasta kabul etmeyin, eski hastalarınız tedaviye devam etsin' dendi. Biz de o tarihten bu yana yeni hasta kabul etmiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :