"Disleksi" temalı kısa film yarışması

"Disleksi" temalı kısa film yarışması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle "Farkında mısınız?" isimli tematik kısa film yarışması düzenlenecek. Yarışmanın 2016 ana teması "disleksi" olarak belirlendi

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle "Farkında mısınız?" isimli tematik kısa film yarışması düzenlenecek. Yarışmanın 2016 ana teması "disleksi" (öğrenme güçlüğü) olarak belirlendi.

Toplumsal farkındalık çalışmalarına kampanya niteliğinde sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması ve toplumda dezavantajlı bireylere yönelik duyarlılığın artırılması amacıyla düzenlenecek "Farkında mısınız?" kısa film yarışması, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün desteğiyle hayata geçirilecek.

Yarışmanın 2016 yılı teması "disleksi" olarak belirlenirken, tema doğrultusunda "Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği" ile işbirliği yapıldı. Yarışma ile disleksi konusunda toplumda duyarlılık oluşturmak ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Türkiye'nin 81 ili ve KKTC'deki tüm üniversitelerin katılım ve işbirliği ile gerçekleştirilecek yarışmayla, üniversite öğrencilerinin sinema alanında kendini geliştirmesine olanak sağlaması da hedefleniyor.

Ayrıca, yarışmaya 2017'de yabancı ülkelerden katılımların sağlanması ve uluslararası boyut kazandırılması da planlanıyor.

- Vatandaşlar da oylama yapacak

"Farkında mısınız?" kısa film yarışmasında, birincilik ödülü 9 bin lira, ikincilik ödülü 4 bin 500 lira ve üçüncülük ödülü 2 bin 500 lira olarak belirlendi. Bu ödüllerin yanı sıra halk oylamasının yapılacağı "Ben Seçtim" kategorisinde bir kişiye ödül de verilecek.

Yarışmanın jürisi, sinema ve dizi oyuncuları Beyza Şekerci, Engin Hepileri, Handan İpekçi, Serdar Akbıyık, Serhat Serter, Selda Alkor ve Yetkin Dikinciler'den oluşuyor. Yarışmanın ön eleme jürisinde psikolog, davranış bilimciler ile sinema ve televizyon akademisyenleri bulunurken, tematik jüri üyeliği görevlerini ise Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Tokar ile Başkan Yardımcıları Burcu Akar Muratoğlu ve Meral Canbek Şahin üstlenecek.

- Son başvuru tarihi 27 Haziran

"Farkında mısınız?" kısa film yarışmasına yapılacak başvurular, 27 Haziran tarihinde son bulacak. Katılımcılar filmlerini mail ve kargo yoluyla yollayabilecek. Yarışmaya katılan eserler öncelikle tematik jüri tarafından konuya uygunluk kriterleri ile değerlendirilecek. Ön eleme jürisinin seçtiği eserler, seçici kurula gelecek ve bu kurul ödül almaya hak kazanan ilk üç kısa filmi belirleyecek.

- Disleksi nedir?

Disleksi, zihinsel ya da görme, işitme yetersizliği bulunmamasına rağmen okuma, yazma, dinleme ve matematiksel işlemleri öğrenmede ve kullanımında güçlük olarak kendini gösteren ve genel olarak nüfusun yüzde 3 ile yüzde 10'u arasında kalan kesimi etkileyen nörolojik temelli bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Disleksili çocuklar, okul öncesi dönemde çeşitli belirtiler gösterseler de asıl tanıları genelde ilkokula başladıktan sonra konabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :