Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç:

(Fransa Senatosunda basın özgürlüğü kanununa ilişkin değişiklik önerisinin gündeme gelmesi ) "Hukuk ve ifade özgürlüğü açısından sorunlu bu yeni düzenlemenin, Fransa'da 2017 yılında düzenlenecek seçimler öncesinde gündeme getirilmesi, konunun hukuktan ziy

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Fransa Senatosunda basın özgürlüğü kanununa ilişkin değişiklik önerisinin, ülkede 2017 yılında düzenlenecek seçimlerden önce gündeme getirilmesinin, konunun hukuktan ziyade iç politika saikleriyle ele alındığını gösterdiğini belirtti.

Bilgiç, Fransa Senatosunda gündeme gelen basın özgürlüğü kanununa ilişkin değişiklik önerisi hakkındaki bir soruya cevabında, 6 Temmuz'da Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilen, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçunun inkarının belirli koşullar altında cezalandırılmasına yönelik yasa değişikliği önerisinin, eylül ayında Fransız Senatosu bünyesinde kurulan Özel Komisyon tarafından yasa tekniğine aykırı olduğu gerekçesiyle tasarı metninden çıkartıldığını hatırlattı. Tanju Bilgiç öte yandan önerinin Senato Genel Kurulunun 14 Ekim 2016 tarihli oturumunda yapılan oylamada, 146’ya karşı 156 oyla yeniden tasarıya eklendiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "Söz konusu düzenlemede, kimi çevrelerce öne sürülenin aksine, 1915 olaylarına dair bir atıf bulunmamaktadır. Kaldı ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihadına göre, 1915 olayları meşru bir tartışma konusu olup ifade özgürlüğünün koruması altındadır." ifadelerini kullandı.

1915 olaylarıyla ilgili olarak Fransa'da daha önce kabul edilmiş bir inkar yasası olduğuna işaret eden Bilgiç, bu yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olması ve parlamentoların yasama yetkisiyle bağdaşmaması nedeniyle Fransız Anayasa Konseyi tarafından 2012 yılında iptal edildiğini anımsattı.

Bilgiç, Fransız Senatosundaki özel komisyon tarafından, Fransız ceza mevzuatına bir yenilik getirmemesi ve ceza hukukuyla bağdaşmayan muğlak unsurlar içermesi nedeniyle yasa tekniğine aykırı görülen söz konusu yeni düzenlemenin de, ifade özgürlüğünün hukuka aykırı şekilde sınırlanması riskini doğurabileceğini belirtti.

Bilgiç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hukuk ve ifade özgürlüğü açısından sorunlu bu yeni düzenlemenin, Fransa'da 2017 yılında düzenlenecek seçimler öncesinde gündeme getirilmesi, konunun hukuktan ziyade iç politika saikleriyle ele alındığını ve bu düzenleme sayesinde seçimlerde sağlanması hedeflenen siyasi rantın, hukukun ve evrensel değerlerin önünde tutulduğunu göstermektedir."

Henüz yasalaşmamış bu düzenlemeyle ilgili olarak Bilgiç, önümüzdeki dönemde işleyecek süreçleri yakından takip edeceklerini de kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :