Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Washington'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Washington'da

Çavuşoğlu: "Türkiye’nin ABD ile AB arasındaki TTIP girişimine dahil edilmesinin yolları arıyoruz. Eğer bu mümkün olmazsa, ikili ticaretin serbestleştirilmesine yönelmeliyiz. ABD ile bir serbest ticaret anlaşmasının tamamlanması, bunu mümkün kılabilir"

WASHINGTON (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) dışında bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye’nin TTIP girişimine dahil edilmesinin yolları arıyoruz. Eğer bu mümkün olmazsa, ikili ticaretin serbestleştirilmesine yönelmeliyiz. ABD ile bir serbest ticaret anlaşmasının tamamlanması, bunu mümkün kılabilir. Hangisi olursa olsun, TTIP oyunun kurallarını değiştirir. Bunu bir risk olarak görmüyoruz, aksine bunu, ABD ile olan ekonomik ilişkilerimizin iyileştirilme fırsatı olarak görüyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, ABD’nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında Türk-Amerikan Konseyi (ATC) Başkanı Howard Beasey’nin evsahipliğinde düzenlenen yemeğe katıldı. Washington’a ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin daveti üzerine geldiğini belirten Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı ile görüşmesinin yanı sıra ABD Kongresi’nde bazı temaslarda bulunacağını belirtti. Çavuşoğlu, görüşmelerinde ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin yanında Suriye, Irak, terör örgütü DAEŞ tehdidi, Ukrayna, Yemen, Ermenistan, terörizmle mücadele ve enerji güvenliği gibi bölgesel ve küresel konuları da ele alacağını bilgisini verdi.

İki ülke arasındaki ticaret, yatırım ve ikili ekonomik ilişkilerin ajandalarındaki en önemli görüşme konularından olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik iş birliği potansiyelinin rakamlara yansımadığını vurguladı.

 

-"TTIP oyunun kurallarını değiştirir"

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile gerçekleştirdiği ticaret rakamlarını karşılaştırarak, Türkiye’nin, 2013 yılında AB ile ticaret hacminin 150 milyar dolar iken aynı dönemde ABD ile söz konusu hacmin sadece 20 milyar dolar civarında kaldığını anlattı. Türkiye’de 2012 yılında ise gerçekleşen 181 milyar dolarlık yatırımın yüzde 81’inin Avrupa’dan geldiğinin altını çizen Çavuşoğlu, ABD’nin buradaki oranınsa yüzde 4’te kaldığını dile getirdi. 

ABD ile AB arasında görüşmeleri yapılan TTIP'e değinen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Gümrük Birliği nedeniyle bu ortaklıktan doğrudan etkileneceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, yeni bir ekonomik transatlantik çerçevenin dışında bırakılmamalı ve bırakılamaz. Bu nedenle Türkiye’nin TTIP girişimine dahil edilmesinin yolları arıyoruz. Eğer bu mümkün olmazsa, ikili ticaretin serbestleştirilmesine yönelmeliyiz. ABD ile bir serbest ticaret anlaşmasının tamamlanması, bunu mümkün kılabilir. Hangisi olursa olsun, TTIP oyunun kurallarını değiştirir. Bunu bir risk olarak görmüyoruz, aksine bunu, ABD ile olan ekonomik ilişkilerimizin iyileştirilme fırsatı olarak görüyoruz”.

Çavuşoğlu, bu konuda gerekli olan her şeyi yapacaklarını belirterek, bu kapsamda ATC’nin desteğinin de önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik alanlardaki işbirliklerine dair örnekler sunan Çavuşoğlu, ekonomik ilişkilerin serbestleştirilmesinin bu alanlardaki kazanımları da artıracağını vurguladı.

İki ülke arasında savunma endüstrisine yönelik de ciddi bir iş birliği bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin 30 yıl önceki ülkeyle aynı olmadığını kabul etmek zorundayız. Ekonomi ve savunma altyapımız hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu nedenle artık biz, sadece tüketen ülke olarak görülemeyiz” diye konuştu.

 

- "Ermenilere uzlaşı ve dostluk elimizi uzatma çağrımızı sürdürüyoruz"

Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra siyasi seviyede de güçlü ilişkilere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bu noktada iki ülke ilişkilerine zarar vermek isteyen ABD’de bulunan belirli diasporalara da vurgu yapan Çavuşoğlu, Ermeni toplumun bu ikili ilişkileri zarar vermek istediğini anlattı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“ABD Kongresi dahil, Türk-Amerikan ilişkilerinin her türlü ilgili forumlarda ilerletilmesine dönük çabalarınız çok önemli. Ermenistan ve dünya üzerindeki Ermenilere, uzlaşı ve dostluk elimizi uzatma çağrımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) geçen yıl 23 Nisan’daki mesajı, acıları paylaşmaya yönelikti. Bu önemli adım ne yazık ki karşılık bulmadı. Başbakanımızın (Ahmet Davutoğlu) Türk vatandaşı Ermeni gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine yönelik benzer bir mesajı oldu. Bu da radikal Ermeni çevreleri, samimi çabalarımız noktasında yeterince ikna etmeye yetmedi. Vazgeçme lüksümüz yok. Ne bu yıl, ne de bundan sonrasında”.

 

- "Gün, ilişkilerimize yatırım yapma günüdür"

Çavuşoğlu, ATC’nin on yıllardır Türk ve Amerikan siyasi ve iş çevreleri arasında köprü olduğunu vurgu yaparak, konseyin ayrıca karşı karşıya oldukları sorunların üstesinden gelmede de önemli rol oynadığını dile getirdi. ATC'nin şeni yönetimi altında da bu önemli rolünü sürdüreceğini belirten Çavuşoğlu, konseyin bu ikili ilişkilere daha fazla katkı sunmasını beklediklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, “Gün, ilişkilerimize yatırım yapma günüdür. ATC ve üyelerinin bizim tarafımızda yer almasına istiyoruz ve uydurma haberlerle olası yanlış anlamaları ortadan kaldırmak için bize yardımcı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı