Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rakka operasyonunda YPG-PKK teröristleri yerel güç sayılmaz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rakka operasyonunda YPG-PKK teröristleri yerel güç sayılmaz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, DEAŞ'ın Rakka'dan yerel güçler yoluyla temizlenmesi gerektiğini belirterek, "Yerel güçler olarak PKK ve YPG'yi değerlendiriyorsanız, biz buna katılmayız. Rakka operasyonunda YPG-PKK teröristleri yerel güç sayılmaz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Di̇tmi̇r Buşati ile bakanlığın resmi konutunda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Arnavutluk yönetimi ve halkının gösterdiği dayanışmadan dolayı teşekkür etti.

 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Arnavutluk'ta da ciddi bir yapılanması olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, iki ülke arasında bu konuda iyi bir iş birliği olduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde hangi adımları nasıl atabileceklerini değerlendirdiklerini ve bu kapsamda bazı bilgileri mevkidaşıyla paylaştığını vurguladı.

 

"Musul operasyonun başarıyla sonuçlanmasını arzuluyoruz"

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'in Rakka ile ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Musul operasyonunun şu ana kadar başarılı bir şekilde ilerlediğini ve bu konuda Türkiye'nin de dile getirdiği Musul halkının endişelerinin büyük ölçüde dikkate alındığını ifade etti.

 

Türk uçaklarının da yer aldığı operasyonun bir an evvel başarıyla sonuçlanmasını arzu ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, operasyon sonrası Musul'da mezhepçi çatışmalara yol açabilecek adımların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

 

"DEAŞ Rakka'dan temizlenmeli"

Musul nasıl Irak'ta DEAŞ'ın başkentiyse Rakka'nın da terör örgütünün Suriye'deki başkenti olarak değerlendirildiğini belirten Çavuşoğlu, dolayısıyla nasıl Suriye'nin tüm şehirlerinden DEAŞ temizleniyorsa bir an evvel Rakka'dan da yerel güçler yoluyla temizlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Çavuşoğlu, "Ama yerel güçler olarak PKK ve YPG'yi değerlendiriyorsanız, biz buna katılmayız. Onlar yerel güç olmaz. Nasıl güneyden bazı Şii milisler, Musul operasyonunda yerel güç sayılmayacaksa Suriye'de de Rakka operasyonunda YPG-PKK teröristleri yerel güç sayılmaz." dedi.

 

"Bağdat'tan heyet gelecek"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'den bir heyetin Başika kampına ilişkin görüşmeler yapmak üzere Bağdat'a gitmesiyle ilgili, görüşmelerin çok iyi başladığını ve Bağdat yönetiminin Türk heyetinin sunduğu çalışma kağıdını olumlu bulduğunu belirtti.

 

DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitme hedefini koalisyon içinde ve Bağdat ile yapmak istediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Şimdi Irak'tan da bir heyet bekliyoruz ve bu konuda da Irak ile anlaşmayı arzu ediyoruz. Bizim amacımız gerginlik yaratmak değil. Irak'ın toprak bütünlüğüne herkesten daha fazla saygı duyuyor, önem veriyoruz ama buradaki kampımızın aktivitelerine yönelik negatif tutumları da anlamakta zorlanıyoruz ve Irak ile bu konuyu ikili düzeyde halletmeyi de umut ediyoruz. Önümüzdeki süreçte görüşmelerin devam etmesi gerekiyor." diye konuştu.

 

Bakan Çavuşoğlu, sorular üzerine, Bağdat yönetiminin gelmek istediğini ifade ettiğine dikkati çekerek "Ne zaman gelmek isterlerse biz hazırız." dedi.