Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Meclis Başkanı Halbusi ile görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Meclis Başkanı Halbusi ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "İnşallah Irak'ta kucaklayıcı ve kapsayıcı bir hükümet kurulur. Irak meclisinin ülkenin geleceğiyle ilgili önemli rol oynayacağını düşünüyoruz"

BAĞDAT (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ile görüştü.

Irak meclis binasındaki görüşmede Bakan Çavuşoğlu, Halbusi'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkının selamlarını iletti.

Erdoğan'ın dün İstanbul'da Halbusi'yi kabul ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Erdoğan- Halbusi görüşmesinde iki ülke arasındaki su konusunun da ele alındığını belirtti.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi ve heyetinin Ankara ziyaretinde su konusunu görüşmüştük. Hem Halbusi hem Türkmenler su konusuna değinirken, suyu kendi yaşadıkları bölgeler için değil başka bölgeler için istediler. Bu da bizi gayet mutlu etti. Bu çağrıları cevapsız bırakamazdık. Cumhurbaşkanımız konuyla ilgili bize talimat verdi. Güvenlikten ekonomiye kadar Irak halkının yanındayız."

Çavuşoğlu, ziyaretinin asıl hedefinin "Irak'ın birlik ve beraberliğinin korunmasına destek vermek" olduğunu ifade etti.

Seçim sonrası Irak'ta bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "İnşallah Irak'ta kucaklayıcı ve kapsayıcı bir hükümet kurulur. Irak meclisinin ülkenin geleceğiyle ilgili önemli rol oynayacağını düşünüyoruz." dedi.

- Irak'ın imarı için Türkiye'den destek talebi

Halbusi de bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinin ikili ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Irak ile Türkiye arasında güçlü ve coğrafi bağların olduğunu vurgulayan Halbusi, ikili ilişkilerin tüm alanlarda daha da güçlendirilmesini beklediklerini dile getirdi.

Meclis Başkanı Halbusi, terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarında ülkenin zarar gördüğünü hatırlatarak, Irak'ın altyapısı ve yeniden imarı için Türkiye'den destek istedi.

- Çavuşoğlu, Türkmen yetkililerle de görüştü

Çavuşoğlu, mecliste ayrıca Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşet Salihi, Türkmen milletvekili ve siyasetçilerle bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Karar Partisi Lideri Usame Nuceyfi ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Irak'a gelen Çavuşoğlu, hükümeti kurmakla görevlendirilen Adil Abdulmehdi ve Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim ile görüşmüştü.

Çavuşoğlu’nun, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yanı sıra Başbakan Haydar el-İbadi ve Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ile de görüşmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ayrıca Bağdat temaslarının ardından Necef’e geçerek, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile görüşmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :