Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Güney Kore'de

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Güney Kore'de

Bakan Çavuşoğlu, Güney Koreli mevkidaşı Yun Byung-se ile görüştü- Yun, Türkiye'nin 2023 hedefine destek vermekten memnuniyet duyacaklarını belirtti

SEUL (AA) - Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) Oluşumu'nun 5. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı öncesinde Güney Koreli mevkidaşı Yun Byung-se ile bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Bakan Çavuşoğlu, görüşmede, 2017 yılının iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerinin tesisinin 60. yılının kutlanacağını, bunun da siyasi ve ekonomik ilişkilerin değerlendirilmesi için önemli bir fırsat olacağını belirtti. Çavuşoğlu, her geçen gün daha da gelişen ekonomik ilişkilerin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun ise Türkiye'nin 2023 hedefine destek vermekten memnuniyet duyacaklarını dile getirerek, özellikle teknoloji ve mühendislik alanında işbirliği yapmaya her zaman hazır olduklarını söyledi.

Görüşmede kültürel konularda işbirliği yapılması gerektiği hususu gündeme gelirken, UNESCO nezdindeki işbirliği, uluslararası kuruluşlardaki adaylıkların karışlıklı olarak desteklenmesi ve yabancı terörist savaşçılar konusu da ele alındı.

-MIKTA'nın Beşinci Dışişleri Bakanları Toplantısı

Görüşmenin ardından MIKTA'nın girişimi toplantısına geçildi. Toplantıya Meksika'dan Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Avustralya'dan Dışişleri Bakanı Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Endonezya'dan Dışişleri Bakanı Özel Temsilcisi Hasan Kleib katıldı.

Aile fotoğrafı çektirilmesinin ardından toplantının açılışını yapan Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun, MIKTA'nın'nın tesis edildiği 2013'ten bu yana büyük mesafe katedildiğini belirtti.

Yun, toplantıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi reformları, barışın korunması, terörle mücadele, Suriye ve Myanmar'daki göçler, iklim değişikliği, siber güvenlik ve Ebola salgının da aralarında olduğu çeşitli konuların ele alacaklarını açıkladı.

Açılış konuşması sonrasında toplantı basına kapalı devam etti.

MIKTA, üye ülkeler arasında küresel sorunlara yenilikçi çözümler üretilmesine katkı sağlaması için gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu olarak 2013'te hayata geçirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı