Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:

"Türkiye'yi susturamazsınız, bizi yolumuzdan döndüremezsiniz, varmak istediğimiz hedeflere kararlılıkla inşallah ilerleyeceğiz"- "Bugün de biz, Sergey Lavrov ile güzel, yapıcı bir görüşme yaptık. Liderlerimizin telefonda görüştüğü konuları, nasıl takip ed

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına tepki göstererek, "Türkiye'yi susturamazsınız, bizi yolumuzdan döndüremezsiniz, varmak istediğimiz hedeflere kararlılıkla inşallah ilerleyeceğiz." dedi.

Rusya'nın Soçi kentindeki toplantı ve görüşmelerin ardından Antalya'ya gelen Çavuşoğlu, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ile kaymakamlık tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Davetlilerle tek tek tokalaşarak, bir süre sohbet eden Çavuşoğlu, programda yaptığı konuşmada, kardeşlik sofrasında bir araya geldiklerini belirterek, programın Kadir Gecesi'ne denk gelmesinin anlamlı olduğunu söyledi.

Geçirilen zor günlerde, terör dahil birçok cephede mücadele ederken birliğin, beraberliğin, kardeşliğin önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, geçen gün teröristlerin İstanbul'da havalimanını hedef aldığını hatırlattı.

Teröristlerin birçok sivilin hayatına mal olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Teröristlere buradan bir kere daha seslenmek istiyorum. Sizler barış dinini, İslam'ı temsil edemezsiniz, sizler İslam dinini temsil etmediğiniz gibi insanlığı da temsil edemezsiniz. Dolayısıyla 'Biz Müslümanız, biz İslam dinini temsil ediyoruz' diye insanları, masumları katletmenizin hiçbir gerekçesi yok. Ve şu mübarek günde diyoruz ki siz bizleri yıldıramazsınız. Türkiye'yi susturamazsınız, bizi yolumuzdan döndüremezsiniz, varmak istediğimiz hedeflere kararlılıkla inşallah ilerleyeceğiz."

Antalya ve Alanya'nın bu yıl turizmde zor günler geçirdiğini dile getiren Çavuşoğlu, önemli olanın zor günlerde de hem millet hem devlet, halk olarak aynı dayanışmayı göstermek olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, hükümet olarak, devlet olarak tüm vatandaşların olduğu gibi turizmcilerin de yanında olmaya çalıştıklarını anlattı. Turizmde iyi ve kötü sene olabileceğinin altını çizen Çavuşoğlu, geride kalan 14 senenin çok iyi olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, bu sene iç turizmin önemini bir kere daha anladıklarını ve iç turizm bakımından da hazır olmak gerektiğini söyledi. İç turizmin hareketli olabilmesi için Türkiye'nin her yerinden hava, karayolu ve hızlı trenlerle bölgeye gelinebilmesini sağlamak gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu anlayışla yeni yol ve tüneller yaptıklarına dikkati çekti.

- Dış politikadaki gelişmeler

Çavuşoğlu, son günlerde dış politikada yoğun ve çok boyutlu bir gündem yaşadıklarını, dün Brüksel'de olduklarını ve Avrupa Birliği ile ilgili bir fasıl daha açtıklarını aktardı.

Bunun, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine olan inancının bir göstergesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, vize serbestisi için de önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve önemli mesafe katettiklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, bir yol haritası üzerinde anlaşmak için önümüzdeki süreçte var olan küçük meseleleri de birlikte halledeceklerini ve vatandaşın hakkı olan vizesiz seyahati elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Mavi Marmara saldırısından dolayı İsrail ile sorunların olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"O kesilen ilişkileri düzeltmek için ortaya koyduğumuz şartlar da yerine geldi. Özür bundan birkaç sene önce yerine gelmişti. Şimdi hem şehit olan vatandaşlarımızın ailelerine tazminat ödenmesi hem de zor şartlarda, şu mübarek günlerde imkansızlıklar içinde yaşayan Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimize ulaştıracağımız insani ve kalkınma yardımlarının önündeki ambargoları kaldırdık. Bugün Mersin limanından 14 bin tonluk bir gemi, insani yardımları ulaştırmak için yola çıktı. İnşallah bayramdan önce Gazze'ye ulaşacak. Bu bir başlangıç, bundan sonra altyapısıyla, su, elektrik projeleriyle yapmakta olduğumuz hastaneyi hayata geçirerek, sağlık hizmetleriyle, yapmakta olduğumuz konutları tamamlayarak, o kardeşlerimizin yıkılan evlerini, okullarını hastanelerini onaracağız ve onların da insan gibi yaşaması için Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar kardeşlerimizin yanında olacağız."

Bu süreçte Filistin'i, Gazze'yi, Türkiye'nin şartları dışında, Hamas dahil pazarlığı söz konusu bile yapmadıklarının altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, "Çünkü bizim ilkeli tutumumuz karşısında başkalarının dayatmalarına her zaman diklenmeden dik duruyoruz, dik durmaya devam edeceğiz. Bazıları şunu söylüyor, bunu söylüyor. Daha 15 gün önce 'İsrail ile ilişkileri niye düzeltmiyorsunuz' diyenler, bugün 'niye düzelttiniz' diyorlar. Siz ne yaparsanız yapın onlar mutlaka tam tersini söyleyecekler. Biz politikalarımızı, uygulamalarımızı hizmetlerimizi bunlar ne diyecek diye eğer düzenlemeye çalışırsak, hiçbir şey yapmayız. Bir çivi bile çakamayız bu ülkeye. Onun için bırakın onlar söylesin." diye konuştu.

- Rusya ile ilişkiler

Aynı şekilde Rusya ile istenmeyen bir hadise yaşandığına değinen Çavuşoğlu, bu hadiseden sonra üzüntülerini de dile getirdiklerini, haklı oldukları yerde de yine diklenmeden dik durarak, sabırlı ve olgun tutumlarını sonuna kadar sürdürerek sonuçta Rusya ile ilişkileri düzeltme konusunda karşılıklı adımları attıklarını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önce bir mektup aileye ve yine üzüntülerimizi belirten ve telefon görüşmesi, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Putin'in. Bugün de biz, Sergey Lavrov ile güzel, yapıcı bir görüşme yaptık. Liderlerimizin telefonda görüştüğü konuları, nasıl takip edeceğimizi ve bundan sonra turizm başta olmak üzere her alanda işbirliğimizi daha da ileri nasıl götürebileceğimizi konuştuk. Aynı şekilde bölgesel konularda da farklı görüşlerimiz olsa bile diyalog içinde olup, bu anlamda da ortak hareket etme yollarını arayacağımız konusunda teyitleştik. Dün Brüksel'deydik, bugün Soçi'de. Bu aslında Türkiye'nin çok boyutlu, yönlü birbirine alternatif olarak göstermeden izlediği başarılı dış politikanın da bir sonucudur, bir yansımasıdır. İnşallah bundan sonra görüşmelerimiz daha da sık olacak, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Putin'in yüz yüze görüşmeleri olacak. İlgili bakanlarımız görüşecek, adımları hızlı bir şekilde atacağız."

Rusya ile yaşanan olum gelişmelerin ilk meyvesini turizmde aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Putin aynı gün telefon görüşmesinden sonra talimatı verdi. Bugünkü bizim görüşmemizden sonra Başbakan Medvedev, sadece kısıtlamaların kalktığını ilan etmedi, 'Türkiye'ye gitmek isteyenler, bu güzel tatil imkanlarında faydalanmak isteyenler bu sene mutlaka faydalansın' diye açıklama yaptı." dedi.

Çavuşoğlu, bunların güzel, olumlu gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, tüm bu süreçte Türkiye olarak, Türk milleti olarak, dayanışma içinde olunmasa bu adımların atılamayacağını kaydetti.

Aşırı güvenin aslında faydalı olmadığını anlatan Çavuşoğlu, yeteri kadar güvenleri olduğunu ve bunu da ülkenin insanlarından ve potansiyelinden aldıklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :