Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)

"Suriye ve Irak'ın topraklarında, toprak bütünlüğünde gözümüzün olmadığını, hatta toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her vesileyle vurguluyoruz. Türkiye iyi niyetle davet üzerine gitmiş. Niye karşı çıkıyorsunuz? Biz sadece o kamptan 750 DEAŞ'a bağlı terö

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye ve Irak'ın topraklarında, toprak bütünlüğünde gözümüzün olmadığını, hatta toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her vesileyle vurguluyoruz. Türkiye iyi niyetle davet üzerine gitmiş. Niye karşı çıkıyorsunuz? Biz sadece o kamptan 750 DEAŞ'a bağlı teröristi etkisiz hale getirdik. Bugüne kadar Irak yönetimi kaç tane DEAŞ'lıyı öldürmüştür?" dedi.

Çavuşoğlu, A Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği, Başbakan Binali Yıldırım'ın ve hükümetinin dirayeti, en önemlisi milletin cesaretiyle atlatıldığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin bir taraftan yenilenerek kurumsallaştığını ve güçlendiğini dile getirdi.

Türkiye'nin Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliği yaptığını anımsatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin enerjide önemli bir aktör olduğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, gelecek yıl da Dünya Petrol Zirvesi'ne ev sahipliği yapılacağı bilgisini paylaştı.

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti hakkında da turizmden sonra, Türkiye'nin ihraç ettiği yaş sebze ve meyvenin ihracatının önündeki engellerin kalktığını, vizelerin yavaş yavaş kalkacağını kaydetti.

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin inşasının gündemde olduğunu, özel statüye kavuşturulacağını dile getiren Çavuşoğlu, Türk Akımı Anlaşması'nın da imzalandığını anımsattı.

- "Terör örgütüyle işbirliği içinde bir ülke durumuna düşerler"

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'ın, başkan olması halinde terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye silah yardımı yapacağına yönelik açıklaması hakkında Çavuşoğlu, terörle mücadele maalesef kararlılık gösterilemediğini ve sonuç odaklı stratejinin olmadığını söyledi.

DEAŞ ile mücadele konusunda da etkili bir stratejinin bulunmadığını belirten Çavuşoğlu, "65 ülkeyiz. Kaç yıldır toplanıyoruz. Türkiye'nin önerileri, kara harekatı dahil yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Güvenli bölge, DEAŞ'ın nasıl temizlenebileceği, ideolojisinin nasıl öldürülebileceği konusunda somut önerilerimiz oldu. DEAŞ'a karşı bile hepimiz hem fikirken, maalesef başarılı değiliz." dedi.

Bu konuda başta ABD olmak üzere birçok ülkenin stratejik hatalar yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bir terör örgütüne, ideolojisinden hoşlanmadığı için başka bir terör örgütüyle birlikte mücadele etmek istiyor. Suriye'de arazide tercih ettikleri YPG/PKK. Cesaret bulsalar demek ki Irak'ta PKK'yı da Musul operasyonuna dahil edecekler. 65 ülkesiniz. Bunların içerisinde NATO üyesi ülkelerin hepsi var, büyük potansiyelimiz var, 20-30 bin kişilik terör örgütüne karşı aciz durumdayız. Başka terör örgütlerine bel bağlıyoruz ve onlarla işbirliği yapıyoruz. Böyle bir durumda terör örgütleri cesaretlenir." diye konuştu.

Çavuşoğlu, sadece ABD değil Avrupa Birliği'nde (AB) de birçok ülkenin, önemli siyasetçilerin, özellikle sol parti ve Yeşillerin, PKK'yı terör listesinden çıkarmaya çalıştığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Clinton, Peşmerge'yi kastediyorsa, evet Peşmerge'ye biz de destek veriyoruz. Oradaki kamplarımızda Peşmergeyi de eğitiyoruz. Herkese eğitim veriyoruz. Neye karşı DEAŞ terör örgütüne karşı. Eğer kastettikleri buysa tamam. Kastettikleri YPG ise YPG ile PKK arasında hiç bir fark yoktur. Bu terör örgütü Türkiye'ye saldırıyor. Bizim müttefikimizin terör örgütünü destekleyen, terör örgütüyle işbirliği yapan bir ülke durumuna düşmesini istemeyiz. Eğer bunda ısrar ediyorlarsa o zaman kendileri bilirler. Terör örgütüyle işbirliği içinde bir ülke durumuna düşerler."

- "Biz sadece o kamptan 750 DEAŞ'a bağlı teröristi etkisiz hale getirdik"

"ABD'nin Musul operasyonunu, PKK ile gerçekleştirmek istediği" iddiaları konusunda da Çavuşoğlu, Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin bizzat PKK'nın DEAŞ'e karşı operasyonlara katılabileceğini işlediğini, bunu ABD'ye ve diğerlerine de söylediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar PKK terör örgütü, Irak'ın dağlarını kontrol ediyordu. Şimdi Süleymaniye'ye, şehre indi, Sincar bölgesini işgal etmiş. Bunlara karşı duyarsızlar ama kendilerinin daveti üzerine gidip kurduğumuz ve o günden bu yana birçok yerel gücü eğitip donattığımız kampa karşı birden reaksiyon göstermeye başladılar. Kendileri itiraf ediyorlar zaten. Biz oraya davet üzerine gittik. Birden bire Başika kampına karşı tepki göstermelerinin sebebi, kendi içlerindeki sorun.

Sadece Sünni-Şii sorunu değil, aynı zamanda Şiilerin arasında sorun var. Son zamanlarda Sünni grupların arasında sorun olmaya başladı. Bunu Türkiye'ye karşı kullanıyorlar. İki, dışarıdan müdahale. Bazı komşu ülkelerin de müdahalesiyle Türkiye'ye karşı reaksiyon göstermeye başladılar. Kendiniz davet ettiniz. Bizim Suriye ve Irak'ın topraklarında, toprak bütünlüğünde gözümüzün olmadığını, hatta toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her vesileyle vurguluyoruz. Türkiye iyi niyetle davet üzerine gitmiş. Niye karşı çıkıyorsunuz? Biz sadece o kamptan 750 DEAŞ'a bağlı teröristi etkisiz hale getirdik. Bugüne kadar Irak yönetimi kaç tane DEAŞ'lıyı öldürmüştür?"

Musul'un Sünni Arapların olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Musul operasyonunun yerel güçlerle yürütülmesi gerektiğini, buraya değişik grupların getirilerek Musul'da sorunun devam ettirilmek istendiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Başından beri ABD'lilere de söyledik. (Eski Irak Başbakanı Nuri el) Maliki'yi başa getirirseniz Irak'ta durum bu, bu olacak. Bugünkü durumu başından başından izah ettik. Bugünkü tablonun sorumlusu ABD'dir. Yanlış kişiye teslim etti." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Cerablus'taki katkısını, Rakka'ya ve Musul'a da verebileceğini ifade ederek, "Esasen Cerablus'taki operasyondan sonra Musul'daki yerel güçlerin de cesareti arttı. Cerablus'taki güçlere katılmak isteyen insan sayısı arttı. Musul'daki güçler de 'Bizi eğitin, donatın, daha fazla destek verin, biz de DEAŞ'ı defedelim.' diyorlar. Türkiye bunlara katkı sağlamaya hazır. Suriye ve Irak topraklarından DEAŞ'ın tamamen temizlenmesi konusunda her türlü katkı yapmaya hazır." değerlendirmesinde bulundu.

-"İnşallah bir daha gereksiz polemik yaratmazlar"

Çavuşoğlu, Irak Başbakanı İbadi'nin 2014 yılında DEAŞ ile mücadele konusunda vereceği destek için Türkiye'ye teşekkür ettiği konuşmasının görüntülerinin programda gösterilmesi üzerine şunları kaydetti:

"Maalesef işte. İç siyasi kaygılardan dolayı söylemde de eylemde de bazı değişiklikler olabiliyor ama bizim yaklaşımımız hep aynı oldu. Zor günlerde bile bu kampın (Başika) koalisyonlaştırılması konusunda üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik. Irak'la beraber, Irak güçleriyle yine burada eğitimi devam ettirebileceğimizi söyledik. Her türlü yapıcı yaklaşım içinde olduk ve amacımızın ne olduğunu da gayet iyi biliyorlar. Bu gerçekleri görmeleri de esasen, yanlışlarını anladıklarını gösteriyor. İnşallah bir daha iç siyasetten dolayı gereksiz polemik yaratmazlar."

- "Art niyet ararız"

Çavuşoğlu, Avrupa Yargı Konseyleri Ağı'nın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) gözlemci statüsünü kaldırma kararına ilişkin de "Bu fahri bir örgüt. Resmi bir şeyi yok, dernek gibi bir şey. Başından beri HSYK buraya çok önemli katkılar sağladı. Buradaki FETÖ'ye bağlı hakimlerin, savcıların, neden, hangi gerekçeyle görevlerinden uzaklaştırıldığı HSYK tarafından açıklanmıştır. Web sayfalarına girdikleri zaman Türkçesini ve İngilizcesini bulabilirler. Bu gerçekleri gördükleri halde bu kararı alacaklarsa, gündeme alma kararı vermişler, o zaman art niyet ararız." ifadesini kullandı.

Türkiye raporu hazırlanırken başkalarının dediklerini dikkate aldığı için Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri'ye son Türkiye ziyaretinde randevu vermek istemediğini ancak AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok'un araya girmesiyle Piri'yi kabul ettiğini belirten Çavuşoğlu, o görüşmede Piri'nin kendisinden özür dilediğini aktardı.

Dışişleri Bakanlığında yürütülen FETÖ soruşturmasına ilişkin son bilgileri de paylaşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bakanlığımızda da maalesef 400'den fazla, hatta 500 civarında FETÖ ile bağlantısı tespit edilen kişi var, şüpheli durumunda olan kişiler var. O şüpheli durumda olan kişilerle ilgili detaylı inceleme devam ediyor. Her gün yeni bir şey çıkıyor. En son Bylock programını kullananlar vardı. 56 kişiydi. Bunların 20 tanesi Türkiye'de merkezde çalışan mensubumuzdu. Açığa alındılar. Bunlardan 36 tanesi de yurt dışındaki temsilciliklerimizde görev yapıyordu. Onları da geri çağırdık. Bunların 10 tanesi kaçtı. Daha önce geri çağırdıklarımızdan da kaçanlar var. Hiç daha geri çağırmadan kaçanlar da oldu. Bunlarla ilgili işlemlerimiz devam ediyor. Şu ana kadar 330'dan fazla kişiyi uzaklaştırdık, memuriyetine son verdik. Yine 60'tan fazla kişiyle ilgili incelemeler devam ediyor. Geçen sene Başbakanlıktaki bir kuruma gönderdiğimiz 34 kişinin de devletten ilişiği kesildi. Yani yaklaşık 500 kişi oluyor toplamda, işlemler tamamlandıktan sonra."

Çavuşoğlu, devletin hafızası konumundaki Dışişleri Bakanlığında FETÖ soruşturmalarının yürütülmesinin gerekli olduğunun altını çizdi.

- FETÖ elebaşının iade süreci

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade sürecinde Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının yakın işbirliği içinde çalıştığını ifade eden Çavuşoğlu, Adalet Bakanlığından belgeler geldikçe diplomatik kanallarla bu belgeleri Washington'a ilettiklerini, siyasi süreci takip etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, "Müttefikimiz ABD'den hiç tereddüt etmeden bu işbirliğini göstermesini bekliyoruz ve FETÖ'yü bize iade etmesini bekliyoruz. Her şey ortada, deliller de ortada. Zaten darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğuna dair Amerikalılar dahil hiç kimsenin bir şüphesi yok ama hukuki delilleri istediler. Biz de o delilleri verdik, vermeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

- ABD seçimleri

Çavuşoğlu, yaklaşan ABD seçimlerinin sonucunun Türkiye-ABD ilişkilerine nasıl yansıyacağına ilişkin soru üzerine Türkiye'nin şimdiye kadar ABD'de kim seçildiyse aynı yaklaşımı sergilediğini anımsattı.

Bakan Çavuşoğlu, "İki müttefik ülkeyiz. Çıkarlarımız bir, karşı karşıya kaldığımız sorunlara yönelik attığımız adımlar var. NATO içinde müttefikiz, aynı şekilde gerek bölge gerek bölge dışında, tüm dünyada birçok çabanın, misyonun içinde yer alıyoruz." dedi.

İki ülkenin siyasi ve askeri birçok konuda ortak çalışmaları olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "İki ülkenin arasındaki ilişkiler her zaman iyi olmalı." ifadesini kullandı.

(Bitti)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :