Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (1)

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (1)

"Bugün maalesef terörle ırkçı akımlar birbirini tetikliyor, birbirinden besleniyor. İkisiyle de mücadele etmek zorundayız"- "Son zamanlarda etrafımızdaki gelişmelerden dolayı bazı ülkelerde, Türkiye'nin ve Antalya'nın güvenilir bir ülke ve şehir olmadığı

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörle ırkçı akımların birbirini tetiklediğini ve birbirinden beslendiğini belirterek, "İkisiyle de mücadele etmek zorundayız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi (INC) tarafından Antalya'nın Kemer ilçesinde bir otelde düzenlenen, 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi'ne katıldı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Antalya'da kasım ayında G-20 Liderler Zirvesi'nin düzenleneceğini, 2016 yılında da kentin botanik EXPO'ya ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

Botanik EXPO'nun temasının çiçek ve çocuk olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, organizasyon vesilesiyle gelecek sene kente 6 ay içerisinde 8 milyon ziyaretçi beklediklerini söyledi. 

Antalya'nın dünyanın en fazla ziyaretçi çeken altıncı destinasyonu haline geldiğini, kente 13 yıl önce 3 milyon turist gelirken, 2014 yılında bu sayının 13 milyonu geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Esasen 13 sene önce tüm Türkiye'ye 13 milyon turist geliyordu. Geçen sene sadece Antalya'ya 13 milyon turist geldi. Bu da Antalya'nın doğal güzellikleri, misafirlere sundukları imkanlar, tarihi eserler, kültürel miras, Antalya'nın ve Türkiye'nin çok güvenilir bir şehir ve ülke olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

- Antalya güvenilir şehir

Bakan Çavuşoğlu, turistlere "neden Antalya'ya geliyorsunuz" diye sorduklarında ilk sırada güvenlik, ikinci sırada da hizmet kalitesinin etkili olduğu yanıtını aldıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda etrafımızdaki gelişmelerden dolayı bazı ülkelerde, Türkiye'nin ve Antalya'nın güvenilir bir ülke ve şehir olmadığı yönünde bir algı var. En son Japonya'daki dostlarımıza mektup yazmak zorunda kaldık. Bazı uyarıları da görüyoruz. Bunun da gerçekçi olmadığını vurgulamak istiyorum. Ülkemizde ve özellikle Antalya'da bir terör saldırısını hiç hatırlamıyorum. Her sene 13 milyon turist ağırlıyoruz. Çok şükür trafik kazası ya da görünmeyen kazaların dışında, hiç kimsenin burnu kanamadan ülkelerine mutlu bir şekilde ülkelerine gönderiyoruz. Türk dış politikası ve etrafımızda dönen gelişmeler, Suriye, Irak, Libya, Yemen, Ukrayna... Maalesef günümüzde sadece bölgemizi değil küresel etkileri olan sorunları bölgemizde yaşıyoruz. Esasen dünyada yaşanan sorunlar, bu saydığımız ülkelerde yaşanan sorunlarla da sınırlı değil."

Küresel anlamda bugün Avrupa ve dünya toplumlarının karşı karşıya kaldığı sorunlar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bunların biri uluslararası terördür. Diğeri de en az terörizm kadar tehlikeli artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, antisemitizm yani her türlü fobi, kısaca hoşgörüsüzlük. Bugün maalesef terörle ırkçı akımlar birbirini tetikliyor, birbirinden besleniyor. İkisiyle de mücadele etmek zorundayız. Şu anda Avrupa bu konuda başarısız. Avrupa'nın ortak değerleri, insanlığın ortak değerlerini ve demokratik kurumları kökten sarsmaya başlayan bir hale geldi" değerlendirmesinde bulundu.

- Schengen ülkelerine vizesiz seyahat

İkinci Dünya Savaş sonrasında, "bir daha savaşlar, felaketler olmasın" diyerek dünyayı değerler ve ekonomik sistemler etrafında birleştirmek için bugünkü Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi gibi önemli kurumların oluşturulduğunu belirten Çavuşoğlu, şimdi o değerlerin kökten sarsılmaya başladığını dile getirdi.

Bugün dünyanın, çevre, ekonomik kriz, işsizlik gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu anlatan Çavuşoğlu, böylesine bir ortamda Türkiye olarak, aktif, proaktif ve çok yönlü bir dış politika izlemeye çalıştıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, çok yönlü dış politika sayesinde dış ticaretin de önemli düzeyde artırıldığını ifade ederek, komşu ülkelerle 13 milyar dolar düzeyinde bulunan ticaret hacminin 95 milyar dolara çıktığını, Afrika ile olan ticaretin de 2,9 milyardan, 23 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Çavuşoğlu, ticareti artırmak için iş adamlarının önlerindeki engelleri kaldırmaya çalıştıklarını, serbest ticaret, tercihli ticaret ve Gümrük Birliği anlaşmaları yapıldığını, sadece ikili anlaşmalar değil, uluslararası ve bölgesel ekonomi örgütleriyle de ticaret anlaşmaları yapıldığını dile getirdi.

- "İnsani yardımda dünyada birinciyiz"

"Marmaray'la beraber Londra ile Pekin'i tren yolu ile birleştireceğiz" diyen Çavuşoğlu, İpek Yolu'nu yeniden demiryollarıyla canlandırmak için Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını bildirdi.

Türkiye'nin kalkınma projeleri ve insani yardımlarla da dünyanın her yerinde var olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bugün Türkiye'nin ihtiyaç sahibi ülkelere yaptığı 3,4 milyar dolarlık kalkınma yardımıyla, en fazla yardım yapan ülkeler arasında dünyada ABD ve İngiltere'den sonra üçüncü sırada bulunduğunu söyledi.

(Sürecek) 

 

Kaynak:Haber Kaynağı