Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru:

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru:

"2010 yılında 1 milyar dolar düzeyinde olan Resmi Kalkınma yardımlarımızı 2015 yılında 3 milyar 900 milyon dolara yükselttik. 2011 yılında açıkladığımız En Az Gelişmiş Ülkelere yılda 200 milyon dolarlık yardımda bulunma taahhüdümüzün de ötesine geçtik"- B

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "2010 yılında 1 milyar dolar düzeyinde olan Resmi Kalkınma yardımlarımızı 2015 yılında 3 milyar 900 milyon dolara yükselttik. 2011 yılında açıkladığımız En Az Gelişmiş Ülkelere yılda 200 milyon dolarlık yardımda bulunma taahhüdümüzün de ötesine geçtik." dedi.

Antalya'da bir otelde düzenlenecek, "En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı Üst Düzey Ara Dönem Kapsamlı Gözden Geçirme Toplantısı" öncesinde bayrak çekme töreni yapıldı.

Koru, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli turistik ve tarihi merkezlerinden olan Antalya'nın pek çok uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptığını, en son Türkiye'nin dönem başkanlığında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin de Antalya'da gerçekleştirildiğini söyledi.

En Az Gelişmiş Ülkelerin sürdürülebilir kalkınma çabalarına yönelik destek sağlanmasına odaklanan Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısının özel bir öneminin olduğunu dile getiren Koru, "210 milyon insanın açlık çektiği, 60 milyon insanın yerinden edildiği, bir milyar insanın elektriğe ulaşımının bulunmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu tabloyu değiştirmek küresel ekonominin güçlü bir şekilde büyümesini sağlamak için olduğu kadar dünya barışı ve istikrarını temin etmek için de elzemdir. Türkiye, tarih boyunca zor duruma düşen insanlara yardım etmeyi bir görev kabul etmiştir. Bugün üç milyona yakın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor ve bunu bir insanlık görevi sayıyoruz." diye konuştu.

Koru, sürdürülebilir kalkınmanın, küresel etkileri bulunan ciddi bir mesele olduğunu vurgulayarak, uluslararası toplumun elbirliğiyle bu küresel sınava yanıt vermesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin Resmi Kalkınma Yardımlarını artırmak suretiyle, başta En Az Gelişmiş Ülkeler olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma çabalarına destek sağlanması için gayret sarf ettiklerini dile getiren Koru, şunları kaydetti:

"2010 yılında 1 milyar dolar düzeyindeki Resmi Kalkınma yardımlarımızı 2015 yılında 3 milyar 900 milyon dolara yükselttik. 2011 yılında açıkladığımız En Az Gelişmiş Ülkelere yılda 200 milyon dolarlık yardımda bulunma taahhüdümüzün de ötesine geçtik. Son beş yılda ülkemiz, bu ülkelere toplamda 1,5 milyar doların üzerinde destekte bulunmuştur. En Az Gelişmiş Ülkeler için temel finansman kaynağı olmayı sürdüren Resmi Kalkınma Yardımlarının artarak devam etmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz. Ancak uzun vadede En Az Gelişmiş Ülkelerin kendi ulusal imkanlarıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirebilecek konuma erişmeleri asıl amacımızdır."

Koru, bu yönde atılabilecek adımlardan en önemlilerinden birinin, bu ülkelere teknoloji ve bilgi transferi sağlamak olduğunu belirterek, bu bağlamda Gebze'de Türkiye'nin ev sahipliğinde bir Teknoloji Bankasının kurulması kararının somut bir adım olarak önem taşıdığını söyledi.

Kadınlar ve gençler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin ekonomiye daha fazla katkı sağlamasına yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesinin son derece önemli olduğunu anlatan Koru, bu nedenle geçen yıl Antalya'da yapılan G20 gündemine "Kapsayıcı Büyüme" konusunu ilave ettiklerini bildirdi.

Koru, En Az Gelişmiş Ülkelerin kalkınma çabalarının desteklenmesinin dünyanın daha istikrarlı hale getirilmesi ve küresel ekonominin daha güçlü büyümesi için kilit önemde olduğunu belirterek, "Bu noktada uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi ortak sorumluluğumuzdur." diye konuştu.

- "Toplantının sonucu önümüzdeki 5 yıl için katalizör olacak"

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Yüksek Temsilcisi ve Ara Dönem Toplantısı Genel Sekreteri Gyan Chandra Acharya da toplantının Dünya İnsani Zirvesinin hemen arkasından yapılıyor olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'ye başarılı organizasyonu için teşekkür eden Acharya, Türkiye'nin aynı zamanda Antalya'da İstanbul Eylem Planının Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısına da ev sahipliği yaptığını belirtti. Acharya, şunları kaydetti:

"Bugün bayrak törenimiz çok önemli bir iddiayı da ortaya koymaktadır. Türkiye'nin bayrağı ile Birleşmiş Milletlerin (BM) bayrağı bir arada, bütün dünyaya çok önemli bir mesaj göndermekte. En Az Gelişmiş Ülkelerle ilgili çok yanlı işbirliğini gösteren önemli bir mesaj. Türkiye'nin En Az Gelişmiş Ülkelerle ilgili göstermiş olduğu işbirliği ve dayanışma son yıllarda artmaktadır. Türkiye'nin bu bağlanmışlığı, adanmışlığı 2011 yılında Türkiye'de, İstanbul'da yapılan En Az Gelişmiş Ülkeler konferansını desteklemesiyle de ortaya konmuştu. Ara Dönem Toplantımızda Antalya'da yine bu bağlılığın ve işbirliğinin bir temsilidir."

Yeni işbirliğini desteklemek, güçlendirmek, En Az Gelişmiş Ülkelerle ilgili, "Kimseyi arkada bırakmamak" prensibine bağlı çalışmayı gerçekleştirmek için toplantının çok önemli olduğunu vurgulayan Acharya, "Bu toplantının sonucu önümüzdeki beş yıl için önemli bir katalizör olacaktır. Devletler, uluslararası kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum, hep birlikte kalkınma ve insani refah için En Az Gelişmiş Ülkelerle çalışmak ve onların farklı şok felaketlere, afetlere karşı dayanıklılığını artırmak için mücadele etmelidir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türkiye ve BM Bayrağı, Türkiye ve BM askerleri tarafından aynı anda göndere çekildi. Bayrak çekilmesinin ardından sahnede toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Törene, Antalya Valisi Muammer Türker ile çok sayıda ülkenin temsilcisi katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :