Diş hekimi fazlası var

Diş hekimi fazlası var

Diş Hekimleri Odası Başkanı Gürbüz Eldeniz Dünya Diş Hekimleri Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

 

Diş Hekimleri Odası Başkanı Gürbüz Eldeniz Dünya Diş Hekimleri Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Eldeniz, son 10 yıldır diş hekimliği alanında insan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına diş hekimliği fakülteleri açıldığını ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşandığını söyledi. Eldeniz diş hekimliğinde yaşanılan sorunlara değinerek çözüm bulunması gerektiğini bildirdi. Toplantıda konuşan Oda başkanı Eldeniz, “Ülkemizde gelişmiş ülkelere göre tüm yaş gruplarında yaygın olan diş ve diş eti hastalıklarının diş hekimlerinin sayısının arttırılması ile çözümü mümkün olmayacaktır. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren insan gücü planlamasını; ihtiyaç, talep ve nüfus kriterlerine göre belirleyen ulusal sağlık politikaları oluşturulmadan, diş ve diş eti hastalıklarının çağdaş ülke seviyelerine getirilmesi mümkün değildir. Son 10 yıldır diş hekimliği eğitimi alanında insan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına diş hekimliği fakülteleri açılmış ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşanmıştır” dedi.

DİŞ HEKİMİ FAZLASI VAR

Eldeniz, “ 2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakülte sayısı bugün 86 sayısına çıkmıştır. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2018’de 63 fakültede 4 bin 991 sayısına ulaşmıştır. Bu durum sürdürülemez bir noktaya gelmiştir. Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz diş hekimleri ve mesleğinin dışında başka alanlarda çalışan diş hekimleri ile karşı karşıya gelinmesi kaçınılmaz olacaktır.  2018 yılından itibaren diş hekimliği fakültelerine öğrenci alınmasının durdurulması ve mevcut öğrencilerin 5 yıl içinde mezun olması durumunda 2022 yılına kadar 20 bin 450 diş hekimi mezun olacaktır. Toplam diş hekimi sayısı bu durumda 50 bin 622 olacak ve bir diş hekimine düşen nüfus bin 673 olacaktır.  Diş hekimliği fakülteleri ve fakülte kontenjanlarının artışı genç diş hekimlerinin diş hekimliği yapamamalarına ya da mesleklerinin dışında başka işler yapmak zorunda kalmalarına neden olacaktır” şeklinde konuştu. Ferit Hepokur-Memleket

discilerr--(1).jpg

Etiketler :