"Diriliş" ve "Filinta" dizilerinin galası yapıldı

"Diriliş" ve "Filinta" dizilerinin galası yapıldı

TRT Genel Müdürü Göka:

İSTANBUL (AA) - TRT'de yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" ve "Filinta" dizilerinin galası yapıldı. 

TRT'nin Tepebaşı Stüdyoları'nda yapılan galaya, ilk 2 bölümü yayınlanan ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinin anlatıldığı "Diriliş Ertuğrul" ile ilk bölümü yarın yayınlanacak, televizyon tarihinin ilk Osmanlı polisiyesi olan "Filinta" dizisinin oyuncuları, yönetmenleri, senaristleri, sanat dünyasından davetliler ve TRT yetkilileri katıldı. 

Gösterim öncesi gazetecilere açıklama yapan TRT Genel Müdürü Şenol Göka, "Art arda iddialı diziler geliyor. Bugün de Osmanlı konseptli iki dizinin galası yapılıyor. Neler bekliyorsunuz?" sorusu üzerine, öncelikle duygu uyandırmanın esas olduğunu, Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna yol açan sürecin "Diriliş" dizisinde izleyiciye aktarıldığını söyledi. 

O dönemleri hatırlamakta fayda olduğunu dile getiren Göka, "Filinta'nın ilk 10 dakikasını izlediğimde oldukça iddialı olacağı kanaati uyandı. Aynı zamanda her iki dizi oyuncularını da bir araya getirerek genel bir TRT algısı ve birliktelik oluşturmak istedik" dedi. 

Göka, "Özellikle Diriliş dizisinin ilk 2 bölümü yayınlandı. Hem devletin üst kademesi tarafından hem de sosyal medyada oldukça beğenildi. En çok konuşulan konu oldu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusu karşısında, beğenilen bir dizinin üzerine fazla şey söylemeye gerek olmadığını kaydetti. 

Yapımcıların, oyuncuların ve bütün ilgililerin estetik açısından ve diğer konularda fedakarlık yaptığını anlatan Göka, "Diriliş'in setini görmenizi isterdim. O şartlar altında bu ruhla çekimleri yapabilmek gerçekten kolay değil. Demek ki arkadaşlar senaryodan kaynaklanan bir ruhla bu işi yapmaya soyundular. Buna teknik beceri ve bilgi de eklendiğinde güzel iş çıkıyor" diye konuştu. 

Göka, "Dizilerin aslına uygun çekilmesi de var. Tamamen tarihi danışmanlarla birlikte çekimler yapılıyor. Danışmansız yapmıyoruz. Ata binişten tutun da kılıç kullanımına, ok atmaya varıncaya kadar her şey aslına uygundur. İnşallah bu asla uygunluk, aslı da hatırlatır" ifadelerini kullandı.

Her TRT mensubunun hayalinde böylesine dizileri yayın hayatına kazandırmanın olduğunu söyleyen Göka, böylesine yapımları aramak gerektiğini vurguladı. 

- Bozdağ: "Diriliş'in bu kadar tutulacağını tahmin etmiyordum"

"Diriliş" dizisinin yapımcı, proje tasarımcı ve senaristi Mehmet Bozdağ, 10 ay önce bir rüya gördüğünü ve bir hayal kurduğunu ifade ederek, 10 ay sonra bu hayalin çok beğenilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

"Diriliş'in toplumsal hafızda karşılık bulması beni çok mutlu etti" diyen Bozdağ, Türk milletinin kahramanlara, destanlara meraklı olduğunu, izleyicilerin ecdada layık bir dizi olduğunu hissederek yeterli ilgiyi gösterdiğini dile getirdi. 

Bozdağ, diziye ilginin devam etmesini dileyerek, "Dizinin bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmiyordum. Ancak kaliteli, hakiki yapımla toplumun hikayesini anlattığınızda toplumda nasıl karşılık bulacağını öğrenmiş olduk. Çok mutluyuz" dedi.

Dizinin sahnelerinin gerçekçi ve kaliteli olduğuna değinen Bozdağ, bu konuda yurt dışından destek aldıklarını, kostüm, sanat, reji ve birçok konuda dizi başlamadan aylar öncesinden çalışma yaptıklarını bildirdi. 

Bozdağ, TRT'ye verdiği destek nedeniyle teşekkür ederek, "Diriliş'ten, Ertuğrul Gazi'den sonra Osman Gazi'nin de dizisini yapmak istiyoruz. 4-5 yıllık bir süreç. Diriliş'i 3 sezon tasarladık" diye konuştu.

- Tuna: "Çok iyi bir iş çıkarmaya çalıştık"

"Filinta" dizisinin başrol oyuncularından Naz Elmas da dizinin biraz "sinema tadında" olduğunu dile getirerek, çalışmanın çok değerli olduğunu ifade etti. 

Yarın akşam ilk bölümü yayınlandıktan sonra aldıkları tepkilerle dizinin beğenilip beğenilmediğini göreceklerini söyleyen Elmas, şunları kaydetti:

"Tarihe, Osmanlı'ya merakım her zaman vardır. Çok ilgilendiğim ve keyif aldığım bir dönem; 19. yüzyıl. Tarihi dizi çekmek çok kolay değil. O dönemi anlamaya çalışmak açısından çok zevkli." 

Dizinin başrol oyuncularından Onur Tuna da 19. yüzyılın ikinci yarısını anlattıkları dizide, Londra ve Paris'ten sonra en büyük ticaret merkezi olan İstanbul'da yaşanan hırsızlık, kaçakçılık ve cinayet tarzındaki olayları işleyeceklerine işaret etti. Kendisinin "Filinta Mustafa" isimli bir zabit karakterini canlandırdığını dile getiren Tuna, Türkiye'de bu kalitede işleri çekecek oyuncu ve teknik ekibin hepsinin mevcut olduğunu ancak zamana ve prodüksiyona ihtiyaç duyulduğunu aktardı. 

Tuna, "TRT bu anlamda bize destek oldu. Biz de elimizden gelenin en iyisini yapıp çok güzel bir iş çıkarmaya çalıştık" değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak:Haber Kaynağı