"Dini tesis, park ve otopark" planlarına itiraz reddedildi

"Dini tesis, park ve otopark" planlarına itiraz reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Sancaktepe 7371 ada 1 parsel ve yanındaki bir kısmı tescil dışı alanın, kısmen "dini tesis", "park" ve "zemin altı otopark" olarak kabul edildiği imar planlarına yapılan itirazları reddetti- İtiraz edilen planlar bir

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Sancaktepe ilçesi, Samandra Mahallesi'ndeki 7371 ada 1 parsel ve komşuluğundaki bir kısmı tescil dışı alanın, kısmen "dini tesis", "park" ve "zemin altı otopark" olarak kabul edildiği imar planlarına yapılan itirazları kabul etmedi.

İBB Meclisi, daha önce kabul edilerek askıya çıkartılan 1/5000 ile 1/1000 ölçekli planları, İl Jandarma Komutanlığı ve Defterdarlık Anadolu Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Kartal Emlak Müdürlüğü'nün itirazı üzerine yeniden görüştü.

Belediye Meclisi'nin gündemine gelen rapora göre, 4 bin 151 metrekarelik Sancaktepe ilçesi Samandra Mahallesi'ndeki 7371 ada 1, Jandarma Komutanlığı'na tahsisli ve Hazine'ye kayıtlı bulunuyor. Bu parselin bitişiğindeki 3 bin 200 metrekarelik bölüm ise tescil dışı alan olarak görülüyor.

Halihazırda planlarına itiraz edilen 7371 ada 1 parselin bir kısmı yol alanı olarak kullanılıyor, diğer bölümü ise boş. 24 Kasım 2009 ve 6 Aralık 2010 tarihli 1/5000 ölçekli Sancaktepe Nazım İmar Planı ve değişikliği ile burası "belediye hizmet alanı" olarak planlandı. Sancaktepe Belediyesi, 7 Nisan 2016'da Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak buranın kısmen "dini tesis", kısmen "park" ve "zemin altı otopark" alanı olmasını talep etti.

18 Mart 2016 tarihli Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Metro Hattı'na ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliklerinden etkilenen bölgenin durumunu ele alan İBB Meclisi, 16 Haziran 2017'de Maliye'ye ait ve Jandarma Komutanlığı'na tahsisli olan yerin, planlara kısmen "dini tesis", kısmen "park" ve "zemin altı otopark" alanı olarak işlenmesine karar verdi.

- Jandarma ve Defterdarlık itiraz etti

Raporlara göre, İl Jandarma Komutanlığı, Maliye Hazinesi mülkiyetinde ve kendisine tahsisli yerin devam eden davalar nedeniyle kurum ihtiyaçları için kullanılmadığını, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı ile Çekmeköy-Taşdelen Metro Hatları inşaatı süresince bedelsiz olarak İBB'ye geçici tahsis edildiği, hatta Çekmeköy Belediyesi'nin kendilerine yer göstermesi durumunda buranın takas edilebileceğini ancak gelinen noktada şartların değiştiğini belirterek, planlara itirazda bulundu.

Defterdarlık Anadolu Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Kartal Emlak Müdürlüğü de alanın ilerleyen dönemlerde Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacağı, askeri güvenlik alınmasının uygun olacağını ve tahsis sahibi jandarma Komutanlığı'nın muvafakat vermediğini gerekçe göstererek, onaylanarak askıya çıkartılan imar planı değişikliğine itiraz etti.

- "İtiraz edilmesini uygun görmüyoruz"

İtiraz nedeniyle yeniden İBB Meclisi'ne gelen planların ele alındığı sırada söz alan CHP'li Meclis Üyesi Nadir Ataman, "Bu plana Jandarma Komutanlığı ve Milli Emlak Dairesi Başkanlığı itiraz ediyor. Jandarmamınız itirazına rağmen, bu plana niye ret oyu veriyor, niçin orayı onlara bırakmadığınızı öğrenmek istiyorum." dedi.

Bunun üzerine kısa bir açıklama yapan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanvekili Osman Demir, söz konusu alanın boş olduğunu belirterek, "Maliye Hazinesine kayıtlı ve askeriye tahsisli bir yer. Meri planda bir ilçemizin ihtiyacına dönük planlama yapıldı. Buna itiraz edilmesini uygun görmüyoruz." diye konuştu.

- Oy çokluğuyla geçti

Konuşmaların ardından İBB Meclisi Birinci Başkanvekili Ahmet Selamet, oylamayı başlattı. CHP'li Meclis üyeleri, planlara yapılan itirazın kabul edilmesi yönünde oy kullanırken, AK Partili üyeler ise aksi yönde oy kullandı.

AK Partili Meclis üyelerinin oy çokluğuyla imar planlarına yapılan itiraz reddedildi. Böylelikle İl Jandarman Komutanlığı'na tahsisli arazi için daha önce kabul edilen planlar yeniden Meclis'ten geçti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :