Dilipak, El-Ezher'deki uygulamaları kınadı

Dilipak, El-Ezher'deki uygulamaları kınadı

Rabia Platformu Sözcüsü Dilipak:

İSTANBUL (AA) - Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, Mısır yönetiminin, tarihin en eski üniversitelerinden biri olan El-Ezher'e atadığı rektöre, eylemlere katılan öğrenci ve öğretim görevlilerini üniversiteden atma yetkisi vermesinin tarihe, ilme karşı bir saygısızlık ve kaba bir müdahale olduğunu bildirdi.

Dilipak, yaptığı yazılı açıklamada, El-Ezher Üniversitesi'nin 975'ten bu yana hizmet verdiğini, başta usulüddin olmak üzere, tıp, fizik, matematik, kimya, astronomi, hukuk gibi temel bilimlerde de eğitim sunduğunu hatırlattı. 

Dünyadaki ilk üniversitenin İtalya'da 1088'de açıldığı düşünülürse Ezher'in ondan 1 asır önce hizmet vermeye başladığını anlatan Dilipak, Oxford'un 1096'da, Sorbonne'un 1200'de, Cambridge'in de 1209'da açıldığını kaydetti.

Mısır yönetiminin, tarihin en eski üniversitelerinden biri olan Ezher'e atadığı El Ezher şeyhine, eylemlere katılan öğrenci ve öğretim görevlilerini üniversiteden atma yetkisi vermesinin tarihe, ilme karşı bir saygısızlık ve kaba bir müdahale olduğunu belirten Dilipak, bu kararın yargıya da götürülemeyeceğini aktardı. 

Abdurrahman Dilipak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Bu tarihi eğitim kurumu Sisi cuntasının elinde kışla mantığı ile emir-komuta ile yönetilecek ve yargı denetiminin dışında tutulacak. Kaldı ki, yargının da zaten emir komuta zincirine dahil edildiği düşünülürse işin vahameti daha iyi anlaşılacaktır. Sisi cuntası bu kararı ile bin yıllık teamülleri bir kenara iterek, bir ilim müessesini adeta askeri bir kışlaya döndürme gayretindedir. Hukuk, ahlak, bilim tanımayan Mısır cuntasının bu keyfi dayatmaları karşısında İslam ülkelerinin sessizliğini anlamak mümkün değildir. Yine aynı şekilde Batı'nın, demokrasi, özgürlük ve bilim konusundaki hassasiyetlerinin Mısır, İslam söz konusu olduğunda öneminini kaybettiğinin de farkındayız. Bu karar karşısında Türkiye'deki üniversitelerimizin sessizliğini de anlamak mümkün değildir. 

Bu karar Ezher'in şahsında hür dünyaya karşı kaba ve açık bir meydan okumadır. Mısır cuntasının Ezher'e yönelik kararını kınıyor, Sisi cuntasını ve onun ermine giren Ezher şeyhini de protesto ediyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı