Dikkat! Aynı anda birden fazla virüse yakalanabilirsiniz

Dikkat! Aynı anda birden fazla virüse yakalanabilirsiniz

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Mersin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Canacankatan, soğuk algınlığı hastalarında artış yaşandığını ve aynı hastada birden fazla güçlü virüsle karşılaştıklarını belirterek, vatandaşları uyardı.

Mersin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Canacankatan, kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte acil servise müracaat eden soğuk algınlığı hastalarının sayısında artış yaşandığını belirterek, vatandaşları uyardı. Canacankatan, son zamanlarda aynı hastada birden fazla güçlü virüsle sık sık karşılaştıklarını ifade ederek, bu durumu "virüs kokteyli," "kış mevsimi üçlüsü" veya "tridemi" olarak adlandırdı.

Dr. Canacankatan, hastalara bulaşan virüsler arasında Covid-19, grip (influenza) ve RSV (Respiratuvar sinsityal virüs) gibi virütik hastalıkların aynı anda görülebildiğini söyledi. Bu durumun hastalarda benzer belirtilere yol açtığını vurgulayan Canacankatan, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş, halsizlik ve eklem ağrısı gibi ortak şikayetlerle hastaların kendilerine başvurduğunu belirtti.

Covid-19 ile grip virüsünün benzer belirtilere sahip olduğunu vurgulayan Dr. Canacankatan, hastaların bu belirtilerle birlikte mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi. Özellikle burun tıkanıklığı, burun ağrısı, gözlerde yaşarma, ateş, halsizlik, kırgınlık gibi belirtiler hissedildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Ayrıca, hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yapan Dr. Canacankatan, C vitamini açısından zengin beslenmeyi, bol sıvı tüketmeyi ve ıhlamur, nane, limon gibi içecekleri tüketerek bağışıklık sistemini desteklemeyi önerdi. Maske kullanımının da hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Risk grupları içinde yer alan vatandaşlara aşılamayı öneren Dr. Canacankatan, özellikle 65 yaşın üzerindeki bireyler, kalp ve akciğer hastalıkları olanlar, şeker hastaları ve bağışıklığı baskılanmış kişilerin grip aşısı yaptırmalarını tavsiye etti. Aşıların şubat ayının sonuna kadar yapılmasının önemine vurgu yaptı ve tedavide yatak istirahatinin, bağışıklık sistemini güçlendirmenin, vücut direncini artırmanın ve viral enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sistemini uyarmanın önemli olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.