Dicle EDAŞ, akıllı ve şifreli sayaçlarını tanıttı

Dicle EDAŞ, akıllı ve şifreli sayaçlarını tanıttı

İSTANBUL (AA) - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ), akıllı ve şifreli sayaçlarını ilk kez 23. Dünya Enerji Kongresi'nde tanıttı.Şirketten yapılan...

İSTANBUL (AA) - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ), akıllı ve şifreli sayaçlarını ilk kez 23. Dünya Enerji Kongresi'nde tanıttı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta yaklaşık 1 milyon 600 bin aboneye ve bölgede yaşayan 6 milyon insana elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle EDAŞ, kaçak elektrikle mücadelede teknolojik yenilikler ve yatırımlarla yeni bir dönem başlatıyor.

Ar-Ge ve teknolojik gelişmelerden faydalanarak çok sayıda proje hayata geçiren Dicle EDAŞ, yürütmekte olduğu projelerin bir bölümünü 23. Dünya Enerji Kongresi'nde sergiliyor.

Kaçak elektrikle mücadelede yeni teknoloji olarak şifrelendirme projesi öne çıkıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) onayıyla geliştirilen bir Ar-Ge projesi olan "şifreli elektrik", trafo çıkışında her bölgenin kaçak kullanım yöntemine özgü olarak modellendiriliyor. Çoklu parametrelerle şifreli sinyaller üreten bir şifreleyici (Encoder), enerjiyi kullanıcıların elektrik sayaçlarına şifreli olarak gönderiyor. Kullanıcının (elektrik abonesinin) sayacında bulunan, şifreyi çözen bir "Decoder" sayesinde abonenin güvenli ve kayıtlı enerji alması sağlanıyor. Projede, bir sayaçtan geçirilmeksizin enerji kullanılması da imkansız hale getirilerek tüm elektrik tüketimi kayıt altına alınabilecek.


- Dicle Akıllı Sayaç


Dicle Akıllı Sayaç projesiyle de sayaçlara müdahale sona erecek. Projenin üretiminde bugüne kadar uygulanmış kaçak kullanım yöntemleri incelenerek, kullanıcıların herhangi bir yöntemle sayaca müdahalesinin önüne geçmek üzere uzaktan okunup izlenebilen, uzaktan açma-kesme kapasitesine sahip, kaçak müdahalesi yapıldığı anda merkezi uyaran bir teknoloji kullanıldı.

Dicle EDAŞ için özel olarak tasarlanan geleneksel sayaçlardan farklı yatay tasarıma sahip sayaca uygun pano, modem, devre kesici ekipman da geliştirildi. Proje ile tüketicinin kaçak elektrik kullanımı amacıyla sayaca ve şebekeye müdahalesinin önlenmesi konusunda büyük bir adım atılmış olacak.

Dicle Dijital Dönüşüm'le ise (3D) hizmetler mobil olacak. Faturalandırma, müşteri i̇lişkileri yönetimi (CRM), kesinti yönetimi (OMS), ekipman yönetimi (WAM), ekip saha ve i̇ş gücü yönetimi, varlık yönetimi gibi bugün bir kısmı manuel yapılan işlemler, proje ile tamamen dijital ortamda gerçekleştirilecek.

Saha ekiplerinin kaçak taraması, açma-kesme, ölçüm ve faturalandırma gibi işlemleri akıllı tabletler kullanarak yapabilmesi için hazırlıklar da tamamlanma aşamasına geldi. Ekiplerin işlerini yaparken merkeze uğramasına hiç gerek kalmadan koordinasyon ve yönlendirmeleri saha yönetim sistemi otomasyonu ile yapılarak hem sahada daha hızlı sonuç alınabilecek hem de kaynakların daha verimli kullanılması sağlanacak.


- "Kaçakla mücadelenin ülkeye katkısı en az 3 milyar lira"


Açıklamaya göre, bölgede abone başına elektrik kullanımı Türkiye ortalamasının 2,5 katı olduğu halde kayıp kaçak oranının Türkiye ortalamasının yaklaşık 5 katı olması, şirketin bu konuda sürekli yeni teknolojiler geliştirmesine, araştırma ve geliştirme yatırımını artırmasına neden oluyor. Tarımsal sulamada tüketim Türkiye ortalamasında 10 milyar KWh iken, bunun 5 milyar KWh'si Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde gerçekleşiyor. Bu kapsamda bölgede kaçak elektrik ve israf konusunda yapılacak mücadele ve geliştirilecek önleyici teknolojiler, kayıpların Türkiye ekonomisine kazandırılmasında büyük önem taşıyor.

Tüketimin kayıt altına alınamaması ve sorumsuz kullanımlardan doğan ve artan israf, aynı zamanda bölgedeki elektrik tüketiminin yüksek olmasının başlıca nedenlerinden biri. Özel sektöre devredildiği Haziran 2013'ten başlayarak bugüne kadar elektrik tüketiminin kayıt altına alınabilmesi için önemli faaliyetler yürüten şirket, Türkiye'nin "en büyük" akıllı elektrik şebekesinin kurulum çalışmalarının yanı sıra, uzaktan okunan ve izlenen sayaç sayısını 100 binin üzerine çıkardı.

Dicle Elektrik bölgesinde elektrikteki yüksek kaçak kullanım ve kaçak kullanımın getirdiği yüksek israf nedeniyle oluşan ekonomik kayıp 6 milyar TL düzeyinde. Dicle EDAŞ tarafından kaçak elektriğe karşı yürütülen kararlı mücadele ve kaçakların önlenmesi amacıyla yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen yeni teknolojilerle bu kaybın en az 3 milyar lirasının Türkiye ekonomisine geri kazandırılması öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :