DHMİ Genel Müdürü Yıldırım:

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım:

"(Üçüncü havalimanı) Her şey yolunda gidiyor. 2018’in ilk çeyreği olarak düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor ve inşallah da tutulacak gibi gözüküyor"- "Yeni havalimanımız ilk f

İSTANBUL (AA) - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'daki üçüncü havalimanıyla ilgili şu ana kadar her şeyin yolunda gittiğini belirterek, "2018’in ilk çeyreği olarak düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor ve inşallah da tutulacak gibi gözüküyor." dedi.

Yıldırım, Atatürk Havalimanında görev yapan gazetecilere Florya'daki sosyal tesislerde yaptığı açıklamada, yılın ilk yarısında turizm açısından havacılıkta bazı sıkıntılar yaşandığını, Rusya ile yaşanan olaylardan dolayı turist sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını anlattı.

Bu durumdan en çok Antalya Havalimanı’nın etkilendiğini belirten Yıldırım, bazı Avrupa ülkelerinin olumsuz açıklamalarından dolayı Alman yolcularda da bir düşüş yaşandığını belirtti. Yıldırım, bu yıl iç hat trafiğinin artmaya devam ettiğini bildirerek, bu alanda yaklaşık yüzde 5’lik bir artışı yakaladıklarını aktardı.

Rusya ile sorunların giderilmeye başlandığını ifade eden Yıldırım, "İnşallah yılın ikinci yarısında daha iyi tabloyla karşı karşıya geleceğimizi düşünüyorum." dedi.

Yıldırım, İstanbul’daki yeni havalimanı projesinin de yolunda gittiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Hatta inşai faaliyetler düşünülenden, planlanandan da önde diyebilirim. Bunda biraz havanın da müsaade etmesi etkili oldu. Geçen sonbahar az yağışlı geçince çalışılabilen gün sayısı arttı. Dolayısıyla planın önüne geçtik. Hava tarafı noktasında da bizim çalışmalarımız yolunda devam ediyor. Çünkü biliyorsunuz bir havalimanını neticede bir zincir gibi düşünebiliriz. Birçok unsurun beraber çalıştığı, hepsinin birbiriyle etkileştiği, en ufak yerdeki aksaklığın her tarafa sirayet edebildiği önemli bir iş kolu. Dolayısıyla hepsini tek tek düşünmek, güçlendirmek durumundayız. Havacılık zinciri ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu konularda biz DHMİ olarak ciddi çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Hava tarafının dizaynında, prosedürlerde, seyrüsefer yardımcıları konusunda şu ana kadar her şey yolunda gidiyor. 2018’in ilk çeyreği olarak, düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor ve inşallah da tutulacak gibi gözüküyor."

Yıldırım, üçüncü havalimanının çok büyük bir proje olduğunu, dünyanın en büyük şantiyesinin bu alanda bulunduğunu söyledi.

Üçüncü havalimanının hava sahasındaki bazı çalışmaları uzun zamandır yürüttüklerini kaydeden Yıldırım, özellikle seyrüsefer yardımcıları konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Havalimanında bulunması gereken cihazların temini, yerleştirilmesi ve testlerin yapılmasının bir programa bağlandığını dile getiren DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, "Bazı birbirini takip etmesi gereken pratik süreçler var. Mesela bu cihazların testlerini yapabilmesi için tesisin enerjilendirilmesi lazım. Şu anda henüz enerji yok. Bunun da planlanan süreci aşağı yukarı mayıs gibi bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, üçüncü havalimanı hava trafiğinin koordinasyonu için Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirtti.

- İlk fazda iki pist

Yeni havalimanı açıldığında yılda 70 milyon yolcu beklediğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Birden 90 milyona sıçraması söz konusu olmayacaktır. Çünkü unutmayalım. Yeni havalimanımız ilk fazında iki pistle açılacak. İki bağımsız paralel pist, 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak. 90 milyon kapasite dediğimiz zaman bazen yanlış anlaşılıyor. Sanki hemen 90 milyon yolcu gelecekmiş gibi. Hayır, o bir kapasitedir ama benim şahsen beklentim 2018 senesi için 70 milyon civarındadır. Bu tabii ki peyderpey artmaya devam edecektir."

Havalimanındaki kulenin temel çalışmalarına başladığını belirten Yıldırım, stilize edilmiş lale figürünün burada kullanılacağını dile getirdi.

"Yüklenici şirketin ifadesine göre sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyorlar" diyen Yıldırım, bu çalışmalarla otopark, metro istasyonlarıyla diğer çalışmaların beraber yürütüleceğini bildirdi.

Serdar Hüseyin Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanında hızlı çıkış taksi yolları ile ikinci pist çalışmalarının da sürdürüldüğü ifade ederek, "Havacılığımız açısından sıkıntılı bir durumumuz yok. Şu ana kadar her şey yolunda gözüküyor. Sadece bu sene için büyüme hızımız biraz düşmüş olacak." değerlendirmesini yaptı.

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, havacılıkla ilgili tüm projelerde çevreye, canlılara, tarihi eserlere zarar vermeden duyarlı şekilde çalışıldığını kaydetti.

Yıldırım, bir gazetecinin "Yüksekova Selahattin Eyyubi Havalimanı ne zaman uçuşlara tekrar açılacak? şeklindeki sorusuna, "Aslında bizler havalimanını kapatmadık. Operasyonlar süresince de kapalı değildi. Sivil uçuşlar durduruldu sadece. Bu ikisi ayrı şeyler. Biz havalimanını açık tutuyoruz." diye yanıtladı.

Operasyonlar süresince bölgedeki havalimanlarının birçoğunu 24 saat açık tuttuklarını ifade eden Yıldırım, sözlerini, "Oraya uçup uçmamak, havayolları şirketlerinin kendi kararları. Biz o konuda zorlama getiremeyiz. 'İlla uçacaksın' da diyemeyiz. Biz havalimanımızı açık tutuyoruz ama havayollarımızdan gelen tepkiler de zannediyorum, yakın bir zamanda herhalde önümüzdeki ay ya da bayram sonrası tekrar uçuşlara başlayacakları yolundadır." diye tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :