DGS başvuruları ne zaman sona eriyor?

DGS başvuruları ne zaman sona eriyor?

24 Mayıs’ta başlayan DGS başvurularının sona ereceği tarih belli oldu. Başvurularda adayların dikkat etmesi gereken kurallar ÖSYM tarafından belirlendi. DGS başvuru ücretleri ne kadar? Tüm soruların yanıtı haberimizde.

Öğrenciler eğitim hayatları boyunca birçok sınava girerler ve bu sınavların sonuçları doğrultusunda kazandıkları eğitimi alırlar. Bu sınavlardan birisi de DGS yani Dikey Geçiş Sınavı’dır.

Ön lisans eğitimi alan kişiler eğitimlerini dört yıllık düzeye çıkarmak isterler. Dört yıllığa geçiş yapabilmek için de bu sınava girerek başarılı bir not almak gerekir.

DGS sınavı yaklaştıkça öğrenciler için de DGS başvuru süreci başlar. DGS başvuru sürecinde öğrenciler kayıt tarihini geçirmemelidir. 24 Mayıs’ta başlayan DGS başvuruları 1 Haziran tarihine kadar internet üzerinden yapılabilecek. DGS başvuru ücreti de 90 TL olarak belirlenmiştir.

DGS BAŞVURU KURALLARI NELERDİR?

DGS’de  önemli olan bir diğer konu da sınava başvurabilmek için gerekli olan koşullardır. Bu koşullar sağlanmadığı sürece öğrenci DGS başvurusu yapamaz. DGS’ye başvurmak isteyen öğrencilerde aranan ilk şart açıköğretim ön lisanstan ya da meslek yüksekokullarından mezun olmaktır.

Son sınıfta olup bu şartları taşıyan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na girebilirler. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde okuyan öğrenciler de bu sınava başvuru yapabilirler.

Özel yetenek ile alınan bölümlere dikey geçiş sırasında da kılavuzdaki kurallara göre öğrenci alımı yapılır. Geçiş yapılan programlar ile ilgili bilgiler de seçilen üniversitelerin internet sitelerinde belirtilmiştir. Dört yıl ya da daha fazla eğitim süresi olan okullarda okuyanlar ya da mezun olanlar DGS’ye girememektedir.

DGS PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

DGS’de merak edilen bir diğer konu da puanların nasıl hesaplanacağı konusudur. DGS puanı, öğrencilerin aldıkları puanların, ön lisans eğitimi sırasında aldıkları akademik not ortalamaları ile çarpılarak toplanması ile bulunur. DGS’de her ders için puan katsayıları farklı olarak belirlenmiştir.

DGS’de de, DGS başvurusunda da diğer sınavlarda olduğu gibi bazı kurallar vardır. Öğrenciler sınav öncesinde, esnasında ve sonrasında bu kurallara uymalıdır. Öğrenciler sınava 15 dakikadan fazla geç kaldıklarında sınava alınmazlar ve bu yüzden sınavları geçersiz sayılır. Bu yüzden adaylar sınava gitmeden önce saatlerini iyi ayarlamalıdır.