Devlet sanatçısı Taşlıova'nın vefatı

Devlet sanatçısı Taşlıova'nın vefatı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Dursun:

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren Aşık Şeref Taşlıova gibi sanatçıların kolay yetişmediğini belirterek, "Hele bu teknoloji döneminde, hızlı gelişen dünyada bu tür geleneksel sanatları ve geleneksel insan hazinesini üzerinde taşıyan kişilerin kaybı bizi çok üzüyor" dedi. 

Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "zengin ve derin kültürümüzün çok önemli bir şahsı" olarak nitelendirdiği Taşlıova'nın vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirtti. 

Taşlıova'ya Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyen Dursun, sanatçı için Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü önünde tören düzenlendiğini, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Bakanlar Kurulu toplantısına katıldığı için törende kendisinin bulunduğunu ifade etti.

Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu sanatçısı olan ve 2002 yılında emekliye ayrılan Taşlıova'nın, UNESCO'nun "yaşayan insan hazinesi" sıfatını taşıdığını anımsattı. Taşlıova'nın birçok ödülünün bulunduğunu ancak dünya çapında bir özellik olduğu için "yaşayan insan hazinesi" yönünü özellikle vurgulamak istediğini aktaran Dursun, "Taşlıova gibi sanatçılar kolay kolay yetişmiyor. Hele bu teknoloji döneminde, hızlı gelişen dünyada bu tür geleneksel sanatları ve geleneksel insan hazinesini üzerinde taşıyan kişilerin kaybı bizi çok üzüyor" ifadesini kullandı.

-"Bu kültürü devam ettirenlere sahip çıkmayı borç biliyoruz"

Ardahan'ın Çıldır ilçesinin bir köyünde 1938 yılında doğan Taşlıova'nın çok yönlülüğüne dikkati çeken Dursun, sanatçının hem şiir yazdığını hem aşık geleneği içerisinde yazdıklarını söylediğini hem de folklor dergilerindeki yazılarıyla birikimini paylaştığını vurguladı. 

Taşlıova'nın yetiştiği bölgenin Anadolu'nun kültürel geçişlere sahne olan, Azeri ve Terekeme kültürünün çok yoğun yaşandığı bir bölge olduğuna değinen Dursun, bu zenginliği değerlendiren, binden fazla şiiri olan Taşlıova'nın "Türk Dünyası Hizmet Ödülü"ne de hak ederek sahip olduğunu dile getirdi. 

Dursun, Taşlıova'nın aşık geleneğinin önemli sanatçılarından olduğunun altını çizerek, "Bakanlık olarak Türk kültürünün önemli bir değerini kaybettiğimiz için son derece üzüntülüyüz. Bu kültürü devam ettiren kişilere sahip çıkmayı ve onları desteklemeyi de kendimize borç biliyoruz" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı