Devlet Bahçeli yine seçim hesabı yaptı

Devlet Bahçeli yine seçim hesabı yaptı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 30 Mart seçimleri üzerinden yine hesap yaptı.MHP lideri Devlet Bahçeli, "Küçücük ziyaretlerde dahi yüksek bir moral performansı olan Malatya seçimler döneminde niye pısırık oluyor, niye geri kalıyor." diye serz

2015 seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidar olamayabileceğini iddia eden Bahçeli, bu formülü partililerle paylaştı.

Tunceli ziyaretine giderken Malatya'ya uğrayan Bahçeli, bir düğün salonunda partililerle bir araya geldi.

Bahçeli, 30 Mart yerel seçimlerinin geleceğe yönelik umutlar verdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi az da olsa bir oy kaybına uğramış fakat en fazla belediye başkanı çıkartan parti konumunda da bulunmuştur. Bu seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi eğer kolektif olarak değerlendirilirse 17,76 oy oranıyla 8 milyona yaklaşan oyuyla en başarılı parti konumuna gelmiştir. Fakat bu yeterli değildir. Bu yeterli olmadığı için de halihazırda ülke Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yönetilmektedir. Bunu yeterli hale getirdiğimiz an Adalet ve Kalkınma Partisi'nden kurtuluş günü olacaktır."

AK PARTİ 276'YA İNİYOR

Bahçeli, 30 Marta yerel seçim sonuçlarına bakıldığında AK Parti'nin oy oranında düşme olduğunun gözlenebileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Söz gelimi 30 Mart seçimlerini veri olarak kabul ettiğinizde, mevcut seçim sistemi aynı şekilde uygulandığında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin almış olduğu oy oranı bugün için çıkartabileceği milletvekili sayısını 276'ya indirmektedir. Aynı mantığı Milliyetçi Hareket Partisi'nin aldığı oy açısından dikkate aldığınız zaman yani 30 Mart seçim sonuçlarını veri kabul ettiğimizde aynı seçimleri şimdiki seçimlerle alınan oy gibi kabul ettiğiniz vakit bir başka deyişle 17,76 oy oranıyla şimdiki seçim sistemini de Milliyetçi Hareket Partisi bugün seçim olsa kaç milletvekili çıkartır dediğinizde Milliyetçi Hareket Partisi'nin çıkaracağı milletvekili sayısı 97 milletvekili olmaktadır. Demek ki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 312'den 276'ya düştüğüne şahit oluyoruz. Buna karşın 52 milletvekili olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin 97 milletvekilliğini çıkarma ihtimali söz konusu oluyor. Demek iki milletvekili kaybı olsa Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tek başına iktidar olma şansı ortadan kalkıyor demektir. Neden? Çünkü Anayasa'mızda tek başına iktidar olabilme 276 milletvekilinin en az zorunlu kılmaktadır.

Eğer 30 Mart seçimlerinde aldığı oy oranıyla bu kadar milletvekili kaybeden fakat aldığı oyla 52'den 97'ye çıkan Milliyetçi Hareket Partisi'ni mukayese ettiğinizde küçücük bir çabanızla Adalet ve Kalkınma Partisi'ni iki milletvekili kayba uğratmış olsanız, o iktidardan gider. O zaman 52 milletvekilinden 97 milletvekilliğine çıkartan bir Milliyetçi Hareket Partisi biraz daha gayret göstermiş olsa, söz gelimi 7 Haziran 2015 günü yapılacak olan 25. dönem milletvekililiği seçimlerinde 17,76'nın çok çok üstünde bir sonuç elde etmiş olsa soruyorum size iktidar kapısı gözükmez mi?"

Bahçeli, MHP'nin iktidar olmasının anahtarının Malatya'dan geçtiğini ancak her seçim büyük umutlar vadeden seçim günü bekleneni veremeyen illerin başında da yine Malatya'nın geldiğini söyledi.

NİYE PISIRIK OLUYORSUNUZ

Malatya'nın MHP açısından önemli olduğunu vurgulayan Bahçeli, şunları kaydetti:

"Malatya'nın ayağa kalkması lazım. Malatya'nın güçlenmesi lazım. Malatya'nın iktidar kapısını göstermesi lazım ama bunu neden başaramıyorsunuz. Her geçişimizde ortaya koymuş olduğunuz küçücük ziyaretlerde dahi yüksek bir moral performansı olan Malatya seçimler döneminde niye pısırık oluyor, niye geri kalıyor. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı şartlarını dikkate aldığınızda Malatya ve buna benzer birkaç ilimizin sıçrama yapması lazım."

kimilikhaber