Dev Yatırımların Temeli Atıldı

Dev Yatırımların Temeli Atıldı

Yılda 3 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenilen Konya Yüksek Hızlı Tren Garı ve yıllık 1,7 milyon ton taşıma kapasitesine sahip olacak olan Kayacık Lojistik Merkezi’nin temeli gerçekleştirilen törenle atıldı

Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, Kayacık Lojistik Merkezi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Temel atma törenine Başbakan Binali Yıldırım, Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ile Konya milletvekilleri katıldı.

20170819_2_25329106_25078882.jpg

KONYA’YA TEŞEKKÜR

Konuşmasına 16 Nisan referandumundaki desteklerinden ötürü Konyalılara teşekkür ederek başlayan Başbakan Binali Yıldırım, Konyalıların Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine "evet" dediğini ve milli iradenin yanında durduğunu söyledi. Yıldırım, Konya ile 2019, 2023, 2053 ve 2071'e kadar beraber yürüyeceklerini dile getirerek, projeler, sağlam yatırımlar ve kalıcı eserlerle Konya'yı dünden daha iyi bir şehir haline getireceklerini bildirdi.

Bugün temelini atacakları Yüksek Hızlı Tren Garı ile Kayacık Lojistik Merkezi'nin de bu projelerden olduğuna dikkati çeken Yıldırım, projelerin Konyalılara hayırlı uğurlu olmasını diledi.

İŞSİZLİK DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

AK Parti hükümetleri olarak 15 yılda Türkiye'nin çehresini değiştiren çok büyük hizmetlere ve projelere imza attıklarını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "2001 yılını hatırlayın. Türkiye'nin ekonomik krizle yerle bir olduğu günleri hatırlayın. O gün dünyaya gözünü açan bebekler bugün 16 yaşında. Onlar bilmez ama onların babaları bilir, anneleri bilir, büyükbabaları büyükanneleri bilir. İşte 15 yıl AK Parti, liderimiz, kurucu genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bir Türkiye'yi üç Türkiye yaptı. Milletin adamı, adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdim." Vatandaşlara bu yılın büyüme yılı olacağı ve büyümede yeni bir rekora imza atılacak bir yıl olacağı sözünü verdiklerini anımsatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enflasyon düşüyor. Tek haneli enflasyona doğru gidiyoruz. İşsizlik düşmeye devam ediyor, daha da düşecek. O da yakın zaman tek haneli olacak inşallah. Türkiye yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Doğudan batıya, kuzeyden güneye verdiğimiz üretim destekleriyle sanayimiz büyüyor. Ülkenin üretim çarkları işlemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde istihdam seferberliği başlattık. İstihdam artıyor. 2003 yılında Türkiye'de 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Bugüne kadar 25 bin kilometrenin üzerinde bölünmüş yol yaptık. Yolları böldük hayatları birleştirdik, yolları böldük ülkeyi birleştirdik. Türkiye'nin rüyalarını gerçeğe dönüştürdük."

bakan-ahmet-arslan-karaman-in-lojistik-merkez-9948811_o.jpg

MİLLET HİZMETE 'EVET' DEDİ

Yıldırım, hizmete açtıkları üniversiteler, barajlar, şehir hastaneleri, spor tesislerinin büyüyen ve gelişen güçlü Türkiye'yi gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti: "Biz bunu yaparken, Türkiye'nin aydınlık yarınlarını hazırlarken 16 Nisan referandumunda Konya rekor düzeyde 'evet' dedi. 16 Nisan'da millet hizmete 'evet' dedi. Türkiye'nin geleceğine 'evet' dedi. Türkiye, milletimiz, Konya dedi ki 'Bir daha vesayete, darbeye, ekonomik krizlere geçit yok'. 16 Nisan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte inşallah Türkiye geleceğe koşar adımlarla ilerleyecek. Bundan böyle ülkede yönetim krizi olmayacak. Sürekli güçlü iktidar, sürekli istikrar olacak. Türkiye artık bundan böyle gelecek hedeflerine daha kararlı bir şekilde yürüyecek." Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye'den geçtiğini belirten Yıldırım, "Türkiye bölgedeki istikrarsızlıklara karşı, göç akımlarına karşı gereken her türlü tedbiri alıyor. Herkes şunu bilsin; hiç kimse Türkiye'ye parmak sallayamaz ancak parmakla gösterebilir, parmakla işaret edeceği bir ülkedir Türkiye" dedi.

20170819_2_25328876_25078520.jpg

TOPLAM YATIRIM TUTARI 35 MİLYAR TL

Konya'nın, tarımın başkenti olduğunu dile getiren Yıldırım, kentin ülke tarımına katkısının yüzde 20 olduğunu söyledi. Yıldırım, hükümet olarak 15 yılda Konya tarımına 10 milyarın üzerinde destek verdiklerini belirtti. Konya'nın aynı zamanda sanayinin de başkenti olduğunu anlatan Yıldırım, "Türkiye sanayisinin milli gelir içindeki payı yüzde 20. Konya'nın payı ne kadar? Yüzde 28. Türkiye ortalamasının üzerinde. Konya yenilikçilik ve girişimcilik, rekabet bakımından Türkiye'nin 8 büyük şehri arasında yer alıyor.2002'de 130 milyon dolar ihracat yaptığını, şimdi ise bu rakamın 1,5 milyar dolara çıktığını söyleyen Yıldırım, Konya'nın ihracatının 15 yılda tam 12 kat arttığını dile getirdi. Yıldırım, kente yaptıkları yatırımların tutarının ise 35 milyar lira olduğunu, bu yatırımlara özel sektör yatırımlarının dahil olmadığını belirtti.

BİN 800 KONYALI İŞ SAHİBİ OLACAK

Konya'da yapılacak 2 yatırıma ilişkin bilgi veren Yıldırım, bunlardan ilkinin Karapınar'da kurulacak bin megavatlık termik santral projesi olduğunu ve burada bin 500 kişinin istihdam edileceğini, diğer yatırımın ise özel sektör tarafından yapılacak dondurma ve kozmetik imalatı projesi olduğunu ifade etti. Bu projenin yatırım miktarının 450 milyon dolar olduğunu söyleyen Yıldırım, söz konusu yatırım devreye girdiğinde bin 800 Konyalı'nın iş sahibi olacağını bildirdi. Konya'nın önemli projelerinden birinin de metro olduğunu dile getiren Yıldırım, bunun sözünü verdiklerini ve sözlerinin arkasında olduklarını söyledi. Yıldırım, "İlk etapta 21 kilometrelik Necmettin Erbakan Üniversitesi Hızlı Tren Garı ve Meram Belediyesine olan hattın yapımını gerçekleştireceğiz. Hayırlı uğurlu olsun, seneye bu vakte kalmayacak, Konya-Karaman hızlı trenini de hizmete alacağız" diye konuştu.

KONYA’NIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK

Konya Çevre Yolu inşaatının da tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, yarının bugünden daha güzel ve aydınlık olacağını ifade etti. Temelini atacakları iki önemli eserin de Konya'nın çehresini değiştireceğini belirten Yıldırım, hızlı treni hizmete aldıkları 2011'den bugüne kadar kente toplam 13 milyon ziyaretçinin geldiğine, daha önce kente gelen ziyaretçi sayısının ise yıllık 500 bin olduğuna dikkati çekti.  

KONYASPOR'U TEBRİK ETTİ

Hızlı tren garının 55 bin metrekare alan üzerine kurulacağını bildiren Yıldırım, burada alışveriş merkezi, otel ve mağazaların bulunacağını, garın adeta bir yaşam merkezi olacağını söyledi. Temelini atacakları yatırımların Konya'ya hayırlı olmasını dileyen Yıldırım, emeği geçenlere teşekkür etti. Yıldırım, konuşmasının sonunda, iki kupayı müzesine götüren Konyaspor'u tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. Yıldırım, "Konyaspor'a verilen cezanın da inşallah en hafif şekilde atlatılması için gereken gayreti göstereceğimi sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

BU BİR GAFLET YÜRÜYÜŞÜDÜR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Yıldırım, “Ana muhalefet partisinin başındaki zat kendi ülkesini yabancı ülkelerin gazetelerine dergilerine şikayet ediyor. Ne diyor; ‘Türkiye’de can güvenliği yok, mal güvenliği yok, aman gelmeyin’. Ülkesini yabancılara kötülüyor. Ama Kılıçdaroğlu’na rağmen Türkiye’de turizm büyümeye devam ediyor. Misafirlerimiz gelmeye devam ediyor. Milletin demokrasi aşkını istismar ederek sağı solu yakanlara cici çocuk muamelesi yapanlar Türkiye’nin geleceğinde hiçbir katkısı olmaz. Türkiye ekonomisi kötü gidiyor dedikodularıyla istikrarımızı, geleceğimizi hedef alanlar avcunu yalayacak. Bu muhalefet cephesi baktı ki, işler istedikleri gibi gitmiyor ne yaptı bir adalet yürüyüşü yaptı. Bu yürüyüşü yaparken sağ kolunda PKK’yı destekleyen partinin temsilcileri, sol kolunda 15 Temmuz darbe destekçileriyle kol kola yürüdüler. Bu yürüyüş adalet yürüyüşü değil bir gaflet yürüyüşüdür. Eğer yürümek istiyorsan milletle beraber yürüyeceksin, milletin yürüdüğü istikamette yürüyeceksin, terör örgütleriyle FETÖ’cülerle adaleti bulamazsın, milletin sevgisini kazanamazsın” dedi.

YENİ ORTAKLIK ARAYIŞINA GİRDİLER

Kandil’deki PKK yöneticilerinin CHP ile HDP’nin 2019 seçimleri için biraraya gelmesi talimatını verdiğini dile getiren Yıldırım şöyle konuştu: “Şimdi Kandil’deki PKK yöneticileri diyor ki, ‘Aman CHP ile HDP bir araya gelsin 2019 yılındaki seçimleri AK Parti kazanmasın. Şimdi yeni bir ortaklık arayışı içine girdiler. Bugüne ne kadar bu millet darbecilere bölücülere bu milletin kardeşliğini bozanlara tokat gibi cevapları seçimlerde verdi bir daha da verir ondan sonrada verir ebediyen de verir. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Bu illet kendisine açılan ne kadar cephe varsa hepsini şimdiye kadar perişan etti. Allah’ın izniyle sizden aldığımız güçle bu terörün üstesinden geleceğiz. Terör adeta bir mikrop gibi dünyanın başına bela oluyor. Son 2 yılda sadece Avrupa’da 20 den fazla terör olayı meydana geldi. Bu konuda Türkiye yıllardan beri bütün dünyaya bir çağrıda bulunuyor. Diyoruz ki, bakın terörün iyisi kötüsü olmaz, terör insanlığın başının belasıdır. Onun için gelin bir olalım beraber olalım teröre karşı birlikte mücadele edelim. Biz böyle derken kulaklarını kapadılar ama artık şu anlaşıldı ki, terör her yerde olur. İstanbul, Konya ne kadar güvenliyse Londra’da ancak o kadar güvenlidir.”

YATIYORLAR KALKIYORLAR TÜRKİYE

Yıldırım, Türkiye - Almanya ilişkilerine de değinerek Alman siyasetçilere iki ülke dostluğunu zedeleyici açıklamalardan uzak durmalarını tavsiye etti. Yıldırım şöyle konuştu:

“Almanya bugünlerde seçime hazırlanıyor ya, işi gücü Türkiye. Yatıyorlar kalkıyorlar Türkiye. Türkiye olmazsa işleri rast gitmiyor. Şimdi Almanya Türkiye hakkında ne diyor, ‘Türkiye bizim egemenlik hakkımıza müdahale ediyor. Neymiş, Cumhurbaşkanımız Almanya’da seçimlerle ilgili oradaki vatandaşlarımıza tavsiyelerde bulunuyor. Peki kardeşim adama sormazlar mı PKK’lıları FETÖ’cüleri bağrınıza basarsanız Türkiye’nin düşmanlarına kucak açarsanız Türkiye’den ne bekleyeceksiniz, aferin mi diyecek Türkiye. Türkiye’ye laf söylerken kendi söylediğiniz lafların nereye gideceğini de hesap edeceksiniz.”

BU BİRLİĞİN PATRONU SEN MİSİN?

“Ey Almanya sen 27 birlik ülkesine talimat veriyorsun.” diyen Yıldırım, “Bu birliğin patronu sen misin, patronusun da biz bunu bilmiyor muyuz? Açıklayın da herkeste bilsin bu AB’nin ne olduğunu. Bu konuda iki ülkenin tarihsel dostluğuna ve birlikteliğine zarar verecek hal ve hareketlerden artık vazgeçin. Türkiye bugün bölgede küresel ölçekte çok önemli görevler üstleniyor. Avrupa’nın güvenliği Türkiye’den geçiyor. Türkiye AB özelinde üzerine düşeni yaparken aynı özeni nezaketini AB’den görmedi maalesef" dedi.

OY KULLANACAK TÜRKLER BU HUSUSA DİKKAT ETSİN

Yıldırım, Almanya'da oy kullanacak Türklerin yaşananları dikkate almasını isteyerek, "Buradan dostlarımıza bir tavsiyem var. Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Lütfen Türkiye’yi iç siyasetine, seçimlerinize malzeme yapmayın. Bir aylık bir süre için uzun yıllara dayanan dostluk bağlarımızı zedelemeyin. Almanya’da yaşayan ve bu seçimlerde oy kullanacak soydaşlarımızın kardeşlerimizin bu hususu dikkate alması Türkiye Almanya dostluğunu göz önüne alarak karar vermesini temenni ediyorum” dedi.

ARSLAN: GECEMİZİ GÜNDÜZÜMÜZE KATIYORUZ

Temel atma töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,

Arslan, "Yüksek Hızlı Tren, Lojistik Merkezi ve yapımı planlanan metro sistemlerinin entegrasyonuyla ilgili geceyi gündüze katarak çalıştıklarını ifade etti. Arslan, "Biliyoruz ki lojistik merkezleri sadece Konya'da değil, Türkiye'nin her yerinde yapılmakla birbirini destekliyor olacak" diye konuştu. Karaman'da yapılacak lojistik merkezin de müjdesini veren Arslan, projenin ihale sürecini başlattıklarını, 3 Ekim'de teklifleri alacaklarını bildirdi.

Arslan, Başbakan Yıldırım'ın Konya'yı Antalya'ya bağlama talimatıyla ilgili proje çalışmalarını da sürdürdüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Başlattığınız projeleri hiçbir sekteye uğratmadan, talimatlarınızı bir bir yerine getirmek adına, 100 bin kişilik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ailesi olarak gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Biliyoruz ki bu yolculukta yolumuzu açanlar var. Elbette ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, sizlerin önderliğiniz bizim yolumuzu açıyor ama biliyoruz ki sizin gücünüzün arkasında, Cumhurbaşkanımızla birlikte yaptığınız işlerin arkasında milletimiz var. Onların bu desteği olduğu, siz dünyada bu kadar güçlü yürüyüşünüzü devam ettirdiğiniz sürece, biz de sizlerin arkanızda yol yürümeye devam edeceğiz."

DAVUTOĞLU: KONYA MANEVİ LOJİSTİK MERKEZİDİR

Eski başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu da Konya'ya lojistik merkezi yapılmasının özel bir anlam taşıdığını söyledi. Konya'nın değerlerin, irfanın, hikmetin lojistik merkezi olduğunu belirten Davutoğlu, "Konya her şeyden önce bir manevi ve tarihi lojistik merkezidir. İnsanlar burada birikir. Burada hikmet, irfan, vefa dersi alırlar ve sonra diğer diyarlara bu dersi taşırlar. Konya bu anlamda Hazreti Mevlana ile temsil edilen bir manevi lojistik merkezidir" dedi. Davutoğlu, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Konyalıların üstün bir mücadele gösterdiğini, Konya'nın girişimin ilk dakikalarında ayağa kalkan şehirlerden biri olduğunu hatırlattı.

DAVUTOĞLU: KONYASPOR’UN CEZASI HAKSIZ

Konuşmasında Atiker Konyaspor'un başarısına da değinen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa sahalarına çıkmaya ve al bayrağı oralarda temsil etmeye hazırlanırken, Konyaspor'a verilen cezayı haksız buluyoruz. Böyle bir şehri, Türkiye'yi Avrupa'da temsil etmeye hazırlanan bir kulübü, manevi olarak bu derece psikolojik bir darbeye muhatap kılmak doğru olmadı, yakışmadı. Konya çok daha iyisini hakediyor. İnşallah Konyaspor bu cezayı verenlere en iyi cevabı sahada verecek."

HEP BİRLİKTE BUTONA BASILDI

Konuşmanın ardından Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ile programa katılanlar hep birlikte butona basarak, YHT istasyonu ve Kayacık Lojistik Merkezi ile uzaktan bağlantı kurularak Konya YHT Garının temeli atıldı.Ferit Hepokur-Memleket