Dershanelere ilk işaret

Dershanelere ilk işaret

Milli Eğitim Bakanlığı illere gönderdiği yazıyla özel okul olabilecek dershanelerin tespitini istedi.

Bakanlığın illere, illerin de dershanelere ilettiği bir yazıyla, özel okul olabilecek kurumların tespitinin istenmesi, dershanelerin kaldırılması yönünde bir işaret sayıldı.

BAŞBAKAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz. Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar" sözlerinin ardından dershanelerin okula dönüştürülmesi için ilk adım atıldı.

VALİLİKLERE YAZI GÖNDERİLDİ

Milliyet'ten Sibel Kahraman'ın haberine göre; Valiliklere gönderilen yazıda, "Bir çalışmaya esas olmak üzere ilinizde faaliyet gösteren dershanelerden ilgili standartlar yönergesinde belirtilen şartları taşıyanların tespitinin yapılarak, hangi dershanelerin özel okul olabileceğinin isimleriyle 26 Nisan tarihine kadar bildirilmesini rica ederim" denildi.

İlçe milli eğitim müdürlükleri de dershanelere bir yazı göndererek özel okul stantartlarına uygun özellik taşıyıp taşımadıklarının bildirilmesini istedi. Bazı dershaneler, standatlara uygun olduklarını bildirirken, okula dönüşecek dershanelerde bağımsız bina, bahçe, kütüphane, derslik, konferans salonu gibi özellikler aranıyor.

ÖĞRENCİ SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ

1970'li yılların sonlarında 200 civarında olan dershane sayısı günümüzde 4 binlere ulaştı. Dershane sektörünün bugün 10 milyar dolarlık dev bir sektör olduğu ifade ediliyor. Dershanelere devam eden öğrenci sayısı 2009-2010 yılında 1 milyon 174 bin oldu. Bir öğrenci velisi çocuğunun seviye belirleme sınavına hazırlamak için ortalama olarak; 4.sınıfta 1300, 5. sınıfta 1500, 6. sınıfta 2.800, 7. sınıfta 3.300, 8. sınıfta 3.800 TL, YGS ve LYS'ye hazırlamak için 9. sınıfta 4 bin, 10. sınıfta 4 bin, 11. sınıfta 4.500, 12. sınıfta 6 bin TL harcıyor.