DerlemeGün içerisinde geçtiğimiz, "İsrail'in Gazze'ye saldırıları" başlıklı haberlerimizi derleyerek, yeniden yayımlıyoruz.SaygılarımızlaAA

Derleme
Gün içerisinde geçtiğimiz, "İsrail'in Gazze'ye saldırıları" başlıklı haberlerimizi derleyerek, yeniden yayımlıyoruz.
Saygılarımızla
AA

Dünya Müslüman Alimler Birliği:

İSTANBUL (AA) - İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Ramazan Bayramı'nda da devam etti.

Bugün düzenlenen saldırılarda 6 Filistinli hayatını kaybederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, saldırıların başladığı tarihten bu yana  91'den fazla İsrail askerinin öldürüldüğünü belirtti.

Konuyla ilgili diplomatik girişimlerin devam ettiği saldırılarla ilgili ABD Başkanı Barack Obama gece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze’deki durumu telefonda görüştü.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, görüşmede Obama, ABD’nin, "Hamas’ın İsrail’e yönelik roket ve tünel saldırılarını güçlü şekilde" kınadığının altını çizdi ve İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğunu tekrar teyit etti. Obama ayrıca Filistinli ölen sivillerle hayatını kaybeden İsraillilerin sayılarının giderek artmasına ve Gazze’de insani durumun kötüleşmesine yönelik ABD'nin ciddi ve giderek artan endişelerini tekrarladı.

- Dünya Alimler Birliğinden çağrı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, tüm dünya halklarını Gazze'ye destek olmaya çağırdı. Birlik Başkanı Yusuf el-Karadavi ve Genel Sekreteri Ali Karadaği'nin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "Gazze halkına destek olmanın şer'i bir görev" olduğu kaydedildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz ile bir araya geldi. İkili, Filistin ile İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze'deki son gelişmeleri ele aldı. 

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Şallah, Gazze'deki Filistin direnişinin silahının pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi.

- "Ateşkes bilmecesi" ve hava saldırıları

İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye gece düzenlediği hava saldırılarında yaralanan 3 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının bin 34'e yükseldiği belirtildi.

Dün açıklanan "24 saatlik ateşkes" konusunda İsrail'in net tavrı resmi olarak açıklanmazken İsrail'in Gazze'de "sükunete karşılık sükunet, ateşe karşı ateş" politikası izlediği iddia edildi.

İsmini vermek istemeyen İsrailli askeri bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de "sükunete karşılık sükunet, ateşe karşı ateş" politikası izlediğini savunarak, "Siyasi düzeyde talimatlar, ateşkese saygı duyulması yönünde. Ancak, sükunete sükunetle, ateşe ateşle karşılık verilecek" dedi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail ile Hamas arasında Gazze'de yaşanan çatışmalara ''acil ve ön koşulsuz olarak insani ateşkes'' sağlanmasını isteyen başkanlık açıklaması üzerinde anlaştı.

BMGK'nın, ateşkes sağlanması amacıyla bu gece toplanacağı ve başkanlık açıklamasını yayınlayacağı bildirildi.

İsrail topçu birliklerinin, Han Yunus'un doğusuna düzenlediği saldırıda 1 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının bin 35'e yükseldiğini belirtildi.

- İsrail bayramda da saldırdı

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise sabah yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Ramazan Bayramı münasebetiyle önerilen ateşkesi hala kabul etmediğini belirtti.

 İsrail ordusu Ramazan Bayramı'nın ilk gününde de saldırdı. 

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail tankları, sabah vakitlerinde Gazze Şeridi'nin doğu bölgelerindeki Han Yunus, Beyt Hanun kentleriyle Cibaliye beldesinde bazı noktalara saldırıda bulundu.

- "İsrail devamlı hava değiştiriyor"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram namazını cami çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Irak'ta, Suriye'de, Filistin'de, Gazze'de bütün buralardaki Müslüman kardeşlerimizin çilesini ve acısını içimizde yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Bu mübarek günler hatrına Cenab-ı Allah bütün İslam dünyasına huzur, barış, kolaylık versin diye dualar ettik" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı çıkışında, İsrail'in Gazze'ye saldırıların ilişkin bir soru üzerine, "İsrail, devamlı hava değiştiriyor. Hamas da doğrusu bunlara tabii inanmıyor. Diyor ki, 'hem ateşkes imzalayalım diyorsunuz, ateşkesi ilan ediyoruz'. Ateşkes ilan edildikten sonra tekrar İsrail bakıyorsunuz saldırılarını devam ettiriyor" dedi.

- Kassam Tugayları: "Ölen İsrail askeri sayısı 91" 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana 91'den fazla İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ordusu, kara saldırılarının başladığı günden bu yana Gazze'de 3 bin 865 hedefin vurulduğunu duyurdu.

Saldırılarda 32 tünelin ortaya çıkarıldığı iddia edilen açıklamada, "kara operasyonunun" başlamasından itibaren İsrail'e atılan roket sayısının da 71 olduğu, bunlardan 9'unun "Demir Kubbe" füze sistemleri tarafından imha edildiği, 50'sinin ise İsrail topraklarına düştüğü öne sürüldü. Diğer roketlerle ilgili ise herhangi bir bilgi verilmedi.

- Bayram namazlarında Türkiye ve birçok İslam ülkesinde Gazze'ye dua edildi. 

İslam ülkelerinin çoğunda, bu yıl bayram hutbelerinin ana teması, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları oldu.

Moritanya, Sudan, Mısır, Ürdün, Cezayi ve Lübnan başta olmak üzere çoğu ülkede kılınan bayram namazlarında, Gazze'nin 8 yıldır maruz kaldığı ablukadan kurtularak, zafer kazanması için dua edildi.

Birçok ülkede namazların ardından cemaat, Filistin bayrakları taşıyıp, Filistinli direniş gruplarına destek sloganları atarak yürüyüş yaptı.

Türkiye'nin bir çok kentinde de Gazze'ye dualar edildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'nin Cibaliye beldesinde çıkan çatışmada, 2 İsrail askerinin öldürüldüğünü ve yaralananların olduğunu duyurdu.

İsrail'in Huzaa beldesine düzenlediği saldırıların ardından yapılan çalışmalarda enkaz altından 6 kişinin daha cesedinin çıkarıldı.

Batı Şeria’daki Belayn köyünde düzenlenen Gazze’yle dayanışma yürüyüşü, İsrail askerleri tarafından zor kullanılarak dağıtıldı. Yürüyüşe müdahale eden İsrail askerleri, 1 Filistinliyi gözaltına aldı, 3 kişiyi yaraladı.

Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal, ABD'de yayın yapan CBS televizyonunun sunucusu Charlie Rose ile söyleşi yaptı.

Meşal, CBS'in yayınladığı söyleşide, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'yi işgaline son vermesi gerektiğini yineleyerek dünyanın, İsrail-Filistin sorununa objektif bir bakış açısıyla yaklaşmadığına inandığını söyledi ve "Ne yazık ki, dünya İsraillileri suçlamıyor" ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı