Derleme- Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar Ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla İlgili Haberlerimizi Derleyerek Yayımlıyoruz.saygılarımızla.aa

Derleme
- Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar Ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla İlgili Haberlerimizi Derleyerek Yayımlıyoruz.
saygılarımızla.
aa

Yemen Hükümet Sözcüsü Badi:

İSTANBUL (AA) - Yemen Hükümet Sözcüsü Racih Badi, ülkenin kurtuluşu için dünyanın Yemen halkının yanında yer alması gerektiğini söyledi.

Ülkesindeki çatışmalar nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Badi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son gelişmeleri değerlendirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 14 Nisan'da Yemen'e ilişkin aldığı, silah ambargosunu da içeren 2216 sayılı kararın olumlu olduğunu ifade eden Badi, "İran'ın deniz yoluyla Yemen'e silah ve mühimmat soktuğuna ilişkin bilgiler var. Tarafların silahlandırılmasının devam etmesi krizi ve savaşı uzatacaktır. Savaşın sona ermesi için Ali Abdullah Salih ve Husiler'e silah akışının durdurulması gerekiyor. BM Güvenlik Konseyi kararı bu yönde atılmış olumlu bir adım. Bu kararla Salih, uluslararası toplumun meşruiyetine isyan eder durumuna geldi. Ülkenin kurtuluşu için hala bir şans var. Bu krizden çıkması için dünyanın Yemen halkının yanında yer alması gerekiyor" dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarının, Husiler'in ve devrik lider Salih'e bağlı güçlerin elindeki birçok silah deposunu bombaladığını belirten Badi, Güvenlik Konseyi kararının Salih'i "köşeye sıkıştırdığını" ifade etti.

Yemen eski Cumhurbaşkanı Salih'in "siyasi kariyerinin tamamen bittiğini" öne süren Badi, "Husiler'le işbirliğine son verip bu savaşı bitirerek, kendisine siyasi kariyerinde güzel bir jübile yapmasını tavsiye ediyorum. Kriz, Salih ve Husiler'in geri adım atmasıyla çözülebilir" diye konuştu.

-Operasyonlar-

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar kapsamında Taiz kentine dün, gece boyunca yoğun hava saldırıları düzenlendi.

Bombardımanda, Ensarullah hareketi militanlarının yerleştiği özel kuvvetlere ait askeri kışla ile Husiler'e ait bir askeri yardım konvoyu ve Husiler'in yerleştiği es-Sakr spor kulübü hedef alındı.

Saldırılara Husi militanları ise uçaksavarlarla karşılık verdi. Saldırılarda, kayıp olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Hudeyde kentinde, Husiler ile "Halk Direniş Güçleri" arasında çatışma çıktı. Ağır silahların da kullanıldığı çatışmada, iki taraftan da ölen ve yaralananlar oldu.

"Kararlılık Fırtınası" operasyonu çerçevesinde, Marib kentinde Husiler'e ait mevziler hedef alındı.

Yemen'e yönelik hava harekatını yürüten koalisyon güçlerine ait uçaklar, Aden kentinde, Yemen Sosyalist Partisi Genel Sekreteri ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Salim el-Beyd'in evini bombaladı. Beyd'in Meaşık bölgesindeki evinde, Ensarullah hareketi mensuplarının toplandığı belirtildi. 

Öte yandan, koalisyon uçakları ilk kez, Hilan Dağı'nda bulunan Husiler'e ait mevziyi hedef aldı. Yemen'in güneyindeki Dali ilinde de Ensarullah hareketine ait askeri mevziler bombalandı. 

Koalisyon güçleri, Dali ilindeki Meris bölgesinde Husiler'e ait mevzilere hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi edinilemedi.

Dali ilinin merkezi ile El-Celile bölgesinde Husiler ile "Halk Direnişi" güçleri arasında çıkan "şiddetli" çatışmalarda iki taraftan da ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi. Otomatik silahların kullanıldığı çatışmaların aralıklarla devam ettiği ifade edildi.

Yemen'de "Halk Direnişi" olarak adlandırılan gruplar, yaşadıkları vilayetteki Husi varlığına karşı çıkan kişilerden oluşuyor. Bazı bölgelerde, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı "Halk Komiteleri" de Halk Direnişi'ne destek veriyor.

-Komutandan Hadi'ye destek ilanı-

Bu arada, Hadramevt ilindeki askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, yedi birimden oluşan birinci askeri bölgenin komutanı Abdurrahman el-Halili, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi ülkenin meşru lideri olarak tanıdığını bildirdi.

Söz konusu askeri bölgenin karargahının Seyun kentinde bulunduğu, güçlerinin Hadramevt'in kuzey kısmında konuşlandığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona ait uçaklar, 26 Mart'tan bu yana "Kararlılık Fırtınası" operasyonu çerçevesinde Husiler'e yönelik hava harekatı düzenliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı