Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması

Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması

Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda birinciliği Balıkesir Üniversitesi'nden Kolezyum Takımı kazandı

İSTANBUL (AA) - Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda birinciliği Balıkesir Üniversitesi'nden Kolezyum Takımı aldı.

Ödül töreninde Kolezyum Takımı üyeleri 10 bin TL'lik para ödülünün sahibi olurken üniversitelerine de depremi simüle eden sarsma masası kazandırdı.

Yarışmada ikincilik ödülünü Erciyes Üniversitesi'nden Aderans takımı Alırken üçüncülüğü Harran Üniversitesi'nden Atazade Takımı elde etti. En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Akdamar Projesi'ne gitti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Takımı ödülünü 23 Ekim 2011'de Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere adadı. 

En İyi Mimari Özel Ödülü'nü İstanbul Üniversitesi'nden Avangers Takımı'nın aldığı yarışmada,  En İyi İletişim Becerisi Ödülü ise Cumhuriyet Üniversitesi'nden Heaven-İst Projesi'ne verildi.

Etkinlik boyunca katılımcılar tarafından yapılan oylamayla belirlenen En İyi Yarışma Ruhu Ödülü'ne ise Sakarya Üniversitesi layık görüldü.

Dereceye giren takımlara ödüllerini DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, DASK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalkavan, DASK Koordinatörü İsmet Güngör, DASK Genel Sekreteri Serpil Öztürk verdi.

Ödül töreninde konuşan Öztürk, "Farklı şehirlerden, farklı üniversitelerden gelecekte meslektaşınız olacak arkadaşlarınızla tanıştınız. Biz de DASK olarak sizin gibi değerli genç insanlarla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduk. Sizler geleceğin Türkiyesi'ni inşa edecek inşaat mühendisi ve mimar adaylarısınız. Bizler bu yöndeki çabanızı takdirle izliyoruz" dedi.

 DASK tarafından depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirmek amacıyla inşaat mühendisliği ve mimarlık fakültesi öğrencilerine yönelik, bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmaya, 26 farklı şehirdeki 29 üniversiteden 66 takım başvurdu. Takımların bina modeli maketleri, depremi simüle eden sarsma masası üzerinde üç aşamalı deprem testinden geçirildi. 

 Yarışmada teknik şartnameye uygunluk, sunum ve depreme dayanıklılık performansına göre üç takım dereceye girmeye hak kazandı. Birincilik ödülünü almaya hak kazanan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masasını da kazandırdı.

Yarışmada dereceye giren birinci takıma 10, ikinci takıma 5, üçüncü takıma da 3 bin lira ödül verildi. En İyi Mimari, En İyi Depreme Dayanıklılık, En İyi İletişim Becerisi ve En İyi Yarışma Ruhu ödüllerini kazanan takımların üyeleri ise hediye çeki aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı