Depremden sonrası önemli

Depremden sonrası önemli

17 Ağustos Marmara depreminin 19. yıl dönümü dolayısıyla İnşaat Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Başkan Süleyman Kamil Akın “Yapı stokumuz yeni bir depreme hazır mı?” sorusunu tekrar akıllara getirdi. İnşaat Mühendisliği Odası olarak depremi unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyleyerek sözlerine başlayan Akın, “ Türkiye bir deprem ülkesidir. Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesi ve bu durumun bir türlü önlenememesi sorunun ana kaynağını oluşturuyor. İzlenmesi gereken tek yol; yapıların, mesleki derinliği olan, ahlakı ve etik anlayışı yüksek meslek insanları tarafından, mühendislik bilimine ve “Deprem yönetmeliklerine” uygun olarak tasarlanması ve üretilmesidir. Ayrıca standartlara uygun malzemeler kullanılarak etkili bir denetim mekanizmasının da uygulanması gerekiyor” dedi.

SORUN DEPREM DEĞİL DOĞURMUŞ OLDUĞU SONUÇLAR

Sorunun depremin kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlar olduğunu belirten Akın, “1999 depremleri, asıl sorunun sağlıksız ve kaçak yapılaşma, mühendislik hizmeti almadan yapıların üretilmesi ve yapı üretim sürecinin denetlenmemesi olduğunu açığa çıkardı. Denetim işini yapamadığını anlayan devlet, yapı denetimi işlerini yapı denetimi kuruluşlarına bıraktı. Uzmanlıkların dikkate alınmadan şantiye şefliğinin görevlendirilmesi bilime ve bilgiye aykırıdır. Ayrıca 30 bin metrekareye kadar 5 inşaatın şantiye şefliğini yapmış olmak doğru değil. Yine yakın bir zaman önce ruhsatlardan mühendis ve mimarların imzasının kaldırılmış olması sahteciliğe neden olacağı gibi, mesleki yetkinliği de zaafa uğratacaktır” şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZDE MEVCUT YAPILARIN YÜZDE 67’Sİ RUHSATSIZ

Ülkemizde bilinen mevcut binaların yüzde 67’sinin ruhsatsız, yüzde 60’ının da 20 yaşından büyük olduğunu sözlerine ekleyen Akın yapıları depreme hazırlamanın iki yolu olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “ İlki, mevcut yapı stokunun durumu tespit edilerek iyileştirilmesi, onarılması, güçlendirilmesi veya yeniden yapılmasıdır. İkincisi ise yeni yapılacak olan yapıları, bilim, teknoloji ve mühendislik ilkeleri doğrultusunda yapmaktır. Ayrıca risklerin transfer edilmesi bakımından yapı sigortası ve mesleki sorumluluk sigortası yapılmalıdır.” Ferit Hepokur-Memleket