Deprem travmasıyla nasıl başa çıkılır? Uzmanından 6 öneri

Deprem travmasıyla nasıl başa çıkılır? Uzmanından 6 öneri

Medline Adana Hastanesi'nden Uzman Psikolog Fulda Karaçiçek, geçen yıl yaşanan depremin yol açtığı psikolojik sorunları açıkladı ve bu sorunlarla baş etme yöntemlerini paylaştı. Deprem travmasıyla mücadelede alınacak önlemler ve öneriler haberimizde.

1. Depremin Toplum Üzerindeki Etkisi: Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, depremin sadece bireyleri değil, toplumu genel olarak etkilediğini belirtti. Kitle iletişim araçları sayesinde yayılan olayın, bireylerde uyuşukluk, dalgınlık, duygusal tepkisizlik gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu ifade etti.

2. Yıkıcı Depremin Neden Olduğu Psikolojik Rahatsızlıklar: Psikolog Karaçiçek, yıkıcı depremlerin ardından en sık görülen rahatsızlıkların depresyon, akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu olduğunu vurguladı. Bu rahatsızlıkların tedavi edilmezse kalıcı hale gelebileceği uyarısında bulundu.

3. Yas Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzman Psikolog, kontrol dışında gelişen travmatik olaylara maruz kalan bireylerin yas sürecini doğal bir süreç olarak yaşamaları gerektiğini belirtti. Ancak yas sürecinde bir azalma olmaması durumunda, depresyon belirtilerinin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

4. Travma Sonrası Başa Çıkma Yöntemleri: Karaçiçek, deprem travmasıyla başa çıkmanın önemli adımlarını sıraladı. Bilinçli ve tedbirli olmak, rutin işlere dönmek, sosyal yaşamı sürdürmek gibi yöntemlerin, bireyleri güçlü kılacağını ifade etti. Haberle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için uzmanın önerilerini takip edebilirsiniz.

5. Çocuklarda Psikolojik Destek: Depremden etkilenmiş çocuklara yönelik özel bir vurgu yapan Psikolog Karaçiçek, olumsuz tepkilerle o anların hatırlatılmaması ve güvenin sağlanmasının önemine dikkat çekti. Çocuklara profesyonel destek sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.