Depoculuk Derneği Kuruldu

Depoculuk Derneği Kuruldu

Lisanslı depoculuk ve yetkili sınıflandırıcılık faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak, üyeleri arasındaki dayanışmayı sağlamak amacıyla Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) kuruldu.

Merkezi Ankara olan LİDAŞDER’in şu an 16 üyesi var. Üyelerinin toplan depolama kapasitesi ise 630 bin tonu aştı.

Dernek faaliyetleri hakkında bir açıklama yapan LİDAŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, gelişmiş ülkelerde neredeyse yüz yıllık bir geçmişe sahip olan lisanslı depoculuğun Ülkemizde de yaygınlaşıp etkin hale gelmesi için özel sektör ve kamunun ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Çevik, Devletin lisanslı depoculuğun geliştirilmesi için sağladığı teşviklerin tarımsal üretim ve ticaretinin sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir adım olduğunu belirterek, ‘Sektörümüzün de belirtilen teşviklerden istifade etmek için gerekli yatırımları yapacağı ve lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağı ümidini taşımaktayız. Lisanslı depoculuk sistemine konu olan ürünlerin alım satımları 31.12.2018 tarihine kadar % 2 stopaj, % 20 kurumlar vergisi ve  % 1 oranında katma değer vergisinden istisnadır. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere 5 yıl süreyle kira desteği ödemesi yapılacaktır. Lisanslı depolarda muhafaza edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, ayçiçeği için her ay ton başına 3 TL, pamuk için 7 TL, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kaysı, antepfıstığı, kuru üzüm, kuru incir için 10 TL’yi  geçmeyecek şekilde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenecek tutarın % 50 oranında, depo kira ücreti 5 yıl süreyle lisanslı depo işletmelerine ödenecektir. Vergi muafiyetleri ve depo kira desteği göz önünde bulundurulduğunda lisanslı depoculuk sistemi; üreticiler, tüccarlar, sanayiciler ile yatırım ve işletme maliyeti yüksek lisanslı depo işletmeleri açısından son derece önemlidir. Bu açıdan; getirilen vergi istisnaları yanında verilen kira desteğini lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması açısından çok önemsiyor; kira desteğinin verilmesinden dolayı cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’a, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Nurettin Canikli’ye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’e, bakanlar kurulunun değerli üyelerine ve ilgili bürokratlarımıza; üyelerimiz, üreticilerimiz, tacirlerimiz ve sanayicilerimiz adına teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyoruz’ dedi.

Bu güne kadar lisanslı depoculuk faaliyetinde bulunmak amacıyla 15 firmanın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan kuruluş izni aldığını belirten Çevik, faaliyet izni alan 6 firmanın ise toplam depolama kapasitesinin 275 bin ton olduğunu ifade etti. Kuruluş işlemini tamamlayan 15 firmanın faaliyet izni alması halinde lisanslı depoculuk faaliyeti yapılan depolama kapasitesi 630 bin tonu aşacağını açıklayan Çevik, “Ülkemizde toplam hububat üretimi 35-38 milyon ton,  özel sektör ve kamunun toplam depolama kapasitesi ise 23 milyon ton civarındadır. Sadece hububat göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde önemli miktarda depo açığı olduğu görülmekte olup lisanslı depoculuk sistemi, faaliyet alanına giren diğer tarımsal ürünler de dikkate alındığında depolama tesisi ihtiyacı daha da artmaktadır. Lisanslı depoculuk sisteminin bu açıdan ülkemiz depo açığının kapatılmasına önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

 

Hüseyin ÇEVİK

LİDAŞDER

Yön.Kur.Başkanı

 

 

Neden Lisanslı Depoculuk ?

  •      Üretici- tüccar ve sanayici açısından

Güvenli, sigortalı, sağlıklı AB standartlarında depolama imkanı sağlanacak.

Depolama için yapılacak sermayenin işletmenin büyümesi için kullanılacak.

Ürün satış dönemi bütün bir yıla yayılacak.

Ürün senetleri teminat gösterilerek uygun  koşullarda  indirimli  kredi   temini elde edilebilecek.

Laboratuvar koşullarında ürün standardı belirlenecek.

Rekabet ortamı oluşturulacak.

Kaliteli üretimi teşvik edilecek.

Nakliye masrafı düşecek.

Sektör olası fiyat farklılıklarından korunacak.

İstenilen kalite ve standartta uygun, isteği miktarda ürün temini sağlanacak.

Tüccar ve sanayiciler ürün senedi ticaretinde, KDV muafiyeti, gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti, banka kredisinde faiz indirimi gibi teşvikler, kısa, orta ve uzun vade planlamaları kolayca yapabilecek.

Elektronik ortamdaki ticaretin önü açılacak.

  •      Devlet açısından ise

Tarımsal ticarette gelişmiş ülke kriterlerine göre destekleme alımı yerine üretimi destekleyerek kaynaklarını tarımsal işletmelerin alt yapısını iyileştirmeye aktaracak.

Devlet görev zararından kurtulacak.

Tarım ürünleri ticareti kayıt altına alınabilecek.

Piyasada fiyat oluşumunu serbest piyasa belirleyecek.

Devlet düzenleme görevi yapacak.

Üretim miktarı ve kalitesi hakkında daha kesin veriler elde edilecek.

Yeni istihdam yolu açılacak

  •      Piyasalara açısından;

Ürün analizlerinde yeknesaklık sağlanacak.

Kaliteli üreten daha çok kazanmaya devam edecek.

Üretici piyasaların ihtiyacı olan ürünü üretecek.

Ürünü pazarlama sıkıntısı ortadan kalkacak.

Çeşit sayısı fazlalığının önüne geçilecek.

Getirilen standart, ürün ihtisas borsacılığını ve sonrasında vadeli işlem borsacılığına yönelişi de beraberinde getirecektir.

Görüldüğü üzere sistem ile; üretici, nihai tüketici,  sanayici, tüccar ve devlet kazanacaktır.