Denizlili üreticilerin narı dalında kaldı

Denizlili üreticilerin narı dalında kaldı

Denizli Ziraat Odası Başkanı Gemici: - "Yaz aylarındaki aşırı sıcaklardan dolayı güneş yanıkları oluşan ve olgunlaşan narların, alıcısı olmadığından hasadı gecikti. Son dönemde geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farklılığı da eklenince narlar çatladı, ton

DENİZLİ (AA) - Denizli'nin Pamukkale ilçesinde tonlarca nar, olumsuz hava koşullarının yarattığı etkiler ve alıcı bulunamadığı için dallarda kaldı.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarayköy Ovasında yaklaşık 26 bin dekar alanda hicaz narı yetiştirildiğini ve Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 20'sinin bu bölgeden karşılandığını söyledi.

Bu sezon yaz aylarındaki aşırı sıcaklardan dolayı güneş yanıkları oluşan ve olgunlaşan narların alıcısı olmadığından hasadının geciktiğini anlatan Gemici, şöyle devam etti:

"Buna bir de son dönemde geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farklılığı eklenince narlar çatladı, tonlarca nar dalında kaldı. Meyve suyu fabrikaları kilosu 15 kuruşa kadar inen narların fiyatının biraz daha düşmesini beklerken sağlam kalan narlar da 45-50 kuruşa satılabildi. Narın çoğunluğunun hasadı yapıldı, yüzde 30'luk kısmı olan yaklaşık 10 bin tonu ise ağacında kaldı."

- "Kahverengi leke etkili oldu"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdür Vekili Ali Yılmaz da hicaz narının kahverengi leke nedeniyle talep edilmediğini bildirdi.

Çiftçilerin cep telefonlara mesaj göndererek, ilaçlama zamanlarını bildirdiklerini belirten Yılmaz, "Üreticilerin şikayetlerini aldık, ürünlerin takiplerini yaptık. Üreticiler arasında kahverengi leke olarak bilinen hastalıkla ilgili raporlarımızı bakanlığa gönderdik." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :