Denizli'de biber festivali

Denizli'de biber festivali

Kale ilçesinde 21. kez düzenlenen festivalde, terör olayları nedeniyle konserler iptal edildi

DENİZLİ (AA) - Kale ilçesinde 21'inci kez düzenlenen Kaledavas Biber Festivali'nde, son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle konser programları iptal edildi.

Türkiye'nin coğrafi işaret belgesine sahip üç biberinden biri olan Kale biberinin tanıtımı için düzenlenen festival, Çarşı Meydanı'nda Mehteran takımının gösterisiyle başladı.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, şehitler için mevlit okutulan törende, güvenlik güçlerinin terör saldırılarında şehit edilmesi nedeniyle festival kapsamındaki konserlerin iptal edildiğini belirterek, terörü lanetledi.

Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla ise özel yapısı ve tadıyla Türkiye'de tescilli üç biberden biri olan Kale biberinin değerinin, tanıtım faaliyetleriyle arttığını kaydetti.

Konuşmaların ardından, 58 üreticinin katıldığı "En İyi Kale Biberi" yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

- Kale biberi

Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı'nın 2008 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne başvurusu üzerine coğrafi işaret belgesi tescillenen Kale biberi, saman sarısı hafif yeşilimsi rengiyle farklılık gösterir.

Üç damarlı ve tanesinin ağırlığı ortalama 125 - 150 gram olan Kale biberinin 250-300 gram gelenleri de bulunmaktadır. Çapı 50-60 mm, boyu 15-20 cm'dir. Acı ve tatlı çeşitleri mevcut. Kale biberinin yapılan kimyasal analizlerinde özellikle Potasyum ve C vitamini yönünden zengin olduğu tespit edilmiştir.

 "Kale Biberi" Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce köylerini kapsayan Akçay havzasında verimli bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Diğer bölgelerde dikildiğinde verim daha az olmakta ve ayırt edici özellikleri kaybolmaktadır.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı