Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer:

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer:

"Emtia fiyatlarındaki azalma, 1999 yılından bu yana en düşük düzeyine gerilemiştir"

DENİZLİ (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, emtia fiyatlarındaki azalmanın, 1999 yılından bu yana en düşük düzeyine gerilediğini söyledi.

Özer, Denizli Ticaret Odası ağustos ayı meclis toplantısının ardından yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin yeni bir olumsuzluk dalgası ile karşı karşıya kaldığını, Çin'in büyüme hızının yüzde 7'nin altına gerçekleşme ihtimali ve yeni yapısal reform hazırlıklarının Uzakdoğu'daki gelişmeleri tetiklediğini belirtti.

Çin yönetiminin sermaye piyasalarındaki dalgalanmaları önlemek için her türlü müdahale yoluna gittiğini ifade eden Özer, şöyle konuştu:

"Menkul kıymet piyasasına doğrudan müdahale yapıldı ve Yuan devalüe edildi. Fakat sorunun çözülmediği görülüyor. Çin'de yapılan yüzde 3 oranındaki devalüasyon, bu ülkeye ihracat yapan Japonya ve diğer Uzakdoğu ülkelerindeki istikrarı bozmuştur. Kriz, Avrupa ve Amerika ülkelerine yayılmış, gelişmekte olan ülkelerde başlayan çöküş, gelişmiş ülkelere de sirayet etmiştir. Borsalardaki küresel düşüş, finans çevrelerinde bunun yeni bir küresel kriz halini alıp almayacağı yönünde endişelere neden olmuştur."

Özer, emtia fiyatlarındaki azalmanın 1999 yılından bu yana en düşük düzeyine gerilediğini, başta petrol olmak üzere temel emtia fiyatlarındaki düşüşe ek olarak menkul kıymet piyasalarında başlayan değer kaybının yeni bir küresel kriz endişesini ortaya çıkardığını, yatırımcıların güvenli liman arayışına yöneldiğini, petrol fiyatlarının düşmesinin Rusya ve diğer petrol ihracatçısı ülkelerin daralmaya başlaması endişesinin yaygınlaştığını dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin dünyadaki olumsuz gelişmelerden etkilendiğini belirten Özer, "Petrol, temel tarım ürünleri, metal gibi ürün ithalatçısı durumunda olan Türkiye, aslında düşük petrol ve düşük emtia fiyatlarından yararlanma potansiyeli olan birkaç ülkeden biriydi. Ancak son yaşanan politik belirsizlik ve bunun getirdiği yapısal dengesizlikler nedeniyle ülkemiz söz konusu potansiyelden gereken şekilde yararlanamamıştır. Ülkemizde ortaya çıkan siyasi belirsizlikle birlikte Türkiye açısından tablo daha da ağırlaşmaktadır" dedi.

Özer, siyasi istikrarsızlığın devam etmesi durumunda 2016 yılının da kaybedilme riskinin bulunduğunu vurgulayarak, stratejik yol haritası durumunda olan 2016 yılı bütçesinin büyük önem taşıdığını, bu nedenle belirsizlik ortamının bir an önce aşılıp, bütçe ve hedeflere yönelinmesi zaruretinin bulunduğunu, yetkililerin ve yöneticilerin ülke menfaatleri için daha duyarlı olmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı