"Denizlerdeki evsel atıklar balıkları tehdit ediyor"

"Denizlerdeki evsel atıklar balıkları tehdit ediyor"

Çanakkale Boğazı'nın Kepez Sarısığlar mevkisinde avlanan balıkçının ağına, gövdesinde pet şişe halkası bulunan bir balık daha takıldı- ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayaz:"Bunun sebebi evsel atıklar. Evsel veya restor

ÇANAKKALE (AA) - ALTUĞ ACER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Ayaz, Çanakkale Boğazı'ndan boynunda plastik pet şişe halkalarıyla çıkarılan balık sayısının artmasının, insanların özellikle evsel atıkları denize bilinçsizce atmasından kaynaklandığını söyledi.

Çanakkale Boğazı'nın Kepez Sarısığlar mevkisinde, balıkçı Recep Topaç'ın ağına takılan kupa balığını inceleyen Ayaz, bölgede özellikle son zamanlarda bazı balıkların boynuna geçen halka şeklindeki plastik pet şişe halkalarına rastlandığını hatırlattı.

Denizlerin temiz tutulmasının önemine vurgu yapan Adnan Ayaz, "Arkadaşlar bunun nasıl olduğunu, neden kaynaklanmış olabileceğini gelip sordular. Biz de bu konunun basit bir açıklaması var; Bunun sebebi, evsel atıklar. Evsel veya restoranlardan, sorumsuzluktan kaynaklanan, plastik atıkları denize atmasından kaynaklanan, bunun sonucunda da ortaya çıkan bu tip garip olaylarla bazen karşılaşabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayaz, "semi pelajik" (yarı yüzücü) balıkların bazılarının yüzeye ve herhangi bir noktaya atılan ekmek gibi bir yiyecek parçasına veya suyun üzerinde bulunan, kendilerinin yiyebileceklerini düşündükleri bir başka atığa yönelebildiğini belirtti.

Balıkların boynuna plastik halkaların geçmesinin, onların su üstüne çıkma davranışı sırasında bilhassa yaz aylarında görülebildiğini aktaran Adnan Ayaz, şöyle konuştu:

"Sular ısındıktan sonra bu durum yoğun bir şekilde yaşandığı için bu tip halkalar balıkların boynuna geçebiliyor. Bu şekilde de garip olaylara rastlayabiliyoruz. Tabi bu çok dikkati çekici bir olay. Milyonda bir ihtimal görülecek olaydır. Sonuçta, denizlerde milyarlarca balık var ve birinin başına geçebiliyor. Bu ekmek parçasını, yemek artıklarını ya da yiyebileceği başka bir atığı yerken boynuna geçmiş olabilir. Bu durum, insanların bilinçlenmesi ve her bulduğu şeyi denize atmaması gerektiğiyle ilgili bir olay. Yani evsel veya herhangi bir kişinin sorumsuzluğu sonucunda denize düşmüş bir parçanın balığın boynuna geçmesiyle oluşmuş. Pilot bir yer seçilip, belki insanlarla konuşularak ya da insanları bilinçlendirerek böyle bir çalışma yapılabilir. Böyle olayların rastlanıp rastlanmadığına bakılabilir ama bunlar çok ütopik olaylar, bunlarla ilgili yapılan faaliyetler var."

- "İçler acısı bir durum"

Balıkçı Recep Topaç ise avladıkları balıkları ağlardan çıkarırken söz konusu kupa balığının eline geldiğini ve pet şişe halkasının boynuna nasıl geçtiğini kendilerinin de sorguladıklarını anlattı.

Karaya dönünce balığı çevredeki vatandaşlara da gösterdiklerini aktaran Topaç, "Yaklaşık 10 yıldır balıkçılık yapıyorum. Bu sefer denize açıldığımızda ağlarımıza, daha önce haberlerde gördüğümüz gibi bir balık takıldı. Boynuna halka gibi, yani kolye şeklinde geçmiş pet şişe plastiği vardı. Şoke olduk. Balıkçı arkadaşlarımızla da inceledik. İçler acısı bir durum. Bu halkayı bir insan balığın boynuna geçiremez. Bu halka balığın boynuna uzun zaman önce geçmiş. Balık bu şekilde büyümüş. Nasıl büyümüş, nasıl beslenmiş onu da bilemiyoruz ama sonuçta bir şekilde büyümüş. Lütfen denizlerimizi temiz tutalım, tutmayanları uyaralım."

Çanakkale Boğazı'nın Kepez beldesi açıklarında avlanan bir balıkçının ağlarına da 18 Haziran'da, gövdesinde pet şişe halkası bulunan "kupa balığı" takılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı