Deniz üstü rüzgarda üretim potansiyeli yüksek

Deniz üstü rüzgarda üretim potansiyeli yüksek

KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Bilirgen:- "Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek"- "İnşa ve işletme maliyetlerine karşın off-shore (deniz üstü) alanlar, ortalama on-shore (kara üzerindeki) alanlara göre daha çok elektrik üretme pota

İSTANBUL (AA) - Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG'nin Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, Türkiye'nin deniz üstü (off-shore) rüzgar enerjisi potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, "İnşa ve işletme maliyetlerine karşın off-shore alanlar, ortalama on-shore (kara üzerindeki) alanlara göre daha çok elektrik üretme potansiyeline sahip." ifadesini kullandı.

Bilirgen, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ticari olarak 2000'li yıllarda Danimarka'da işletmeye alınan off-shore rüzgar santrallerinin yakında Türkiye'de de faaliyete geçeceğini belirtti.

Türkiye'de devreye alınan rüzgar santrallerinin tamamının kara üzerinde olduğuna işaret eden Bilirgen, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli oldukça yüksek. İnşa ve işletme maliyetlerine karşın off-shore alanlar, ortalama on-shore alanlara göre daha çok elektrik üretme potansiyeline sahip. Denizde yapılan rüzgar ölçümlerinde kapasite kullanım oranlarının yüzde 50 civarında olabileceği hesaplanıyor. Bu, bölgede denizde kurulacak rüzgar santrallerinin, karada kurulu olanlara göre yaklaşık yüzde 25 daha fazla elektrik üretebileceği anlamına geliyor."

Bilirgen, Türkiye’de rüzgar verimi yüksek karasal alanların azaldığını ve bu nedenle yatırımcıların off-shore projelere yöneleceğini vurgulayarak, "Özellikle Marmara, Orta ve Kuzey Ege ile Doğu Akdeniz kıyıları, sanayi ve şehirleşme bölgelerine dolayısıyla elektrik tüketimi yüksek bölgelere yakınlığı ile dikkati çekiyor. Güçlü rüzgar alan bu bölgeler, projeler için ideal." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :