Deniz suyu sıcaklığı balıkçıları üzdü

Deniz suyu sıcaklığı balıkçıları üzdü

"Vira bismillah" diyerek Karadeniz'e açılan balıkçılar, deniz suyu sıcaklığı nedeniyle ağlarını dolduramadı-Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mutlu: - "Son yıllarda Karadeniz'de iklimsel anlamda aşırı bir sıcaklık var. Bu da balığın yeni av s

TRABZON (AA) - HAKAN BURAK ALTUNÖZ - 1 Eylül'de av yasağının sona ermesiyle Karadeniz'e açılan Trabzonlu balıkçılar, deniz suyunun sıcaklığı nedeniyle ağlarını dolduramadı.

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni av sezonun ilk günleri olmasına rağmen istenilen balık avının yapılamadığını belirterek, deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasının balıkçıları zor durumda bıraktığını söyledi.

Bu sürecin havaların soğuyacağı zamana kadar devam edeceğini beklediklerini anlatan Mutlu, "Yeni av sezonunda ikinci günü geride bırakmamıza rağmen havaların sıcak olması, balıkçılarımızın avını etkiledi. İlk defa Hopa tarafında bir teknemizde epeyce bir miktar palamut avı oldu. Kıyılarda 25 ile 30 dereceye varan hava sıcaklıkları var. Tabii ki bu sürecin zamanla birlikte daha iyi bir noktaya geleceğini ve daha iyi av yapılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Mutlu, balıkçıların izlenimlere göre bol miktarda palamut ve hamsi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son yıllarda Karadeniz'de iklimsel anlamda aşırı bir sıcaklık var. Bu da balığın yeni av sezonlarında verimli tutulmasına engel oluyor. Avın az olmasını tamamen buna bağlıyorum. Çünkü balıkçı arkadaşlarımız bize bol miktarda palamut ve hamsi olduğunu, ancak balıkların sıcak hava nedeniyle denizde çok derinde bulunduklarını bildirdi.  Umuyoruz ki ilerleyen haftalarda havaların soğuması bu anlamda hem balıkçılarımızı hemde insanlarımızı daha da rahatlatacaktır. "

-"Hamsi daha erken avlanabilir"

Palamut ağı için uzatma ağı kuran balıkçıların yer yer yaz hamsisi de avladığını vurgulayan Mutlu, "Özellikle avlanan hamsilerin iri olduğunu biliyoruz. Her sene genellikle 20 Ekim'de hamsi avı gerçekleştiriliyordu. Ancak bu sezon daha erken bir zamanda bol ve iri hamsi avlanması muhtemeldir" ifadelerini kullandı.

Şehir merkezindeki Moloz mevkinde balıkçılık yapan Yüksel Aydın, çeşit ve miktar bakımından az balık satmalarına rağmen tek umutlarının havaların en kısa sürede soğuması olduğunu söyledi.

"Bu sıcaklarda denizden balık çıktığına dahi şükretmek lazım" diyen Aydın, "Havanın sıcak olması nedeniyle balıklar parça parça avlanıyor. Hava soğuduğu zaman ise balıklar toplu hareket edeceğinden av daha iyi olacaktır. Şu anda Marmara hamsisi, istavrit ve palamut satıyoruz. Deniz soğuduğu zaman umarız her şey daha iyi olacak" diye konuştu.

Yeni av sezonuyla birlikte insanların tezgahların dolu olacağı umuduyla kendilerine geldiğini söyleyen Adnan Gedik de "Havaların sıcak olmasından dolayı balık az ve verimsiz çıkıyor. Önümüzdeki iki hafta içerisinde havaların soğumasıyla müşterilerimizin istediği şekilde tezgahların dolacağına inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Balık pazarında istavritin kilosu 12,5 lira, mezgit 20-35 lira ve palamut (tane) 5 -10 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı